TAKAISIN

Tietoa kasvilajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista

Julkaistu: 11.4.2017

Kiireiset myyjät eivät oikein ehdi auttamaan taimikaupoilla, mutta tietoa tarvitaan; mistä saisi helposti tietoa kasveista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista?

Puutarhamyymälä on täynnä kasveja, tuttuja ja vähemmän tuttuja. Mieli tekisi hankkia vaikka jonkun uuden puun, pensasuutuuden ja kuvissa ihanilta näyttäviä perennoja... ja noita upeita kesäkukkia!

Mutta - menestyvätkö ne meidän tontillamme? Kestävätkö etupihan paahteessa?


Tuttuja tunteita taimikaupoilta. Kevään kiireisimpänä aikana myyjätkin ovat niin täystyöllistettyjä, ettei apua millään riitä kaikille tarvitsijoille. Mikä sitten avuksi?

Missä asut?

Tiedäthän millä kasvuvyöhykkeellä tonttisi sijaitsee? Lähialueen puutarhamyymälöissä on useimmiten vain lajikkeita jotka, menestyvät samalla alueella. Kasvin talvenkeston varmistamiseksi valitse laji, joka viihtyisi vielä hieman pohjoisempanakin.

Minkälaiset olot tontillasi on? Miten aurinko pääsee paistamaan? Jos jokin paikka on auringossa klo 13-15 välillä, niin siihen on valittava täyttä paahdetta kestäviä lajeja. Mikäli alue on edes osan päivää varjossa, niin olot ovat jo paremmat. Isomman kasvin takaakin löytyy hieman varjoisampaa kasvupaikkaa.

Entä kasvualusta? Kovin kevyt ja hiekkainen maa läpäisee veden ja ravinteet - savinen alusta taas pidättää vettä, on tiivis ja lämpenee keväällä hitaasti. Maa voi olla havupuiden alla myös hyvin hapanta. Perusmaan laatu vaikuttaa myös kasvien valintaan. Onneksi myös kasvualustaa parantamalla saadaan parannettua oloja useampien kasvilajien hyväksi.

Lue tästä lisää:
Valitse kotipihan kasvit oikein

Hanki tietoa etukäteen

Ennen ostoksille lähtöä kannattaa kuitenkin miettiä valmiiksi mitä lähtee hakemaan. Näin vähennetään ylimääräisten taimien hankkimista (johon useimmat meistä kotipuutarhureista helposti sortuu). Ellet ole aivan varma lajista, niin mieti ainakin alustavasti valmiiksi mitä kasveja tarvitset; havu-tai lehtipuu, pensas, perennoja, kesäkukkia? Minkä kokoiseksi ne saisivat kasvaa, millaiselle paikalle ne tulisivat, mitä värejä haluaisit? Mitä tarkemmin tiedät mitä haluat, niin sitä helpompaa on löytää oikea kasvi.

Apua kasvien valintaan saat esimerkiksi Puutarha.netin Kasvikortistosta. Sinne voit laittaa erilaliset hakukriteerit ja saat listattua juuri sopivat vaihtoehdot kortiston 1400, Suomessa menestyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta.

Nyt olet valmis taimikaupoille!

Tutustu lähialueesi taimikauppojen tarjontaan - tai katso mitä voit tilata netin kautta!

Tutustu kasvien tietoihin paikanpäällä. Jokaisessa taimessa tulee olla tiedot lajikkeesta ja sen kasvupaikkatoiveista. Usein on tietoa myös kasvutavasta ja -korkeudesta (kukinta-ajasta yms.). Jos siis tarvitset vaikka paahteessa viihtyvää, itsesi korkuista pensasta niin etsi auringon kuvalla varustettua, alle 2 metriseksi kasvavaa lajiketta (mikä kasvaa menestymisvyöhykkeelläsi).

Mikäli myyjät ehtivät auttamaan kasvihankinnoissa, niin käytä heidän asiantuntemustaan hyväksi!

Vinkkejä:

  • Selvitä tonttisi kasvuolosuhteet ja menestymisvyöhyke.
  • Etsi tietoa etukäteen sopivista kasveista.
  • Hyödynnä myyjien ammattitaitoa.
  • Etsi tietoa taimien lapuista; tunnista yleisemmin käytetyt logot ja merkinnät.
  • Valitse terve, monihaarainen taimi - tarkista myös juuripaakun kosteus ja juurien väri mahdollisuuksien mukaan.


P.S Hanki samalla kasvualustatuotteet, mitä tarvitset istutusalustan parantamiseen!

Oikea kasvi, oikeaan paikkaan - oikein istutettuna ja hoidettuna!

Huolehdi siitä, että hankkimasi kasvit pysyvät hyvässä kunnossa ja kosteina istutukseen saakka. Perusta ja paranna kunnollinen istutuskuoppa, kastele se huolella ja istuta, kuten kuuluu...

Lue lisää: Istuta taimet oikein

Oikea kasvi, oikeaan paikkaan... ja vielä oikein istutettuna - ja hoidettuna!Oikea kasvi, oikeaan paikkaan... ja vielä oikein istutettuna - ja hoidettuna!