• Etusivu
  • Kasvillisuus

Goji – susimarja ja supermarja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.03.2024
Goji AdobeStock_461339395

© Adobe Stock

Goji-marja on nimitys pukinpensaiden sukuun kuuluvien lajien, mm. pukinpensaan eli aitapukinpensaan (Lycium barbarum) ja kiinanpukinpensaan (Lycium chinense) marjoille. Myös muita lajeja löytyy; yksin Aasiassa on 85 eri goji-lajia ja Amerikkaankin on levinnyt ainakin 15 lajia.

Goji-marjaa kutsutaan myös susimarjaksi ja sillä on myös useita englanninkielisiä nimiä (Wolfberry, Lycium, Boxthorn, Martimony Vine, Desert Thorn). Tällä marjalla on pitkä historia Itä-Aasian suunnalla (mm. Tiibetissä) niin ravintona kuin lääkekasvinakin. Vaikka kasvien tuottamat marjat ovatkin yleisesti tunnetuin käytettävä osa, niin myös kasvin juurilla on pitkä historia kansanperinteessä.

Suurin osa kaupalliseen tarkoitukseen tuotetuista L. barbarumeista tulee Kiinasta ja jonkin verran myös Mongoliasta. Goji-marjoja viljellään maailmanlaajuisesti; myös Euroopassa.

Yksi maailman ravinnerikkaimmista hedelmistä

Goji on yksi maailman ravinnerikkaimmista hedelmistä (kasvitieteellisesti goji-marja on hedelmä) ja siksi sillä onkin monia, terveydellisiä vaikutuksia.


Marja sisältää:

  • runsaasti terveydelle edullisia antioksidantteja (mm. karotenoideja ja flavonoideja),
  • polysakkarideja (23 %),
  • jopa 21 hivenainetta
  • runsaasti vitamiineja (varsinkin B-ryhmän)
  • 18 aminohappoa.
  • Marjan painosta on noin 10–14 % proteiinia.
Gojilla on ollut pitkään keskeinen rooli perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä (käytetty yli 2000 vuotta osana lääkinnällistä järjestelmää) ja niiden käyttöhistoria uloittuu aina Tang-dynastian ajoille asti (1000–1400 eaa.). Kiinan lisäksi gojia on käytetty lääkinnällisesti myös muissa Aasian maissa, kuten Vietnamissa, Koreassa ja Japanissa.

Perinteisesti kasvista käytetään marjoja, jotka vahvistavat kehon yleistä Yin-energiaa. Lisäksi käytetään elimistöämme viilentävää juuriosaa, joka tunnetaan "sydämemme puhdistajana". Kirjallisuudessa on viitteitä myös siemenien ja lehtien sisäisestä käytöstä.

Kuivattuja goji-marjoja
© Adobe Stock
Info

Info

Perinteisesti goji-marjaa on käytetty:

  • Maksan suojeluun ja puhdistamiseen
  • Munuaisten toiminnan parantamiseen ja kehon nesteyttämisee
  • Veren puhdistamiseen ja verensokerin säätelyyn
  • Näkökyvyn parantamiseen ja silmäsairauksien hoitoon
  • Keuhkojen toiminnan vahvistamiseen
  • Vahvistamaan seksuaalista halukkuutta
  • Lisäämään vastustuskykyä ja ehkäisemään tulehduksia
  • Vahvistamaan elimistön Yin-ergiaa, viilentämällä ja ravitsemalla kehoa
  • Pidentämään ikää
  • Alkalisoimaan kehoa

Goji on sopeutuva kasvi

Goji sopeutuu hyvin erilaisiin ympäristöihin ja sen sanotaankin lähtevän kasvuun lähes millaisessa maaperässä tahansa.
Tämä vahva kasvi kasvaa parhaimmillaan jopa usean metrin korkuiseksi pensaaksi (L. barbarum kasvaa 1–3 metriä korkeaksi, kun taas L. chinense lajikkeen pensaat ovat pienempiä) ja sen juuristo on noin metrin mittainen. Ovaalin muotoisten lehtien koko vaihtelee muutamasta sentistä aina kymmeneen senttiin, riippuen goji-lajista ja kasvuympäristöstä.

Talvella, syksyllä ja kesällä goji saattaa menettää lehtiään. Keväällä kasvi sen sijaan kukoistaa ja valkoiset ja violetit kukat täyttävät sen oksat. Tämän jälkeen gojin marjat alkavat vähitellen kypsymään. Kun gojin lehdet ovat noin 5–7 cm mittaisia (noin 10 viikon jälkeen), kiihtyy gojin kasvuvauhti rutkasti. Tällöin gojin kasvuvauhti voi olla jopa 150 cm kuukaudessa

Marjojen väristä ja poimimisesta

Goji-marjojen väri vaihtelee aina vaalean keltaisesta, kirkkaan oranssin kautta tumman punaiseen. Välillä rusinan kokoiset goji-marjat ovat muodoltaan pitkulaisia, amerikkalaisen jalkapallon muotoisia. Goji-marjoja ei kerätä käsin, koska ihmiskäden rasvat hapettavat marjan ja muuttavat sen mustaksi.

Kasvaa myös Suomen oloissa

Goji-marjan taimia on myynnissä myös Suomessa ja sen kasvatus onkin meillä yleistymässä - kuten muidenkin superfoodien (kuten Macan). Goji-marjaa voi kasvattaa kotioloissa myös ihan siemenestä. Goji-marja tulee Tiibetin korkeilta vuorilta, joten se talvehtii ja kestää pakkasta jopa -20 asteeseen asti. Goji-marjaa on varsinkin alussa helppo kasvattaa myös parvekkeella ja ruukuissa, mutta isompana vaatii jo tilaa. Goji pääsee satoikään muutaman vuoden kuluessa.

Lisää goji-marjasta Keskustelupalstallamme

Smoothie, jossa mansikoita, goji-marjoja, chia-siemeniä ja limeä
© Adobe Stock

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on oma, aktiivinen viestiketjunsa myös goji-marjalle.
Lue ja osallistu keskusteluun!

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20232_62372.jpg
Kotimaisilla villiyrteillä flunssaa vastaan
Flunssakausi on jo hyvässä vauhdissa. Virusperäiset taudit leviävät niin päiväkodeissa kuin työmaillakin. Syksy on tunnettua flunssakautta ja talvi herättelee influenssavirukset liikkeelle.Apua löytyy läheisen ojan pohjalta tai niityn laidasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton