TAKAISIN

Tee Se Itse - Havukranssi

Päivitetty: 18.10.2022

Kotioven koristeeksi, lahjaksi tai vaikka hautausmaalle

Havukranssi kestää ulkona viilessä kauniina ja vihreänä kevääseen saakka. Se on kaunis ulko-oven koriste, mahtava tuliainen – ja myös kestävä koristus läheisen haudalle. Havukranssin voi valmistaa kuusenhavuista tai vaikka männynhavuista. Siihen voi mainiosti yhdistää myös muita luonnonmateriaaleja tai valmiita koristeita, värillisiä nauhoja sekä valosarjoja.

Havukranssin valmistaminen on helppoa – kokeile vaikka itse!

1920 shutterstock_729546142

Tarvikkeet:

Havuja
Kuusenhavuista, männystä, pihtakuusesta ja katajasta saa aikaan kauniin koristeen. Havujen keräämiseen pitää aina olla maanomistajan lupa, mutta niitä voi käydä keräämässä myös vastakaadetulta hakkuualueelta. Havuja saa usein myös ilmaiseksi joulukuusten myyntipisteistä.

Havujen tulee olla aina mahdollisimman tuoreita – ja niitä tulee olla paljon. Ellet pääse oitis askartelemaan, niin säilytä havuja vaikka jätesäkissä viileässä paikassa.

Valmis pohja tai itse tehty
Havukranssin pohjana voi käyttää kaupasta ostettua kranssipohjaa tai pohjan voi taivuttaa itse muutamasta pajun oksasta, nipusta koivun oksia tai esimerkiksi oljista. Ohut metallilanka tai rautalanka varmistaa että ympyrä pysyy koossa. Pohjan voi käyttää uudelleen seuraavana vuonna.

VINKKI: Havujen sitominen helpottuu, kun pohjan päällystää sammaleella tai mulla pehmeällä materiaalilla.
Lisäksi tarvitset:
Rautalankaa, oksasakset, koristenauhaa, käsineet,
sekä muita koristeita ja tarvikkeita tarpeen mukaan.

Havukranssin valmistus:

Tee ripustuslenkki
Mikäli kranssin on tarkoitus tulla oveen, niin työ kannattaa aloittaa ripustuskenkin tekemisellä - hautausmaalle vietävään kranssiin tätä ei tietenkään tarvitse tehdä.
Tukeva rautalanka laitetaan renkaan läpi joko yksinkertaisena tai kaksinkerroin taitettuna. Alapuolella rautalanka taitetaan niin, ettei se pääse enää irtoamaan (voi laittaa vaikka naulan tai tikun vielä lisäesteeksi) ja yläosasta muotoillaan ripustuskoukku.

Leikkaa ja niputa havut
Ellet ole jo kerätessäsi leikannut havuja oikean mittaisiksi, niin tee se nyt. Mikäli haluat tasaisen kranssin, niin leikkaa havut tasamittaisiksi, (15 –) 20 cm:n pituisiksi pätkiksi – erimittaisilla havuilla saat puolestaan elävämmän pinnan. Toiset pitävät tasaisemmasta jäljestä, jotkut hieman "höröttävämmästä" – pääasia että lopputuloksesta tulee säännöllisen muotoinen.
Tee havuista 3–5 pätkän nippuja, jotka kiinnität rautalangalla yhteen. Käytä havukoristeiden teossa pääasiassa oksien latvaosia, niin lopputulos on siistein (katkaistu oksanpää pyrkii aina näkymään).

Havukranssin pohjaksi soveltuu vaikka pajun oksista kierretty vanne.Havukranssin pohjaksi soveltuu vaikka pajun oksista kierretty vanne.

Pistä havut kranssiin Aloita havunippujen sitominen metallilangalla kranssin sisä- tai ulkokaarelle. Seuraava sidotaan havunippu kaaren toi...

Vain Puutarha.net -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan