TAKAISIN

Vaihtelua ja toiminnallisuutta pihalle kiveyksellä

Julkaistu: 6.2.2012

Suunnittelu

Varsinkin keväisin kulkeutuu ulkoa jalkineissa ja lemmikkieläinten tassuissa ylimääräistä siivottavaa lattioille. Siivoustyötä voi vähentää kiveämällä kulku- ja piha-alueita. Kannattaa miettiä, miten pihaa halutaan käyttää, miten liikutaan, missä halutaan vain oleskella, missä kuivata pyykkiä ja tuulettaa vuodevaatteita, mistä varata tilat lasten leikkeihin, miten maastoa voi muotoilla ja missä kasvit viihtyvät parhaiten.
Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille Suomessa. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti.

Monipuolinen tuotevalikoima

Kartano, Linna, Klassikko, Uni, Luostari, Patina, Roomalaiset sekä hienopestyt kivet… Rudus-pihakivien ja niitä täydentävien pihanrakennustuotteiden valikoima on monipuolinen, huomioiden asiakkaiden toiveet ja muuttuneet tarpeet. Reunamuotoiltujen kivien ilme on monipuolinen. Lisäksi niiden sitoutuminen ja kuormituksen kestäminen on ylivoimaisen varmaa. Uni-kivi on parhaimmillaan rakennettaessa yksilöllistä pihaa. Uni-kivien monimuotoisuus edistää niiden pysymistä paikallaan ja ladontatyö on yhtä helppoa kuin suorareunaisilla kivillä. Kivien kaunis muotoilu tulee yleensä parhaiten esiin vasta paikoilleen ladottuna ja runsas värivalikoima auttaa löytämään ympäristöön sopivat värikokonaisuudet.
Kartano-kivillä kotiin viihtyisä, helppohoitoinen pihaympäristö.Kartano-kivillä kotiin viihtyisä, helppohoitoinen pihaympäristö.
Kartano-sarjan suosituin tuote on edelleenkin Kartano-kivi, mitat 278x138x60 mm. Sitä täydentävät erinomaisesti Linna-kivi, 138x138x60 mm ja Kartano-laatta, 278x278x60 mm. On hyvä huomioida ilmoitettujen mittojen olevan ilman 2 mm:n asennusnystyröitä.
Yhdistelemällä em. kolmea kiveä saadaan lukematon määrä ladontakuvioita.
Ruduksen Haminan tehtaalla valmistetaan edullisia, pienikokoisia Pihakiviä, jotka sopivat terassille olohuoneen jatkoksi, kulkureiteille ja takapihalle. Pihakivien Kotka-värit, harmaa, punainen, vihreä, keltainen ja beige, on kehittänyt useasti palkittu Kotkan kaupungin puutarhuri Heikki Laaksonen. Pihakiven mitat ovat 200x100x50 mm. Kevyet kivet on nopea asentaa.
Omakotipihojen kestosuosikki on Luostari-kivi, 208x68x60. Kapeana kivimallina se toimii hyvin erityisesti käytävillä kulkusuuntaan asetettuna. Samaan sarjaan ja ladontoihin edellisten kanssa sopivat Ruohokivi, 138x 130x80 mm ja Nurmikivi 278x138x 80. Ruohokivessä on kahdella sivulla 15 mm avosauma ja Nurmikivessä avosaumat kaikilla puolilla sekä keskellä kiveä. Tällaisten kivien käyttö on vaivatonta ja edellyttää ainoastaan normaalia nurmikon hoitoa, kuten lannoitusta ja kastelua kuivana kautena.
Romba-pihakivi on tyylikäs, vaihteleva ja salmiakin muotoinen. Värejä käyttämällä saa ladontaan kolmiulotteisen vaikutelman. Vakiovärit ovat harmaa, ruskea, musta ja punainen. Mitat 200x200x60 mm.
Klassikko-kivisarja on markkinoiden ainoa pihakivi, jolla voi toteuttaa viuhka-, kaari- tai ympyräladontaa. Sarjassa on neljä yhteiseen ladontaan sopivaa kiveä. Kivien pyöristetyt kulmat tuovat joustoa asennukseen.
Viisteettömien kivien etuna on pinnan tasainen ulkoasu, myöskään sauma ei tunnu paljaan jalan alla. Esimerkkinä viisteetön Kartano-kivi, 278x138x80 mm.
Roomalainen ladonta on kätevä ja käytännöllinen ratkaisu myös pihoille. Kivistä voi rakentaa rauhallisen vaihtuvan ladontakuvion, joka on perinteikäs ja moni-ilmeinen. Roomalainen ladonta muodostuu kuudesta erikokoisesta, yhteensopivasta kivestä. Kivien monet koot mahdollistavat lyhyet saumauslinjat.

Muurikivillä vaihtelua pihan korkeuksiin

Muurikivet tekevät pihasta moni-ilmeisen ja lisäävät sen arvokkuutta. Muurikivien käytöllä saa rinnetontille lisää tasamaata, käyttö- ja oleskelutilaa. Muurikivi 70 mm eli Pengerkivi on matalien pengerratkaisujen ykkönen! Kestosuosikki vuodesta toiseen, helppo asentaa näyttäväksi muuriksi rinteeseen tai tehdä istutusallas tai kukkalaatikko nurmikon keskelle. Myös edustavan kompostin kasvijätteille voi tehdä Pengerkivestä latomalla alimmaisen kerroksen harvempaan ja käyttämällä kulmakiviä.
Muurikivi 100 mm eli Aitakivi on ominaisuuksiltaan teknisin ja monipuolisin. Aitakivet ladotaan puolen kiven limityksellä, ja jos tuettava seinä on korkea, voidaan kivissä olevat reiät raudoittaa ja valaa betonilla täyteen.
Kaikille muurikiville tarvitaan huolellinen pohjatyö. Muurit perustetaan tiivistetyn murskepohjan päälle ja jos pohjamaan kantavuus on huono, voidaan muurin alle valaa betoniantura.

Romanttisen keitaan tekijät alhaalta ylöspäin: Suorakaide Klassikko, reunalista, mukula- ja liuskekivet.Romanttisen keitaan tekijät alhaalta ylöspäin: Suorakaide Klassikko, reunalista, mukula- ja liuskekivet.

Valitse Patinaa uusiin tai iäkkäisiin

Rudus suositta Patina-kiveä uusille, uusvanhoille ja historiallisille pihoille. Patinan esivanhennettu yleisilme luo vaikutelman pitkästä iästä ja arvokkuudesta. Patina- kivi on kaunis ja se on saavuttanut valta-aseman pihojen kiveyksenä juuri helppohoitoisuuden ja moniilmeisen ladonta- ja värimaailman ansiosta. Patinakivi on erinomainen niille, jotka haluavat erottua edukseen. Patinaa on saatavilla harmaana, mustana, punaisena ja punamustana, mutta kiehtovin ladonta saadaan sekoittamalla kaikkia värejä. Patina-kivessä on antiikkikiven tyylikkyyttä ja arvokkuutta.

Päällystettä nopeasti laajallekin alueelle

Pinnaltaan sileät betonilaatat sopivat parhaiten rauhallisten polkujen ja sellaisten laajojen pintojen päällysteiksi, joihin kohdistuu vain kevyt kuormitus. Räystään alla sokkelin vieressä käytettynä laatoitus ohjaa sadevedet kauemmaksi, jotta ne eivät imeytyisi maahan rasittamaan salaojia.
Pesubetoni- ja rouhepintaisten laattojen hyvä kitka sekä vaihteleva pintastruktuuri antavat ladonnalle mielenkiintoisen ilmeen. Viileällä ilmalla pinta tuntuu jalkaterän alla lämpöiseltä väliin jäävän ilmakerroksen vuoksi.

Porraskivet rinnetontille

Varsinkin rinnetonteilla tarvittavia portaita on helpoin ja varmin tapa rakentaa porraskivistä, joita on kahta kokoa: 750x300x70 mm ja 750x 150x70 mm. Porraskiviä asennetaan kaksi päällekkäin, jolloin askelmakorkeus on 140 mm. Kapeampaa kiveä käytetään alakerroksessa siirtämään sauma eri kohtaan yläkerrokseen nähden. Porraskivellä rakentuvat pihaportaat nopeimmin ja edullisimmin.
Porraskivi soveltuu myös istutusaltaiden rakentamiseen. Lisäksi matalampaa porraskiveä voi käyttää pihalla reunalistana tai tukemassa portaiden reunarakennetta. Pihakivistä ja -laatoista voidaan rakentaa yksilöllisiä portaita esimerkiksi asentamalla askelmien etureunaan reunakivi.
Pihakiveyksien reunaa sitomaan on tarjolla monenlaisia reunakiviä. Edullisin vaihtoehto on käyttää reunassa pinnan tasoon upotettuna kapeampaa porraskiveä. Vesikourut ovat kätevä keino kerätä sade- ja sulamisvedet talteen. Kourut ohjaavat veden siististi säiliöön tai erityiseen pihakaivoon, joka voidaan varustaa uppopumpulla. Kourujen päät viimeistellään loiskekupein.

Ruduksen muurikivillä onnistuvat
monet kätevät ratkaisut.Ruduksen muurikivillä onnistuvat monet kätevät ratkaisut.