TAKAISIN

Hyönteishotelli puutarhan hyvinvointiin

Julkaistu: 1.7.2019
Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä ympäristölle ja ihmiselle. Hyönteiset pölyttävät kukkia ja huolehtivat puutarhan, terassin tai parvekkeen ekologisesta tasapainosta hävittämällä tuholaishyönteisiä. Esbau Oy on tuonut kotimaan markkinoille luonnonmateriaaleista käsintehdyt Hyönteishotellit, jotka tarjoavat luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.
hotellikiva
Hyönteisten luonnolliset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet vuosi vuodelta ihmisen pihanhoidollisten töiden tuloksena. Eliökantaan on vaikuttanut heikentävästi myös ilmaston lämpeneminen. Pölyttävien hyönteisten kannan negatiiviseen kehitykseen kiinnitettiin viime vuonna erityistä huomiota Keski-Euroopassa, eritoten Saksassa. Vastaus oli luonnonmateriaaleista käsityönä valmistettu Hyönteishotelli, joka tarjoaa hyötyhyönteisille pesintätilan ja turvallisen talvehtimismahdollisuuden. Toimintarajoitteisten käsityönä rakentamat uniikit Hyönteishotellit ovat oiva keino palauttaa puutarhan, pihamaan, terassin tai parvekkeen ekologinen tasapaino.

- Hyönteishotellit on valmistettu täysin puusta, ja niiden myynnillä tuetaan toimintarajoitteisten toimintaa. Hyönteishotelleiden kysyntä oli viime kesänä yllättävän suurta Saksassa ja Keski-Euroopassa, ja uskomme niiden kiinnostavan myös Suomessa. Hyönteiskannan hyvinvointihan heijastuu suoraan sadon määrään ja laatuun, sanoo Hyönteishotellia maahantuovan Esbau Oy:n Esa Jussila.

Lue lisää hyönteishotellista

Kuusi erilaista ”huonetta” hyötyläisille

Hyönteishotellin luonnonmukaiset ”huoneet” jakautuvat kuuteen erilaiseen osastoon, joissa on elintilaa monille hyötylajeille. Ylimmässä kerroksessa viihtyvät leppäkertut. Ne säätelevät tehokkaasti puutarhan lehtikirvakantaa. Alapuolen puiset kolot houkuttelevat asukeikseen muurimehiläisiä tarjoten ihanteellisen paikan jälkeläisten kasvattamiseen. Muurimehiläiset ja niiden toukat käyttävät ravinnokseen siitepölyä ja mettä ympäristön varhain kukkivista kasveista. Keskikerros tarjoaa suojapaikan petopistiäisille, villimehiläisille ja päiväperhosille. Alimman kerroksen kävyt sopivat niin leppäkerttujen kuin esimerkiksi harsokorentojen majapaikaksi. Hyönteishotelli toimii hyötyhyönteisille suojapaikkana ympäri vuoden.

- Vaikka omistaisi vain parvekkeen, hyötyhyönteisille voi silti tarjota mukavan majoituksen ja ylläpidon. Perheen pienimmätkin seuraavat mielenkiinnolla hyönteisten elämää läheltä, Jussila kertoo.

Oiva lahja luontoihmiselle

Hyönteishotellissa riittää tilaa.Hyönteishotellissa riittää tilaa.
Koska puutarhat ja pihat halutaan pitää siistinä, ihmiset jättävät hyönteisille pesimätilaksi sopivia risuja, lehtikasoja ja muita kuolleita kasoja ja luonnonmateriaaleja liian vähän. Lehtiroskatkin kuljetetaan pois sen sijaan, että käytettäisiin lehtikompostia.

- Hyönteishotelli sopii etenkin kaupunkiympäristöihin ja siisteihin lähiöihin, joissa puutarhat ovat usein suhteellisen pieniä tai sitten liian hyvin hoidettuja. Hyönteishotellilla voidaan korvata "roskien" puuttuminen pihapiiristä ja lisätä hyödyllisten pölyttäjien määrää ja monimuotoisuutta. Idea on hauska ja hyödyllinen, ja varsinkin kaupunkien parvekepuutarhureita hotelli varmasti innostaa.

Tuote on myös ekologinen ja luonnonsuojelun kannalta hyödyllinen. Hyönteishotelli on varmasti kiinnostava ja arvostettu tuliainen luontoa arvostavalle niin kaupungissa, mökillä kuin maalla, sanoo biologian tutkija Salla-Riikka Vesterlund (FM) Turun yliopistosta.

Lue lisää hyönteishotellista - ja muista Esbaun luontoystävällisistä tuotteista!
Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Esa Jussila, puh 0400 210 310 Esbau Oy Bio-Garden, Tähdenlennontie 7 02240 Espoo, esbau@co.inet.fi

Tuotetiedot: Hyönteishotelli
Mitat: 56 x 36 x 10 cm (H x B x D), Paino: 4 kg
Rakennusaineina käytetyistä luonnonmateriaaleista johtuen Hyönteishotellin mitat ja paino saattavat poiketa jonkin verran edellä mainituista.

Iloa ja hyötyä ötököistä

- Muistathan että pihan siistiminen lehdistä, kuivuneista kasvustoista ja risuista vie hyviltäkin hyönteisiltä suoja- ja pesäpaikat. Näiden puutetta voit paikata hankimalla tai tekemällä itse hyönteishotelleja; ne sopivat etenkin kaupunkialueiden siistittyyn ympäristöön.
- Puutarhan hyviksiä ovat mm. leppäkertut, päiväperhoset, harsokorennot ja mehiläiset.
- Toivotut hyönteiset pitävät yllä luonnon tasapainoa rajoittaessaan puutarhan tuholaisten hyökkäyksiä.
- Pörisijät auttavat mm. hedelmäpuiden ja marjapensaiden pölytyksessä.
- Ötökkähotellien elämän tarkkailu voi olla etenkin lapsille mieluisaa puuhaa!