TAKAISIN

Pihakiveyksen huolto: huolehdi nämä syksyllä ja talvella

Päivitetty: 16.9.2022

Pihan alkuperäisen ilmeen säilyttäminen edellyttää kiveyksien ja laatoituksien harjausta ja pesua, jolla pintaan laskeutunut pöly, lika tai hiekoitushiekka poistetaan. Näin kiveyksen värisävyt saadaan paremmin esiin. Tämä suositetaan tehtäväksi joka kevät. Pesu voidaan tehdä painepesurilla ohjaamalla vesisuihku kiveyksiin riittävän vinosti. Näin kivien välissä oleva saumahiekka pysyy paremmin paikallaan. Jos saumat jäävät pesun tai jonkun muun syyn vuoksi vajaaksi, tulee saumat täyttää saumahiekalla, raekoko 0,2-1 mm. Kuiva säkkihiekka sopii tähän parhaiten.

Jos saumoihin on kasvanut ruohoa tai sammalta, poistetaan ne pesemällä saumat painepesurilla ja täyttämällä vajentuneet saumat hiekalla. Ruohon kasvu voidaan myös pysäyttää polttamalla se puhalluslampulla pois. Pihaa rakennettaessa voidaan estää kasvillisuutta kivien välissä levittämällä sementtiä asennushiekan päälle.
Pohja- ja asennusolosuhteista riippuen saattaa pihakiveys painua kuopalle tai jäädä koholle ympäristöään korkeammalle. Tällöin tältä alueelta poistetaan kiveys noin 10 cm laajemmalti. Alusta tasataan ympäröivään asennushiekan tasoon huomioiden hiekkakerrosten tiiviysero ja asennetaan kivet uudelleen. Levitetään talteen otettu saumahiekka saumoihin.
Betonipinnoitteen sulana pitämiseen ei saa käyttää suolaa.
Ensimmäisinä vuosina pintaan nouseva "kalkkihärme" ei ole vaarallista. Se häviää itsekseen, mutta sen poistumista voi nopeuttaa miedolla suolahappoliuoksella, joka pestään pois runsaalla vedellä.
Huolella rakennettu pihakiveys kestää normaalissa käytössä 45-50 vuotta.
Jos kiveyksessä yksi kivi jostain syystä vaurioituu, se on helppo vaihtaa. Jos vaihdettava kivi on keskellä kivetystä eikä uusi kivi jostain syystä sovi sen paikalle, otetaan kivetyksen reunasta vanha kivi korjattavaan kohtaan ja laitetaan uusi kivi reunaan.
Pihakivet joustavat saumoistaan. Vaikka maapohja routiessaan hieman nousee, roudan sulaessa maa ja sen myötä myös kivet painuvat takaisin paikalleen.