TAKAISIN

Tee Se Itse - Leikkimökki

Päivitetty: 30.3.2020

Leikkimökki on joka lapsen toive ja samalla suloinen pihan somistaja. Näillä ohjeilla leikkimökin rakentaminen sujuu helposti. Ohjeet sisältävät myös tarkat leikkimökin piirustukset. Leikkimökin kooksi on valittu sellainen, että se voi tarvittaessa toimia myös vierasmajana. Leikkimökin rakennustarvikkeina on pyritty käyttämään yleisimpiä puutavaran kokoja, joita on mahdollisesti rakennuksilta jäänyt ylimääräiseksi.

Ohjeita voi soveltaa ja leikkimökistä tehdä juuri omien tarpeiden mukaisen.

Katso leikkimökin materiaalilista tästä

Leikkimökki on suloinen pihan somistaja.Leikkimökki on suloinen pihan somistaja.

Leikkimökin sijoittaminen ja perustukset

Ensimmäiseksi tietenkin kannattaa miettiä tarkkaan, mihin kohtaan leikkimökin haluaa sijoittaa tontille. Mökin paikalta poistetaan pintamaa ja asennetaan suodatinkangas. Kankaan päälle laitetaan soraa tasaisesti. Perustukseksi sopii hyvin esim. ylimääräiset perustusharkot.

Mittaa peruskivet paikoilleen (kts. perustusten kaavio). Asenna peruskivet vatupassin ja laudan avulla siten, että peruskivien yläpinnat ovat samassa vaakatasossa toisiinsa nähden. Peruskivien päälle asennetaan alimmat lattiapalkit L1= 2200 mm (3 kpl). Näiden päälle asennetaan naulaamalla lattiapalkit L2= 3060 mm (4 kpl). Reunimmaiset palkit (L2) alkavat reunasta 100 mm päästä alinta lattiapalkkia (L1) nähden. Katso tarkemmin perustusten kaaviokuvasta.

Leikkimökin rakennekuva

Rakennekuvasta selviää leikkimökin rungon periaate.Rakennekuvasta selviää leikkimökin rungon periaate.
Tulosta mittapiirustukset (perustukaavio, rungon leikkauspiirustus, kattotuolikaavio jne.) linkkien alta.
Lue ohjeita ja tutki piirustuksia samanaikaisesti!

Leikkimökin rungon pystytys

Leikkimökin runkotolpat 50 x 100 mm naulataan paikoilleen kuvan mukaisesti. Tolpat saadaan pystysuoraan vatupassin avulla. Runko jäykistetään pitkittäis- ja poikittaissuuntaisten vinositeiden avulla. Ikkunakooksi on valittu 600 x 600 mm ja oven kooksi 600 x 1300 mm. Tue runkotolpat vaakasiteillä työn edetessä. Laita myös päätyihin vinositeet rakentamisen ajaksi. Laita ikkunoiden ala- ja yläpuut sekä oven yläpuu paikoilleen 50 x 100 mm puusta. Katso korkeudet leikkauskuvasta.

Leikkimökin kattotuolien kokoaminen ja asentaminen

Kattotuolit kootaan käyttäen aputukea, joka poistetaan myöhemmin (kts. kattotuolikaavio). Kattotuolit vahvistetaan harjaliitoksen kohdalta vaneripaloilla, molemmin puolin. Leikkimökin päätyihin tuleviin ristikoihin tulee vanerivahvike vain toiselle puolelle (kts. kattotuolien asennuskuva). Kyseiset kattotuolit asennetaan siten, että vanerivahvike tulee mökin huoneen puolelle. Samalle puolelle asennetaan myös kattotuolin kokoamiseen tarvittava aputuki. Tämä siksi, että päätyjen runkotolppien väliin asennetaan kattotuolien suuntaisesti 50x100 puutavarat tukemaan vaakapanelointia (paneelit saadaan kiinnitettyä hyvin). Kts. rakennekuva ja kattotuolien asennuskuva.
Kattotuolit asennetaan runkoon kiinnitettyihin kattotuolien kannattajien varaan ja naulataan runkotolppiin kiinni (kts. leikkauskuva).
Kun kattotuolit on asennettu voidaan tehdä päätypojat. Päätypojat asennetaan mökin päätyihin otsalautojen ja katon tueksi ( kts. rakennekuva). Päätypoikien pituus määräytyy halutun päätyräystään mitan mukaan. Sopiva mitta päätypojalle on n. 300 mm.
Kattotuolikaavio (PDF) Kattotuolien asennuskuva (PDF)

Leikkimökin seinien laudoitus

Kun runko on valmis, aloitetaan ulkoseinien laudoitus. Laudoitus aloitetaan alareunasta. Työn edetessä puretaan väliaikaisia tukia työn alta pois.

Leikkimökin lattia

Sisälattia naulataan paikoilleen ponteistaan. Jos leikkimökkiin ei tehdä sisäverhousta, tulee laudat sahata mittatarkasti sisämittojen mukaan. Näin ei tarvita jalkalistoja.

Leikkimökin katto

Katon materiaaliksi suositellaan bitumihuopakatetta. Huopakatteen alle asennetaan raakalaudoitus. Kattolaudat naulataan paikoilleen ja sahataan jälkikäteen. Näin saadaan suora reuna. Kattolaudoituksen jälkeen asennetaan otsalaudat.

Leikkimökin ikkuna

Leikkimökkikäyttöön ikkunat kannattaa tehdä 8 mm:n karkaistusta lasista, joka kestää kolhuja. Ikkunan tekotapoja on monia. Yksi tapa on tehdä erillinen ikkunaelementti joka asennetaan kiilojen avulla paikoilleen. Tee aukkoon sopiva kehikko esim. 50x50mm puusta ( muista asennusvara n. 1 cm ympärille). Teetä kehikkoon sopiva lasi pienellä asennusvaralla. Lasi asennetaan paikoilleen listojen avulla, jotka kiertävät lasin molemmin puolin. Muista maalata kehikko ennen lasin asennusta! Koristeruudutuksen voi tehdä pinta-asennuksena. Asennusvarat jäävät ikkunakoristelautojen alle peittoon.

Leikkimökin ovi

Tarkista oviaukon mitta ennen työhön ryhtymistä. Aukon reunoihin asennetaan siistit laudat jotka myös maalataan. Tee oven kehikko 50x50 mm tai 50x100 mm puutavarasta. Tarkista ristimitta. Paneloi ovi molemmilta puolilta pystyyn tai 45 asteen kulmaan. Kiinnitä oveen nuppi käyttäjäystävälliselle korkeudelle. Oven saranointi kannattaa tehdä pinta-asennuksena esim. lehtisaranoilla. Pieniä mökinkäyttäjiä varten kannattaa kiinnittää haat oven ulkopuolelle ja mökin seinään. Näin ovi pysyy auki leikkien ajan, eivätkä pienet sormet ole oven välissä!
Hyvillä ohjeilla leikkimökin rakentaminen onnistuu.Hyvillä ohjeilla leikkimökin rakentaminen onnistuu.

Leikkimökin terassi

Leikkimökin terassin lattialaudat sekä reunoja kiertävät laudat tehdään painekyllästetystä puutavarasta. Terassia kiertävä aita kannattaa tehdä elementteinä, jotka kiinnitetään esim. kulmarautojen avulla. Aidan voi tehdä oman maun mukaan. Aitaelementin korkeus n. 550 mm.

Viimeistele leikkimökki kauniiksi

Asenna nurkkiin sekä aukkojen ympärille nurkkalaudat. Myös räystäänaluset viimeistelevät mökin ulkonäköä. Maalaa mökki ympäristöön sopivalla värillä.

Ulkoseinän maalaus

Sisäseinien maalaus

Ideoita leikkimökin tuunaamiseen

Leikkimökin ohjeita soveltamalla jokainen voi tehdä mökistä oman näköisensä.
  • Askelmat leikkimökkiin mielikuvituksen mukaan
  • Koristelaudoituksista koristeellisemmat
  • Sisääntuloterassin aukon viereinen pystytolppa voidaan jättää laittamatta, näin saadaan väljempi terassi ja sisääntulo mökkiin
  • Lattiaksi voi laittaa höylätyn laudan tai raakapontin päälle muovimaton
  • Mökin voi paneloida sisältä tai levyttää ja maalata.
  • Sisusta mieleiseksi
  • Kokeneempi nikkari voi rakentaa jopa pienet keittiökalusteet mökkiin
  • Oveen voi tehdä myös ikkunan
  • Pieni savupiippu katolle