TAKAISIN

KIRJAESITTELY
Valonen & Korhonen: Suomalainen piha - Rakennushistoriallisia päälinjoja

Julkaistu: 16.1.2014

Multikustannus

Pihat muodostuvat rakennusten, aitojen ja muiden rakennelmien rajaamista alueista. Pihojen kokonaiskuvaan vaikuttavat mm. tyylisuunnat, elinkeinot, yhteiskuntamuodot sekä sosiaalinen vuorovaikutus. Suomalainen piha valottaa tämän kokonaisuuden eri osa-alueita.

Teos on ainutlaatuinen esitys suomalaisten pihojen historiasta. Niilo Valosen (1913-1983) tutkimustyön keskeinen tavoite oli isossajaossa hävinneen rakennus- ja yhteisökulttuurin sekä kulttuurimaiseman rekonstruointi. Hän organisoi aineiston suurkeruut toimiessaan Kansallismuseon kansatieteellisen osaston johtajana ja jatkoi aineiston tutkimista Helsingin yliopiston professorina. Valoselta kesken jääneen työn on nyt saattanut loppuun dosentti Teppo Korhonen.

Niilo Valonen, Teppo Korhonen: Suomalainen piha - Rakennushistoriallisia päälinjoja,
kovakantinen, sidottu,159 sivua.


Tilaa nyt tarjoushintaan!

Hinta Rakentaja.fi:n Jäsentukussa 20 € (ovh. 45 €).

Tuotteen tilauksessa voit hyödyntää myös Rakentaja.fi-bonuksesi!
Postikulut Suomeen 5,50 €.

Tutustu ja tilaa tästä.


Teos on kattava perinteisten pihatyyppiemme yleisesitys. Siinä kuvataan pihamuotojemme kehitys esihistorialliselta ajalta 1900-luvun puoliväliin. Kirjassa kerrotaan, kuinka asukkaiden pääelinkeino, maan pinnan muoto, ilmansuunnat, kulkuväylät, muoti, maanjaot, rakennusmääräykset, hygieenisten seikkojen huomioon ottaminen, taloudelliset ja turvallisuustekijät sekä ergonomia ovat vaikuttaneet eri tehtäviä varten pystytettyjen rakennusten sijoitteluun pihapiirissä ja osin sen ulkopuolellakin.

Vanhan arkistoaineiston ohella päälähteinä ovat Seurasaarisäätiön 1950-70 -luvuilla Niilo Valosen johdolla eri puolilla maatamme suorittamat yli 30 kylätutkimusta. Runsas piiros- ja valokuvakuvitus, jossa mukana tunnettujen taiteilijoiden kynän-, siveltimen- ja kameranjälkeä, havainnollistaa ja täydentää teoksen asiantuntevaa sisältöä. Kirja sopii niin kansanrakentamista valottavaksi kurssikirjaksi kuin perinteisestä rakennushistoriasta kiinnostuneelle lukijallekin.

Suomalainen piha -kirjan sisältö

Hyvän kuvan teoksen sisällöstä antaa jo pääotsikoista koottu sisällysluettelo (suluissa sivut):

  1. Pihatutkimuksen ongelmat ja aineisto (9-14)
  2. Pihamuotoon vaikuttaneet tekijät (15-68)
  3. Avopihatalot (69-90)
  4. Umpipihatalot (91-122)
  5. Yhtenäistalo ja erikoismuotoja (123-130)
  6. Suomalaisten pihamuotojen historiallinen luonne ja kehitys (131-152)


Tutustu ja tilaa tästä. Tai katso Jäsentukun koko kirjavalikoima tästä!

Puutarha.net suosittelee Suomalainen piha -kirjaa!