TAKAISIN

Pihan suunnittelu ja rakentaminen

Julkaistu: 11.4.2018

Kaunis piha nostaa kiinteistön arvoa

Tutkimusten mukaan kaunis ja hyvin hoidettu piha nostaa kiinteistön arvoa jopa 16-20 prosenttia. Kun suunnittelussa käytetään ammattilaista apuna, niin vältytään turhilta virheiltä ja hankinnoilta. Pahimmassa tapauksessa esimerkiksi väärin valitut kasvit joudutaan uusimaan joka vuosi, sillä kuluttajilla ei välttämättä ole riittävää tietoa kasvien valinnan pohjaksi. Tärkeää onkin valita oikea kasvi oikeaan paikkaan ja toteuttaa harmoninen kokonaisuus ympäristöön nähden.

- Kiinteistön arvon nousun ohella myös viihtyvyys on realistinen arvo. Asiakkaat haluavatkin kauniin ja helppohoitoisen pihan. Se saattaa kuulostaa ristiriitaiselta, mutta onnistuu jos toimitaan suunnitelmallisesti. Eihän puutarhan hoito mitään salatiedettä ole!, toteaa pihasuunnitteluun ja -toteutukseen erikoistuneen via Garden Oy:n puutarhasuunnittelija Päivi Rahikka.

Vinkki: Päivi Rahikka on kirjoittanut kirjan Pihasuunnittelijan ABC, joka ohjaa pihojen suunnittelun saloihin. Kirjassa kerrotaan uudispihan ja kunnostettavien puutarhojen suunnittelu- ja rakennusprojektit aina unelmoinnista käytännön valintoihin asti. Eri työvaiheet käydään läpi yksityiskohtaisin kuvin, suunnitelmin ja työohjein. 


Tee se itse -pihapaketin suosio kasvaa

Via Garden Oy:n Tee se itse -pihapaketti on otettu erinomaisesti vastaan! Pakettia, johon kuuluvat kaikki pihan suunnittelusta kasveihin ja multiin, on toimitettu eri puolille Suomea. Rahtisopimuksia on tehty Hangosta Ouluun.

- Tee se itse -paketti sopii niin rakentajaperheelle kuin talkooporukallakin toteutettavaksi. Se antaa takuun siitä, ettei töitä tarvitse seuraavana vuonna parannella tai aloittaa alusta; pohjat kestää ja kantaa jne. Paketin toteutuksen voi tilata myös paikkakunnan omalta urakoitsijalta, joka sitoutuu allekirjoituksellaan tekemään pihan annettujen suunnitelmien ja työohjeiden mukaan, sanoo via Gardenin toimitusjohtaja Juha Rahikka ja jatkaa:

- Paketin ja siihen kuuluvan ohjeistuksen avulla ammattirakentajat voivat tarjota myös pihatöitä osana rakennusprojektia. Pihatyöt onkin luontevinta tehdä samaan aikaan muun rakentamisen kanssa.

Tutustu via Garden Oy:n palveluihin

Juha Rahikka tarkistamassa työn jälkeäJuha Rahikka tarkistamassa työn jälkeä

Tee se itse -pihapaketti sisältää siis pihasuunnitelman lisäksi kasviluettelon, materiaalimenekin, hoitosuunnitelman, työsuunnitelman sekä kaikki tarvittavat 1-luokkaiset, kotimaiset materiaalit kasveista ja mullasta pihakiviin ja vihervajoihin - paikan päälle toimitettuina!

- Paketin erilaisuus pelkkään tavaroiden toimittamiseen ja luonnoksen ojentamiseen ovat yksittäiset, uniikit, joka kohteelle omat työohjeensa. Ammattitekijöiden niksejä ja työtapoja ei salata tai pantata, vaan ne annetaan asiakkaan käyttöön, korostaa Rahikka.

Lisäksi paketti sisältää hoitosuunnitelman, jonka mukaan toimimalla puutarha pysyy kauniina, hyvin voivana ja pienitöisenä myös jatkossa!

Paketin tilaaja vastaanottaa kotimaiset, keskikokoiset taimet, joiden hoito on helpompaa ja talvehtiminen varmempaa kuin yksivuotisten jatkuvia hoitotoimenpiteitä ja istutusleikkauksia vaativien taimien.Paketin tilaaja vastaanottaa kotimaiset, keskikokoiset taimet, joiden hoito on helpompaa ja talvehtiminen varmempaa kuin yksivuotisten jatkuvia hoitotoimenpiteitä ja istutusleikkauksia vaativien taimien.

Hyödynnä pihasuunnittelutyökalua!

Tee se itse -paketti on täydentynyt suunnittelutyökalulla: pääset itse hahmottelemaan ja suunnittelemaan pihaa - ja ohjelma mm. eliminoi väärät kasvivalinnat!

Suunnittelutyökalu on täyden palvelun automaatti omatoimiselle pihanrakentajalle; tee suunnitelma, vastaanota materiaali ja toteuta. Painotus on koko ajan laadulla, oikeilla työskentelytavoilla ja materiaaleilla. Työsuunnitelma tulee mukana, kasvit ja muut materiaalit kotimaisia ja ensiluokkaisia jne. Materiaalitoimituksia voi myös jaksottaa useampaan erään - vaikka kahdelle vuodelle, mikäli kyseessä on suurempi urakka.
 


Piha talon rinnalla - alusta alkaen

Juha Rahikka tietää suomalaisten pientalorakentajien jättävän usein pihatyöt viimeiseksi - ja niistä saatetaan vielä valitettavasti joustaa ajan ja rahojen loppuessa. Hän toivookin, että Suomessa otettaisiin piharakentaminen realistisella summalla mukaan jo kustannuslaskelmaan ja lainaneuvotteluihin. Ei niin, että jätetään 10 000-15 000 euroa koko tontin tekemiseen maansiirtoineen (suurin osa kuitenkin uppoaa yllättäviin kustannuksiin jo talon rakennusvaiheessa). Piharakentamisen summien arviointia auttaa, kun suunnitelma kustannusarvioineen on jo alusta saakka mukana.

- Jotkut pankinjohtajat ovat jo ottaneet yhteyttä, miettien tulisiko jo lainaneuvottelijoita päivittää näissä viherrakennuskustannuksissa – tämä on oikea suunta, toteaa Juha Rahikka ja muistuttaa vielä:

- Pihan rakentamisessa tulee myös säästöjä, kun suunnitelmat ovat valmiina heti kiinteistön rakentamisen alkuvaiheista alkaen. Erilaiset maansiirtotyöt, kulkuväylät ja sähköistykset voidaan tehdä silloin, kun koneet ja ammattilaiset ovat muutenkin paikalla. Myös säästettävä kasvillisuus tulee ottaa huomioon ja suojata tarvittaessa rakennustöiden aikana.

Toteutus useampana vuonna?

Suurin osa asiakkaista haluaa jakaa Tee se itse -paketin kahdelle vuodelle. Tämä onnistuu myös mainiosti! Paketin koko summaa ei tällöin laskuteta kerralla, vaan maksat vain niistä tavaroista, jotka juuri nyt on toimitettu. Myös erilaisista rahoitusmahdollisuuksista voidaan keskustella (Klarna, OP).

Via Garden auttaa suunnittelussa ja toteutuksessa

Pakettitoimitusten ja suunnittelun lisäksi via Garden myös toteuttaa viherrakentamista avaimet käteen -periaatteella. Heiltä voit tilata kaikenlaiset piha- ja puutarhatyöt, pohjarakennustyöt sekä puutarhan kunnostus- ja perustustyöt sekä istutukset. Yrityksellä on myös yhteistyösopimuksia joidenkin talokauppiaiden kanssa. Uudisrakennusten lisäksi via Garden auttaa uudistamaan ja kunnostamaan myös vanhojen rakennusten ja entistettyjen arvohuviloiden pihoja ja puutarhoja.

Via Garden auttaa suunnittelemaan ja toteuttamaan unelmiesi pihan!