• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herkullinen, herkullisempi... CHILI!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.10.2023
202310_28076.jpg

Chilit ja paprikat ovat Capsicum-sukua. (Kuva: Adobe Stock)

Chilit ja paprikat ovat Solanaceae-kasviheimon jäseniä, johon kuuluu yli 2000 tunnettua lajia. Osa on lääkekasveja, osa myrkyllisiäkin, kaikki tunnetut chili- ja paprikakasvit ovat kuitenkin syötäviä. Chilit ja paprikat ovat sukua muun muassa tomaatille, perunalle, ananaskirsikalle ja tupakalle.

Chili ja paprika tarkoittavat täysin samaa asiaa: Capsicum-suvun kasveja. Chiliksi tai maustepaprikaksi kutsutaan yleensä kasvin tulisia muotoja – paprikoiksi mietoja, isokokoisia, makeita lajikkeita.

Capsicumiin luetaan tällä hetkellä noin 30 villiä lajia, mutta uusia löydetään Etelä-Amerikan huonosti tunnetuilta seuduilta jatkuvasti. Jalostettuja lajikkeita on nykyään tuhansia, mutta nämä kaikki polveutuvat vain kolmesta villistä chililajista: Capsicum annuum var. glabriusculum (josta kehittyivät tutut jalostetut paprikalajit C. annuum var. annuum, C. frutescens ja C. chinense), Capsicum baccatum sekä toistaiseksi tuntematon laji (luultavin ehdokas: Capsicum eximium), josta kehittyi vanhin ihmisen jalostama paprika, Capsicum pubescens.

Ihmisen jalostamia ja kaupallisestikin merkittäviä chililajeja ovat C. annuum (muun muassa paprika, jalapeño, cayenne, pepperonit), C. chinense (muun muassa habanerot), C.frutescens (muun muassa tabasco), C. baccatum sekä C. pubescens. Näistä kahta viimeksimainittua tavataan vain Etelä- ja Keski-Amerikassa, missä ne pitkälti korvaavat meille tutummat paprikat. Etelä-Amerikassa ihmisen ravinnoksi käytetään paikallisesti myös ainakin villejä tai puolivillejä C. chacoënse, C. eximium/cardenasii ja C. baccatum var. praetermissum chilipaprikoita.

Chilin alkuperä

Chilit ovat eräitä vanhimmista ihmisen hyötykäyttämistä ja viljelemistä kasveista. Vanhimmat chilin asutuslöydöt Etelä-Amerikassa ajoittuvat yli 8000 vuoden taakse. Chili on varmuudella siis lähtöisin Etelä-Amerikasta; tarkasta sijainnista ei kuitenkaan ole tietoa.

Yleisesti otaksutaan, että chilin toi Eurooppaan Kristoffer Kolumbus. Muun muassa Ruotsista on löydetty erittäin vanhoja jälkiä luultavimmin Capsicum frutescens -lajin chilipaprikoista. Näyttääkin siltä, että niin viikingit kuin muutkin tutkimus- ja kaupparetkiä harjoittaneet kansat ovat tunteneet paprikan ainakin lääkerohtona pitkälti yli tuhannen vuoden ajan.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Nykyään chili on ympäri maailmaa tunnettu ja kasvatettu. Sitä käytetään niin mausteena kuin muutenkin ruuanlaitossa. Mutta mitä meidän tulee tietää chilistä?

Chilin tulisuus

Chilien tulisuuden aiheuttavat kapsaisinoidit, joita tunnetaan kuutta erilaista. Tunnetuin kapsaisinoidi on kapsaisiini, joka vastaakin yleensä suurimmasta osasta chilien poltteesta.

Eri ihmiset kokevat tulisuuden eri tavalla. Tulista syömällä kestokyky kuitenkin kasvaa nopeasti ja jälkeenpäin voi vain ihmetellä, miten jalapeñon siivu tuntui joskus niin tuliselta. Jalapeño onkin chili miedoimmasta päästä.

Jotta eri chilien tulisuuksista saataisiin jonkinlaista kuvaa, on tulisuutta kuvaamaan kehitetty mitta-asteikkoja.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Scovillen asteikko

Asteikon chilien tulisuuteen kehitti tohtori Wilbur Scoville vuosina 1910–1912; asteikkoa kutsutaan kehittelijänsä mukaan nimellä Scovillen asteikko. Scovillen asteikolla mitataan chilin tulisuutta laimentamalla murskattua chiliä sokerivedellä. Kun testiraati (yleensä viisi henkilöä) ei enää havaitse tulisuutta, osoittaa lisätyn sokeriveden määrä suhteessa chiliin suoraan Scoville-asteet. Vihannespaprikassa ei ole polteta aiheuttavia kapsaisinoideja, joten sen Scoville-aste on 0, kun taas habanerossa Scovilleja voi olla esimerkiksi 200 000 – eli yksi habanero vaatisi 1000 litraa sokerivettä, jotta poltetta ei havaitsisi.

Scovillen asteikon lyhenne on SHU (Scoville Heat Unit). Usein näkee myös muotoa kSHU tai KSHU, joka tarkoittaa tuhat kertaista eli 1 kSHU = 1000 SHU.

Scovillen asteikko vaatii työtä ja tulos on aina raadista riippuen subjektiivinen. Nykyään Scovillen asteita voidaan määrittää myös korkean erotuskyvyn nestekromatografialla, jolla saadaan objektiivinen tulos – vai saadaanko? Vaikka saisimmekin yhdestä hedelmästä tarkan tuloksen, se ei kuitenkaan vastaa välttämättä juuri sinun kokemaasi poltetta, sillä eri kapsaisiinien vaikutusta poltteeseen painotetaan kertoimilla, jotka taas ovat henkilökohtaisia. Toisekseen jokainen marja on yksilö, samasta puskasta voi löytyä hyvinkin eripoltteisia hedelmiä. Ensimmäiset hedelmät ovat usein mietoja, kun taas kivuliaasti kasvaneet voivat osoittaa todellisen kiukkunsa!

Tulisimman chilin tittelistä käydään jatkuvaa väittelyä. Emme koskaan saa tietää, mikä chili on tulisin, mutta sen etsiminen on kuitenkin sen verran hauskaa ja mielenkiintoista, että se kannattaa. Tunnetun Tabasco-maustekastikkeen tulisuus on Scovillen asteikolla 2500–5000. Netissä taas väitetään Naga Morichilla mitatun jopa lähes 1,6 miljoonaa SHU, joka on siis satoja kertoja vahvempaa!

Carolina Reaper (Kuva: Adobe Stock)
Carolina Reaper (Kuva: Adobe Stock)
Bhut Jolokia (Kuva: Adobe Stock)
Bhut Jolokia (Kuva: Adobe Stock)

Esimerkkejä tulisuuksista Scovillen asteikolla (scovilleasteet/chili)

  • 15 000 000–16 000 000 Puhdas dihydrokapsaisiini ja kapsaisiini. Tämän tulisempaa ei ole!
  • 8 600 000–9 100 000 Muita kapsaisinoideja
  • 7 100 000 Chiliharrastajien kunnioittama "The Source" chilikastike. On tulista.
  • 2 000 000–5 300 000 Turvasumutteet – pepper spray.
  • 2,009,231 Trinidad Moruga Scorpion – Mexicon osavaltion yliopiston Chili-instituutin testien mukaan maailman tulisin chili
  • 1,569,383 SMOKIN’ ED’S CAROLINA REAPER® Guinness World Recordsin mukaan maailman tulisin chili
  • 855 000–1 041 427 Bhut Jolokia
  • 350 000–580 000 Red Savina Habanero
  • 100 000–350 000 Habanero, Scotch Bonnet, Datil, Rocoto, African Birdseye, Madame Jeanette
  • 50 000–100 000 Thai chili, Malagueta, Tepin, Pequin
  • 30 000–50 000 Cayanne, Tabasco (chili)
  • 10 000–23 000 Serrano
  • 2 500–8 000 Jalapeño, Guajillo, New Mexico, Hungarian Wax
  • 500–2 500 Anaheim, Poblano, Rocotillo, Champion
  • 100–500 Pimento, Pepperoncini
  • 0 Vihannespaprika, Aji Dulce Amarillo
Habanero (Kuva: Adobe Stock)
Habanero (Kuva: Adobe Stock)
Cayanne (Kuva: Adobe Stock)
Cayanne (Kuva: Adobe Stock)

0–10 asteikko

Koska Scovillen asteikko on vaikea hahmottaa, on aikoinaan (kun luultiin, että habanero on tulisin) luotu 0–10 asteikko, jossa äärimmäistä tulisuutta edustaa Habanero. 0–10 asteikko on käytännöllinen kertomaan kuluttajalle tulisuuden, sillä 10 tällä asteikolla on jo useimmille aivan liikaa sellaisenaan. Myöhemmin on löydetty tulisempiakin chilejä – kertaluokkiakin tulisempia – asteikkoa ei kuitenkaan tarvitse muuttaa, sillä niiden tulisuutta kuvataan asteikolla 10+ merkinnällä.

Chiliyhdistys suosittelee 0–10 asteikon käyttöä sen helpon ymmärrettävyyden vuoksi. Scovillen asteikko sopii parhaiten absoluuttiseen vertailuun, jos sellaiselle tulee tarvetta.

Jalapeno (Kuva: Adobe Stock)
Jalapeno (Kuva: Adobe Stock)
Paprika (Kuva: Adobe Stock)
Paprika (Kuva: Adobe Stock)

Miten kapsaisinoidit vaikuttavat

Vaikutukset ovat yksilöllisiä, mutta seuraavanlaiset vaikutukset ovat yleisiä supertulisten kohdalla ja välillä miedompienkin (toleranssista riippuen):

  • sietämätön polte suussa
  • hikoilu
  • punastuminen – pintaverenkierto yltyy
  • hikka
  • vatsapolte
  • vilunväristykset, ihokarvat nousevat pystyyn
  • korvakipu, jopa kuulon hetkellinen heikkeneminen
  • oksentelu
  • ripuli
  • ihon ärtyyntyminen, jos kapsaisiinia on päässyt iholle
  • paniikki
  • makuaistimusten voimistumien
  • euforia

Kaikki oireet ovat ohimeneviä. Kapsaisiini ei tuhoa mitään – se vaikuttaa suoraan hermoihin ja huijaa niitä luulemaan, että on tosi kyseessä. Paniikki johtuu yleensä tietämättömyydestä.

Kapsaisiini vaikuttaa tehokkaimmin limakalvoilla. Se saa ihollakin aikaan lämmön, jopa poltteen, tunteen – iholla kapsaisinoidien imeytyminen hermosoluihin voi kestää tuntejakin ja poltekin voi tulla yllätyksenä jopa vuorokaudenkin päästä.

Vaikutuksiin oleellista on kapsaisinoidien kokonaismäärä. Pienen palan maailman tulisintakin chiliä voi jokainen maistaa ilman suurempia ongelmia. Mutta suuren määrän miedompaa syömällä alkaa efektejä ilmenemään.

Osa vaikutuksista on haluttuja, kuten hikoilu ja viileä tunne (erityisesti kuumissa maissa). Voimakkaan chilin aikaansaama endorfiiniryöppy palkitsee tulisen chilin nauttijan.

Se oma taso, jonka vielä kokee mielyttävänä, on jokaisen itse arvioitava. Kestokyky kuitenkin nousee, joten chilien käytön lisääntymiseen on syytä varautua. Eri kapsaisinoideilla on huomattavia eroja poltteessa. Usean mielestä parhaat poltteet löytyvät C. pubescens ja C. chinense -lajeista.

Lähteekö henki? Tiettävästi kukaan ei vielä ole kuollut kapsaisiinin yliannostukseen. Supertulisia ei kuitenkaan kannata mennä maistelemaan, jos ei yleiskunto ole kohdallaan.

Chili ja terveys

Chilipaprikat ovat maailman vitamiinipitoisimpia hedelmiä; niissä on runsaasti C- ja E-vitamiineja sekä A-vitamiinin esiasteita ja B-vitamiinia. Chilien kuiva-aineesta jopa 20 % on hyödyllistä kuitua. Korkean karotenoidipitoisuuden vuoksi chilillä on myös antioksidanttisia vaikutuksia. Lisäksi chilin poltteen aiheuttavien kapsaisinoidien on todettu olevan terveyttä edistäviä useissa tutkimuksissa.

Chilin poltteen aiheuttavat kapsaisinoidit vilkastuttavat pintaverenkiertoa ja lisäävät aineenvaihduntaa – chili onkin luontainen apu esimerkiksi laihdutukseen.

Kapsaisiinin hyötyjä tutkitaan jatkuvasti. Lääketiede tutkii parhaillaan kapsaisiinin hyödyllisiä vaikutuksia muun muassa vatsahaavan ehkäisyyn ja hoitoon.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80908.jpg
Kotipuutarhan syksy
Syyskesän kasvirunsaus houkuttelee nauttimaan pimenevistä illoista ja sadon runsaudesta puutarhassa. Viilenevät säät ja kosteat yöt mahdollistavat myös uusien monivuotisten kasvien nopean kasvuunlähdön. Vielä ei ole myöhäistä toteuttaa kesän aikana kypsyneitä puutarhaunelmia.
20232_39588.jpg
Nurmikon elvyttäminen katteella
Sammal ei pysty kilpailemaan terveen ja voimakaskasvuisen nurmikon kanssa. Usein nurmikon sammaloitumiseen on syynä maan liika tiivistyminen, jolloin juuret eivät saa riittävästi happea. Tiivistyneen nurmikon kasvua voidaan elvyttää katteella.
20093_15374.jpg
Pihakivillä helppohoitoiset terassit, polut, kulku- ja oleskelualueet
Monipuolinen tuotevalikoimaKartano, Linna, Klassikko, Uni, Apila, Uni-Decor, Luostari, Patina, Roomalaiset sekä hienopestyt kivet… Rudus-pihakivien ja niitä täydentävien pihanrakennustuotteiden valikoima on monipuolinen, ja siinä on huomioitu asiakkaiden toiveet ja muuttuneet tarpeet. Reunamuotoiltujen kivien ilme on monipuolinen, niiden kuormituksen kestäminen on ylivoimaisen varmaa. Reunamuotoillut kivet kuten Apila-kivi, H-kivi, Unidecor-kivi ja Uni-kivi ovat parhaimmillaan yksilöllisessä pihassa. Kivien monimuotoisuus edistää niiden pysymistä paikallaan, silti ladontatyö on yhtä helppoa kuin suorareunaisilla kivillä. Kivien kaunis muotoilu tulee yleensä parhaiten esiin vasta paikoilleen ladottuna ja runsas värivalikoima auttaa löytämään ympäristöön sopivat värikokonaisuudet.Suosituin Kartano-sarjatuote on edelleenkin Kartano-kivi. Sitä täydentävät erinomaisesti Linna-kivi ja Kartano-laatta. Yhdistelemällä em. kolmea kiveä saadaan lukematon määrä ladontakuvioita.Omakotipihojen kestosuosikki on Luostari-kivi. Kapea kivi toimii hyvin erityisesti käytävillä, pitkittäin kulkusuuntaan asennettuna. Samaan sarjaan ja ladontoihin edellisten kanssa sopivat Ruohokivi ja Nurmikivi. Ruohokivessä on kahdella sivulla 15 mm avosauma, ja Nurmikivessä avosaumat kaikilla puolilla ja keskellä kiveä. Tällaisten kivien käyttö on vaivatonta ja edellyttää ainoastaan normaalia nurmikon hoitoa, kuten lannoitusta ja kastelua kuivana kautena.Lisätietoa Rudus-pihakivistä...
20238_73393.jpg
Allergiaa aiheuttavia huonekasveja
Huonekasvit luovat kotiin vehreyttä ja vaikuttavat yleensä positiivisesti ympäristöönsä. Useat huonekasvit vapauttavat happea ja puhdistavat ilmaa erilaisista epäpuhtauksista, jopa myrkyistä. Niillä on kuitenkin myös omat haittapuolensa: siitepöly, itiöt ja voimakkaat tuoksut voivat tehdä olon tukalaksi. Jotkut kasveista voivat aiheuttaa myös ihottumaa.
202012_67794.jpg
Texmex-teemalla kohti uutta vuotta
Oliko joulun päivien jouluillallinen raskaan oloinen paketti? Tuntuuko, että uuden vuoden juhlintaan pitäisi saada jotakin kevyempää ja mieltä räjäyttävää, pöydän säväyttävää, kenties texmex-ruokaa? Nappaa tästä uuden vuoden juhliin erittäin maittavat, täyttävät ja värikkäät herkkureseptit.
202310_83274.jpg
Pihasuunnittelija mukaan jo alkumetreillä
Pihasuunnitelman teettäminen maksaa, mutta kun hinnan suhteuttaa koko talonrakennusprojektin kustannuksiin, on hinta kohtuullinen. Kunnollinen suunnittelu "maksaa itsensä" pian takaisin. Kun olemassa oleva kasvillisuus kartoitetaan ja päätökset kasvien säästämisestä, suojaamisesta ja poistamisesta tehdään varhaisessa vaiheessa, maa-ainesten siirrot, pengerrykset, ojitukset ja kasvualustojen perustamiset suunnitellaan ajoissa, säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton