• Etusivu
  • Kasvillisuus

Niittykasvien valinta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 28.07.2016
20166_46733.jpg

Haluaisin saada kukkaniityn pihan perälle. Mitä pitäisi kasvien valinnassa ottaa huomioon?

Värikkäänä kukkiva niitty tai keto on kaunis katsella ja helppo hoitaa - ja sieltä saa myös materiaalia maljakkoon tai vaikka kuivattavaksi! Niittykukat tulee kuitenkin aina valita kyseessä olevan kasvupaikan olosuhteiden mukaan, jotta oikea lajisto saadaan asettumaan alueelle. Alusta tulee myös muokata, käsitellä ja kasvustoa hoitaa oikealla tavalla.

Käydäänpä lyhyesti läpi niityn perustamisessa huomioitavia seikkoja:

Niittyä perustettaessa on otettava huomioon paikan valoisuus, kosteus ja maaperän laatu. Ne asettavat rajat valittaville kasveille.

Valoisuus
Aurinkoisilla paikoilla kasvavat kasvit tarvitsevat suoraa auringon valoa kukkiakseen. Puolivarjoisalla niityllä auringonvalo siilautuu puiden lehvästön lomitse tai niitty on aurinkoinen vain osan aikaa päivästä. Varjoisa niitty saa puolestaan vain lyhyen aikaa päivästä suoraa auringonvaloa, mutta se on muuten avoin ja valoisa. Erittäin varjoisalla paikalla esim. havupuiden siimeksessä menestyy parhaiten metsälajisto.

Kosteus
Kalliokedot ovat erittäin kuivia ja paahteisia kasvupaikkoja - ja kallion päällä kasvualusta on lähes olematon. Myös kuiva keto on erittäin karu kasvupaikka: kasvit kukkivat kevätkosteuden turvin ja ne ovat sopeutuneet kestämään keskikesän kuivan kauden. Tuoreet tai normaalit niityt ovat aikoinaan olleet parhaita heinämaita; villiniitty kasvaa ja kukkii runsaasti. Kostea niitty on puolestaan tyypillisesti alavan maan niitty tai rantaniitty; kasvit saavat pohjavettä koko kasvukauden ajan ja kasvillisuus on rehevää. Hyvin märkä kasvupaikka sopiikin sitten rantakasveille: loiva ja matala rantaniitty on kuivanakin aikana kostea ja kevättulva voi kestää pitkään.

Maaperä
Hiekkapitoinen maaperä on lämmin ja routimaton. Se ei pidätä vettä, joten maaperä kuivuu nopeasti kevätkosteuden mentyä ja ravinteet huuhtoutuvat veden mukana syvälle juurten ulottumattomiin. Hiekkamaalla voi olla harva kasvillisuus monta vuotta kylvön jälkeen.

Savinen maa taas pidättää vettä ja ravinteita; se on vetinen ja kylmä, routii talvella ja halkeilee kuivuudesta kesällä. Myös maan liikkuminen vaatii kasvien juuristolta kestävyyttä.

Moreeni puolestaan sopii hyvin niityn kasvualustaksi. Siinä on sekaisin hienoa ja karkeaa hiekkaa, soraa ja kiviä - ja yleensä seassa on myös savea ja multaa. Moreeni pidättää sopivasti sekä vettä että ravinteita. Hiekkapitoinen moreeni ei roudi ja on lämmin kasvualusta. Suomessa se on yleisin maaperä.

Multamaa on ravinteista ja kasvit kasvavat rehevästi. Maaperä on aina kasvillisuuden peitossa. Kasvien keskinäinen kilpailu on ankaraa.

Valitse kasvit olosuhteiden mukaan

Alueen koosta ja muusta kasvillisuudesta riippuen kasvuolot voivat myös vaihdella suunnitellun alueen eri kohdissa. Valitse siis oikeat kasvit oikeaan paikkaan. Lisää tietoa sopivista kasveista ja niityn perustamisesta löydät Suomen Niittysiemen Oy:n sivuilta.

VINKKI: Niittykasvien siemeniä annospusseissa sekä valmiina seoksina voit tilata myös Rakentaja.fi verkkokaupasta - kätevästi kotiin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83245.jpg
Marraskuun vinkit
Etelä-Suomessa marraskuu on lyhyiden ja harmaiden päivien, syysmyrskyjen, syyssateiden ja monesti myös ensilumen aikaa. Pohjoisessa se on kaamoksen alun ja alkutalven aikaa.
20228_79410.jpg
Voiko tuijia istuttaa kohopenkkiin? Asiantuntija vastaa
Tavoitteena on saada näkösuojaa pihan reunaan. Onko teoriassa mahdollista istuttaa tuijia pienistä muurikivistä rakennettuun kohopenkkiin onnistuneesti? Tonttimme reunassa kulkee valokuitukaapeli melko pinnassa (kaapelin tarkasta sijainnista ei valitettavasti ole merkittyä karttaa, joten sitä täytyy vain varoa) siinä, mihin olisi toiveissa istuttaa kaksi riviä tuijia näkösuojaa tuomaan.Alueet ovat kooltaan noin 1,6 x 1,7 m sekä 2,5 x 3,8 m – korkeuseroa pienemmällä alueella on 0,2 m ja isommalla alueella 0,5 m. Tämä on tontin raja-aidan ja talon välinen tila. Tuijat ovat ostohetkellä noin 1,8 m. Koska maata ei voi kaivaa auki, vaihtoehtona on vain pihamuurikivistä rakennetut istutuspenkit. Kuinka korkean "muurinreunan" tulee olla, jotta tuijat pärjäävät, ja olisiko istutuskehikko pohjaton / minkälaisella pohjalla? Ja onko tuijien toteutus näillä reunaehdoilla mahdollista ylipäänsä? Mikäli tuijat eivät pärjää näissä olosuhteissa, mikä olisi vaihtoehtoinen istutettava ratkaisu (mielellään ikivihreä)?
20222_76758.jpg
Huonekasvien jakaminen on mukavaa puuhaa
Kun kasvi on liian suuri tai alkaa ränsistyä, on aika jakaa se. Näin saa myös varmasti emoyksilön kaltaisen "jälkeläisen". Esimerkiksi keltareuna-anopinkielestä (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’) tulee kokonaan vihreä lajin alkuperäisen värityksen mukaisesti, kun sitä lisää lehtipistokkaasta. Jakamalla kasvin väritys pysyy oikeana.
20239_79588.jpg
Kanerva - syksyinen ilopilleri
Kainuun maakuntakukka kanerva tuo väriä syksyyn ja loistetta puutarhaan. Kanervat viihtyvät valoisassa ja kuivassa kasvupaikassa. Monille kanerva on tuttu kaupasta ostettu kukkanen, joka säilyttää kauniin värinsä jopa koko talven. Kanervaa löytyy myös metsistä ja se sopii hyvin puutarhan istutuksiin. Varsinkin kivikkopuutarhassa ne viihtyvät erinomaisesti.Luonnossa kanervat viihtyvät kangasmetsissä, hietikoilla, kallioilla, soilla ja hiekkaisilla ojanpenkoilla. Kanervat kukkivat loppukesällä ja runsaimmin elokuussa.
20166_46733.jpg
Syysmyrskyn uhreja
Vastaus: Syksyiset tuulenpuuskat ja sade- sekä raekuurotkin saattavat saada pahaa jälkeä aikaan; kuten kysyjänkin puutarhassa. Puiden repeytyneet oksat jättävät portin auki kosteudessa viihtyville tuholaisille ja taudeille - ja riivityt lehdet verottavat kasvin voimia. Etenkin raskasta satoa kantaneelle hedelmäpuulle syysmyrskyn riepotus voi olla todella rankka kokemus. Mitä kotipuutarhuri sitten voi tehdä?
20163_45908.jpg
Istutusmulta antaa parhaan kasvuunlähdön!
Biolan Istutusmulta on kompostilannoitettu, biohiiltä ja mykorritsaa sisältävä luomumulta puutarhakasvien istutukseen. Multaan lisätty biohiili ja komposti aktivoivat pieneliöstöä ja parantavat kasvualustan rakennetta.Biohiilipystyy sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön. Näin se ehkäisee tehokkaasti maan liettymistä ja tiivistymistä. Kompostituo multaan pitkävaikutteista ravinteikkuutta. Mullan ilmava ja kestävä rakenne helpottaa kasvien juurtumista.Mykorritsatehostaa kasvien ravinteiden- ja vedenottoa. Mykorritsa myös suojaa kasvia taudinaiheuttajilta ja parantaa kasvin stressinsietokykyä. Mykorritsa on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, josta molemmat hyötyvät!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton