• Etusivu
  • Kasvillisuus

Niittykukat - Kauniit, kotimaiset ja kestävät

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.03.2012
20123_30115.jpg

Niittykukkia voit kylvää pihan reunoille, puutarhan aukkopaikoille, joutomaille... - tai voit vaikka laajentaa perennaryhmääsi kotimaisilla ja kestävillä kasvilajeilla! Kuvittelehan sora-alueen reunassa, kuivassa paikassa viihtyvän ketoneilikan kukassa - tai upeita unikkoja kukkapenkissä... tai kokonainen niitty väreineen ja perhosineen!

Valitse kukat maapohjan ja maan kosteuden mukaan, niin saat juuri niissä olosuhteissa viihtyvän niityn - ja pääset pian ihailemaan omaa, upea kukkaniittyäsi! Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä - tai syksyllä syys - lokakuussa. Syksyllä siemeniä voi kylvää lumen tuloon tai maan jäätymiseen saakka. Niittykukkien suojaksi voi istuttaa myös heinäkasveja.

Lue lisää niityn perustamisesta...

Niittykasvit viihtyvät mainiosti myös puutarhassa - ne ovat kestäviä ja terveitä, upeita kukkijoita!

Kauneimmat niittykukat ovat myös tuttuja puutarhakasveja

Niittykukat sopivat kukkapenkkiin kesäkukiksi, perennoiksi tai koristamaan maisemaniittyjä. Perennapenkeissä ja -ryhmissä luonnonkukat ja villikukat tuovat myös lisää värejä, muotoja, kestävyyttä ja vaihtelevuutta jalostetumpien perennojen joukkoon. Säännöllisestä leikkuuta kestävistä niittykukista voi perustaa myös viehättävän kukkanurmen tai pihakedon puutarhaa elävöittämään. Niittykukista löytyy myös sopivia lajeja maanpeittokasveiksi.

Luonnonkukat ja -perennat ovat yleensä kestäviä ja terveitä kasvilajeja, jotka menestyvät vähällä hoidolla - olosuhteiden osuessa kohdilleen ne saattavat hämmästyttää pihanomistajan kasvuvoimallaan!

Siemeniä Jäsentukussa

Suomen Niittysiemen Oy:n valikoimaa pääset tilaamaan Jäsentukun kautta. Siemenet-osiossa löytyy niin annospusseja (niittysiemenet, perennat) kuin valmiita seoksia eri kasvupaikoille (niittyseokset).

Tutustu Jäsentukun valikoimaan!

Suomen Niittysiemen Oy mukana messuilla:

Suomen Niittysiemen Oy on mukana myös seuraavilla Puutarhamessuilla:

Helsingin puutarhamessut 29.3.-1.4.2012
Tampereen puutarhamessut 13-15.4.2012
Lahden puutarhamessut 20-22.4.2012
Lepaa 16-18.8.2012
- ja heidät löydät myös Facebookista!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Pikkujasmike puska valkoisine kukkineen
Tämä aidanne kukkii keväästä syksyyn
Jokainen kaipaa puutarhaansa helppohoitoista kauneutta ja upeaa kukintaa - ja joskus tilaa on käytettävissä ja peitettävissä enemmänkin. Silloin ei kannata tuhlata aikaansa yksittäisiin kasveihin tahi pieniin lajeihin, vaan suunnitella suosilla suurta ja näyttävää; mikäs sen parempaa!
20224_77668.jpg
Milloin norjanangervo kannattaa leikata? Asiantuntija vastaa
Mikä on sopiva ajankohta leikata norjanangervo, joka on rehevöitynyt liian suureksi ja leveäksi?Onko paras leikata se ihan alas vai napsia oksista osa?
20149_40840.jpg
Herkulliset tatit - Männynpunikkitatti
Mäntymetsien yleisin tattiTämä tatti on yleinen tuttavuus erityisesti koko mittaansa venyneessä mäntymetsässä. Sekametsistäkin männynpunikkitattia toki löytyy. Nimestäkin saattaa jo päätellä, että sieni on kuitenkin männyn seuralainen. Männynpunikkitatti on sooloilija; harvemmin esiintyy ryhmissä.Kesä-lokakuussa tattia voi bongailla - heinä-, elo- ja syyskuussa kuitenkin parhaat saaliit saadaan!
20225_60018.jpg
Tiedätkö jokamiehenoikeutesi?
Auringonpaistetta, metsäpolkuja, herkullisia marjoja… Mutta saanko noukkia marjoja tai kerätä sieniä koriini? Voinko kirmata tuon metsän poikki, vaikka pienen puron äärelle? Saankohan onkia tässä?Kaikilla meillä on käytössämme jokaisenoikeudet ja -velvollisuudet (aiemmin jokamiehenoikeudet), mutta tiedämmekö varmasti mitä saamme tai emme saa tehdä?
20238_82750.jpg
Ruukkuatsalea
Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä) on Itä-Aasiasta kotoisin oleva ainavihanta pieni pensas, jonka luonnonvarainen kantamuoto kasvaa viileissä ja kosteissa vuoristometsissä. Eurooppaan atsalea tuotiin 1800-luvun alussa ja se tarjosi muuntautumiskykynsä ansiosta laajan kokeilukentän Englannin, Belgian ja Saksan kukkienjalontajille. Ruukkuatsaleaa onkin jalostettu paljon, joten valikoima koon ja kukkien suhteen on suuri. Markkinoilla on myös bonsaiatsalea (R. x obtosum).
20102_20211.jpg
Lautanen puolilleen kasviksia - kauden mukaan
Talvikaalit valloittavatTalvikaalit sopivat haudutettaviksi uunissa, padassa, kattilassa tai vokkipannulla. Kaalikeitto ja lammaskaali täydentyvät porkkanasta ja kypsyvät liedellä. Uunin lämmöllä saadaan herkullista kaalilaatikkoa ja kaalipiirakkaa. Joskus osan tuorekaalista voi korvata hapankaalilla, ja punakaali sopii aivan samoihin ruokiin kuin valkokaalikin. Kaali valmistuu kätevästi myös säilyväksi salaatiksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton