• Etusivu
  • Hoitotyöt

Syysmyrskyn tuhot

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.09.2011Päivitetty 10.10.2018
20166_46733.jpg

Vastaus: Syksyiset tuulenpuuskat ja sade- sekä raekuurotkin saattavat saada pahaa jälkeä aikaan; kuten kysyjänkin puutarhassa. Puiden repeytyneet oksat jättävät portin auki kosteudessa viihtyville tuholaisille ja taudeille - ja riivityt lehdet verottavat kasvin voimia. Etenkin raskasta satoa kantaneelle hedelmäpuulle syysmyrskyn riepotus voi olla todella rankka kokemus. Mitä kotipuutarhuri sitten voi tehdä?

Tuuli riepotteli puista oksia, omenapuun oksa repeytyi ja raekuuro repi lehdet alas - mitä voin tehdä?

Siivotaan ja siistitään

"Myrsky repii puita, taivas salamoi.. "Syystuulien tuiverruksessa ulkoilu voi olla melkoinen kokemus
"Myrsky repii puita, taivas salamoi.. "Syystuulien tuiverruksessa ulkoilu voi olla melkoinen kokemus

Lienee itsestään selvää, että jäljet pitää siivota. Maa on täynnä risua ja lehti/neulaskariketta, varisseita omenia ja jopa isompia oksia. Pienempi materiaali saa toki jäädä vaikka maanparannusaineeksi nurmikolle, mutta esimerkiksi soran pinnalta sadeveden kasaamat neulasvirrat kannattaa poistaa, etteivät ne maadu rikkaruohojen kasvualustaksi.

Hoidetaan ja sidotaan haavat

Kun ruohonjuuritaso on saatu siistittyä, niin voimme kohottaa katseemme ylöspäin. Kasveille, joiden lehdet sade tai rakeet ovat riipineet maahan ennen aikojaan, emme voi tehdä kovinkaan paljon. Isoilla puilla ja vanhemmilla kasveilla juuristo on maan alla varmasti niin laaja, että voimia riittää taas ensi keväänä uuteen kasvuun. Nuorilla taimilla tilanne saattaa olla toinen; siitä syystä saattaa olla tarpeen leikata kasvin versoja lyhyemmiksi, jotta voimat riittävät keväällä paremmin uuteen kasvuun. Leikkaus tehdään kasvin lepoaikana eli myöhemmin syksyllä tai aikaisin keväällä.

Myrkyn riepotuksessa etenkin painavaa satoa kantavien hedelmäpuiden oksat saattaa repeytyä, eikä jälki todellakaan ole siistiä. Repeytynyt kohta jää tautien ja tuholaisten armoille, eikä syksyn kostea ja usein vielä lämmin ilmakaan auta asiaa. Nämä "avohaavat" tulee siistiä niin hyvin kuin mahdollista; iso, revennyt oksa poistetaan kokonaan (usein oksa jää vielä osittain kiinni)ja repeytymän reunoja huolitellaan terävällä veitsellä. Myös haavanhoitoaineesta saattaa tässä tapauksessa olla jonkinverran apua tautien ehkäisyyn.

Syvältä repeytynyt puu saa melko varmasti lahovaivan riesakseen, mutta monet lajit kestävät aikaa tästä huolimatta. Jotkut lajit, kuten esimerkiksi koivut ovat kuitenkin lahon vaivaamina pian poistokunnossa. Isoja repeytymiä puu ei pysty korjaamaan, mutta pienemmät haavat umpeutuvat aikaa myöten.

Mikäli nuoren taimen, esimerkiksi hedelmäpuun oksa on jostain syystä päässyt repeytymään rungostaan, niin haava voi vielä parantua sitomalla. Kasvien kasvuvoima on usein hämmästyttävä ja tuoreena yhteen liitetyt pinnat kasvavat melko helposti jälleen yhteen (kuten varttamisesta tiedämme).

201810_55029.jpg

Lue lisää:
Näin leikkaat puutarhassa -artikkeli antaa hyviä vinkkejä puutarhan kasvien leikkaamisesta.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20219_72783.jpg
Asiantuntija vastaa: Hevosen lanta, kompostointi ja jälkikäyttö
Haen tallilta tuoretta hevosen lantaa nyt syksyllä.Miten ja mihin sekoitettuna kompostoin sen, että voin laittaa sitä keväällä kasvilavoihin?
20232_80892.jpg
Kasvien viihtyvyys paranee maata parantamalla
Erilaisilla maanparannustoimenpiteillä pyritään lisäämään maan pieneliöiden ja samalla myös kasvien viihtyvyyttä. Tiiviitä maita kuohkeutetaan ja karuille sekä helposti kuivuville maille lisätään kosteutta ja ravinteita pidättävää maa-ainesta.
20231_23283.jpg
Huonekasvien lannoitusta jatketaan vielä
Voidakseen hyvin, huonekasvit tarvitsevat säännöllistä hoitolannoitusta kasvukaudella, helmikuusta marraskuulle. Talven pimeys ja kuiva sisäilma tulevat jälleen koettelemaan kasveja, joten huolellista hoitoa ja ravinteita kannattaa tosiaan tarjota vielä koko lokakuunkin ajan. Näin kasvit pääsevät lepokaudelle hyväkuntoisina ja virkeinä.Hoitolannoitukseen soveltuvat esimerkiksi Biolanin luonnonmukaiset kasviravinteet: multaan sijoitettavat pitkävaikutteiset Luonnonravinnepuikot, kasteluveden mukana annettava Luonnonravinneneste tai rakeinen Biolan Kanankakka. Luonnonlannoitteet lisäävät kasvualustan multavuutta ja kuohkeutta.Kaikki nämä ravinteet soveltuvat myös yrttien ja muiden syötävien kasvien lannoitukseen.
20203_63322.jpg
Rastaat, puutarhan jokavuotinen ongelma
Vaikka rastaista yleensä ajatellaan marjatarhurin jokavuotisena riesana, on niistä myös yllättävääkin hyötyä puutarhurille. Rastaat nimittäin syövät puutarhastasi lehtokotiloita, joita moni muu lintu ei suostu käyttämään ravinnokseen. Erityisesti mustarastaat ovat päässeet lehtokotiloiden makuun. Kaiken lisäksi voit nauttia aikaisesta keväästä pitkälle kesään mustarastaan kauniista laulusta.Räkättirastastaat kyllä käyvät marjojesi kimppuun, jos et ole suojannut niitä kunnolla.
202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.
202211_79921.jpg
Onko palmusara kuollut? Asiantuntija vastaa
Onkohan kaikki toivo menetetty palmusaran kohdalla? Ei vielä yhtään viherrä, enkä osaa juurista päätellä ovatko vielä hengissä. Tarkoitus oli jakaa tänä keväänä. Viime talvena talvehtivat hyvin tuossa laatikossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton