TAKAISIN

Torju lentävät tuholaiset - myrkyttömästi

Julkaistu: 9.1.2012
Talvi on huonekasveille haasteellista aikaa; huoneilma on usein kuiva, huonelämpötila hieman liian korkea ja valon määrä vähäinen. Kuivuus ja lämpö suosivat kasvien tuhohyönteisiä ja olosuhteisiin nähden hieman liian runsas kastelu saattaa vielä nopeuttaa niiden lisääntymistä. Talvella tuholaisten tarkkailu ja nopea reagointi ovatkin usein tarpeen.

Hyönteiset saattavat uinua lehtihangoissa vuosia, ja sopivien lämpö- ja kosteusolosuhteiden ilmaantuessa ne kehittyvät kasvin solunesteitä imeviksi tuholaisiksi. Kun multa on liian märkää, niin siinä viihtyvät myös hyönteisten toukat. Jos kasvin ympärillä pyörii pieniä sääskiä tai kärpäsiä ja mullassa liikkuu valkoisia matoja, niin multa kannattaa päästää kuivahtamaan kastelujen välillä. Kuivan huoneilman rasituksia voit lieventää myös sumuttamalla kasveja säännöllisesti. Lentävien tuhohyönteisten torjuntaan löytyy puoletaan Esbaulta myrkytön apu; Neudorffin Torjuntatikku.

Lue lisää:
Esbaun luonnonmukaiset Neudorff-tuotteet huonekasveille

Helppo ja tehokas Torjuntatikku

Luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon erikoistuneen Esbau Oy:n valikoimiin kuuluu saksalaisen Neudorffin kehittämä ja valmistama Torjuntatikku, jolla kotipuutarhuri voi itse helposti pyydystää asuintiloissa pörräävät ylimääräiset ötökät myrkyttömästi.

Esbau Torjuntatikku vangitsee kätevästi kaikki kodin lentävät tuholaiset. Torjuntatikkua on helppo käsitellä: se painetaan yksinkertaisesti kukkaruukun multaan. Tämä biotekninen menetelmä perustuu hyönteisten luontaiseen reaktioon lentää tiettyä keltaisen sävyä kohti.

Torjuntatikut on päällystetty hajuttomalla hyönteisliimalla, joka ei kuivu eikä valu korkeissakaan lämpötiloissa. Hyönteiset tarttuvat lujasti tikkujen liimaan, joka ei sisällä hyönteismyrkkyä. Vesi ei myöskään vähennä liiman tarttuvuutta. Torjuntatikkuja on helppo käyttää ja ne säilyttävät torjuntakykynsä pitkään. Torjunta on aloitettava mahdollisimman aikaisin.

Yleisimmät kodin huonekasvien tuholaiset ovat harsosääsket, ansarijauhiaiset ja ripsiäiset. Seuraavassa lyhyet kuvaukset näistä:

Harsosääsket (Sciaridae)

Harsosääski on hentorakenteinen, noin 2-3 mm pituinen, musta, lentävä hyönteinen. Aikuinen harsosääski näyttää aivan pieneltä, mustalta kärpäseltä, joka etenee vaappuvasti lentäen. Yleensä harsosääsket ilmestyvät asuntoon mullan välityksellä. Harsosääsket kansoittavat nopeasti kaikkien kukkien kasvualustat, joten torjuntatikut kannattaa asentaa kaikkiin kasveihin. Harsosääski viihtyy parhaiten kosteassa mullassa ja munii mullan pintakerroksiin. Munista kehittyy noin 3-5 mm pituisia toukkia, jotka nuorena ovat lasimaisen kuultavia ja myöhemmin valkoisia. Toukan pää on musta. Aikuiset harsosääsket syövät pääosin mullan pinnassa olevaa hometta. Sen sijaan toukat syövät taimien hiusjuuria ja runsaana esiintyessään haittaavat taimien kasvua. Mullan tulee antaa kuivua parin sentin syvyyteen; myös parin sentin kerros kevytsoraa auttaa harsosääskien torjunnassa.

Ansarijauhiaiset (Trialeurodes)

Ansarijauhiainen on pieni, valkoinen hyönteinen lehtien alapinnalla. Se heikentää kasvia imemällä siitä solunestettä niin toukkana kuin aikuisenakin. Ansarijauhiaisten uloste on erittäin hyvä kasvualusta haitallisille sienille ja homeille. Nämä 1,5-2 mm pitkät hyönteiset lehahtavat ilmaan kasvia kosketettaessa. Jauhiaiset lisääntyvät nopeasti ja valtaavat pian kaikki muutkin kasvit.

Ripsiäiset (Thysanoptera)

Jos kasvisi lehdille ilmestyy harmaanvalkeita laikkuja, niin kyseessä voivat olla ripsiäiset. Nämä laikut yhtyvät vähitellen ja saavat hopeisen kimalluksen. Lehtien alapinnoilla näkyy ulosteita pieninä pilkkuina. Aikuisilla ripsiäisillä on neljä siipeä, ne ovat kapeita ja 1-2 mm pituisia. Tuholaiset lennähtävät ilmaan kasvia koskettaessa. Ripsiäisten munia ei tarvitse edes hedelmöittää, joten ne lisääntyvät todella helposti. Vihertävänkeltaiset toukat asustavat lehtien alapinnoilla ja niitä on vaikea havaita.

Esbau Oy on luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon erikoistunut yritys; se on luonnonmukaisten torjunta-aineiden ja lannoituksen uranuurtaja Suomessa. Esbaun tuotteissa pitkäkestoinen biologinen vaikutus ja ympäristöystävällisyys yhdistyvät parhaalla mahdollisella tavalla. Yli kaksikymmentä vuotta alalla toiminut Esbau tuo maahan mm. saksalaisen Neudorffin tuotteita; Neudorff on maailman johtava luonnonmukaisten puutarhanhoitotuotteiden valmistaja. Ohjeita luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon löytyy myös Esbaun Bio-Aapisesta.