• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pitääkö metsäpihaa lannoittaa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.03.2012
20123_29986.jpg

Mökin piha-alue on melko luonnontilainen; puolukoitakin saa poimia ihan tuvan rappusilta kurkottaen. Olemme kuitenkin istuttaneet pihapiiriin joitain koriste- ja hyötypensaita ja nyt pohdimmekin pitääkö niille antaa jotain lannoitetta. Tai muulle piha-alueelle? Tontillamme kasvaa pääasiassa mäntyjä ja piha vaihtuu miltei huomaamatta metsäksi.

VASTAUS: Mökkinne pihapiiri vaikuttaa tosiaan melko luonnontilaiselta; ja niin on varmasti hyvä. Männyt ja puolukat kertovat melko kuivasta ja happamastakin maasta, mutta metsänpohjaa ja luonnontilaista aluetta ei kannata ryhtyä lannoittamaan tai kalkitsemaan - siitä voisi olla vain haittaa alueen kasveille.

Pihapiiriin istutetuille kasveille, pensaille ja perennoille, kannattaa kuitenkin lannoitetta ja kalkkiakin (jos kyseessä ei ole mikään happaman maan kasvi; havu tai alppiruusu?). Levitä lannoitetta/kalkkia vain kasvin juuristoalueelle - voit vaikka sekoittaa ne pintamaahan. Metsäpohja on yleensä melko ravinneköyhä ja tässä tapauksessa vielä melko hapankin, joten koriste- ja hyötykasvit tarvitsevat lisäravinteita.

Mikäli mökin pihalla kasvaa, tai ainakin halutaan kasvavan myös leikattavaa nurmikkoa, niin myös sitä tulisi kalkita ja lannoittaa säännöllisesti. Useimmissa nurmikkolannoitteissa on mukana myös ylläpitokalkitukseen sopiva määrä kalkkia. Jossakin tapauksessa saattaa kuitenkin olla parempi, että pihan pohjakerros koostuisi ihan vain alueella luonnostaan kasvavista kasveista.

Biolan-puutarhalannoitteet ja Neudorff-lannoitteet

Vielä vinkkinä: luonnontilaisen mökin pihaan sopivat mainiosti kylvettäväksi erilaiset niittykukkien siemenet. Kuinka mukavaa olisikaan omasta pihasta kerätä kimppu kukkia kahvipöydän koristeeksi! Niittysiemeniä ja erilaisia seoksia on tilattavissa myös Jäsentukusta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74233.jpg
Vuoden 2021 turhake oli liika lihankulutus
Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden 2021 turhakkeeksi liiallisen lihankulutuksen. Valinnalla lehti haluaa kiinnittää kriittistä huomiota runsaaseen lihansyöntiin liittyviin haittoihin, kuten ilmastopäästöihin ja terveysongelmiin.
20204_63751.jpg
Puutarhaliitto kannustaa nauttimaan kotoilusta ja hyvästä ruuasta
Moni on linnoittautunut kotiinsa ja nettiselaimet ovat olleet ahkerassa käytössä. Puutarhaliitosta suositellaan, että median kulutusta vähennetään, ja vapautuva aika käytetään yhdessä tekemiseen ja puutarhaharrastamiseen. Sekä keho että mieli voivat silloin paremmin.
20164_46051.jpg
Paratiisi pienellekin pihalle
Nykyaikainen kaupunkipuutarha on kuin kodikas vihreä olohuone ulkona. Sen lattiana ovat kivet, maanpeittokasvit tai nurmikko, seininä pensaat ja rakenteet ja kattona pergolat, paviljongit ja pikkupuut. Kaupunkipiha on paikka, jossa viihdytään, rentoudutaan ja puuhastellaan vaikkapa yrttejä kasvatellen.
20231_80736.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Huonekasvien valontarpeissa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit kannattaa siirtää valoisimmalle ikkunalle. Ikkunan edestä siirretään verhot ja kaihtimet päiväksi kokonaan sivuun kaiken mahdollisen luonnonvalon saamiseksi. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen. Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä kostealla sienellä tai talouspaperilla pyyhkimällä. Kasvien säännöllinen suihkuttaminen vähentää myös tuholaisten esiintymistä.
20105_21844.jpg
Tomaatti kauden ykköskasvis
Ruokamaailman salsa ei ole tanssi eikä musiikkia, vaan se on kastike. Useimmiten salsa sisältää tomaattia, sipulia ja maustepaprikaa eli chiliä. Se on kuin hienoksi silputtua salaattia ja erittäin muuntautumiskykyinen.Salsakastike on tyypillinen latinalaisen Amerikan grillijuhlien kastike. Esimerkiksi argentiinalaisissa asado- eli grillilihajuhlissa salsaa tarjoillaan erilaisina versioina. Salsakastike maistuu niin grillatun kokolihan, makkaran, kalan kuin kasvistenkin kanssa.Salsan ainekset voi halutessaan ensin grillata tai savustaa, mutta raikkainta salsaa syntyy tuoreista aineista. Salsan seuraan kannattaa varata muhevaa leipää, jolla pyyhkimällä salsan saa lautaselta viimeiseen pisaraan. Hyvät salsaohjeet löytyvät tiedotteen reseptiosuudesta.
20217_71529.jpg
Kahdeksan kysymystä kastelusta: asiantuntija vastaa
Hellettä tai viileää, puutarha tarvitsee vettä kukoistaakseen.Tutkijayliopettaja Outi Tahvonen Hämeen ammattikorkeakoulusta vastaa usein kysyttyihin kastelukysymyksiin. Tahvonen työskentelee HAMK Bio -tutkimusyksikössä. Hän on väitellyt tohtoriksi hulevesistä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton