TAKAISIN

Pihakivien hoito- ja kunnossapito

Julkaistu: 21.5.2012

Ruduksen pihakivet ja -laatat valmistetaan korkealaatuisesta betonista. Pinnat pysyvät uudenveroisina oikeaoppisesti asennettuna sekä huolellisella hoidolla Suomen vaativissakin sääoloissa.
Säännöllinen lehtien ja roskien harjaus sekä silloin tällöin tehty vesipesu pitävät kiveykset siistinä.

Korjaustyöt

Saumojen kunnossapito
Saumaushiekan eroosio ja kuluminen tai värjääntyminen ympäristöolosuhteiden vaikutuksesta ovat luonnollisia ilmiöitä saumoissa. Saumaushiekan kulumisen tai likaantumisen vuoksi tehtävä hiekan lisäys tehdään aina uudella hiekalla. Saumaushiekkana käytetään rakeisuudeltaan 0/1 mm:n kuivaa hiekkaa, joka harjataan saumoihin mahdollisimman hyvin.

Talvipuhtaanapito

Pintaa rasittaa talvikauden toistuva jäätyminen ja sulaminen. Lisärasituksena voivat olla lumen ja jään sulatuksessa käytettävien sulatussuolojen rasitukset. Lumen tai jään peittämä betonipäällyste tulisi puhdistaa lumesta vain tehtäväksi kolaamalla, lapioimalla, harjaamalla käsin tai koneellisesti, tai auraamalla tai linkoamalla kevyellä kalustolla ja tarvittaessa pinta hiekoitetaan. Jäätä ja pakkautunutta lunta ei saa kuitenkaan hakata betonista irti, koska pinta saattaa tällöin lohkeilla.
Rudus ei suosittele suolan tai muiden kemikaalien käyttöä betonipinnoilla.

Vältä painumia

Betonipäällysteen painuminen johtuu liian heikosta pohjasta tai betonipäällyste joutuu suuremmalle rasitukselle kuin alun perin oli suunniteltu. Painumat muuttavat päällystetyn alueen tasaisuutta ja ulkonäköä ja betonipinnoille saattaa sen vuoksi kerääntyä sadevettä ja likaa. Heikosta pohjasta johtuva painuma korjataan perustamalla kantava kerros uudelleen.

Kiven vaihto

Korjattaessa yksittäisiä kiviä vanhassa päällysteessä on korjaus suositeltavaa tehdä vanhan päällysteen reunimmaisilla kivillä. Kun uudet kivet ladotaan vanhan päällysteen reunoille, säilyy päällysteen kokonaisilme.

Puhdistus

Betonipinnan säännöllinen puhdistus lisää päällysteen elinikää. Kivetyksen lika ja roskat poistetaan säännöllisesti harjaamalla, tai lehtipuhaltimella puhaltamalla sekä pesemällä puhtaalla vedellä. Likatahrat lähtevät parhaiten tuoreeltaan.

Säännöllisessä puhdistuksessa käytetään heikosti emäksisiä aineita esim. Sartek 2, jolloin annostus on 50 ml / 5 l. Jos puhdistukseen käytetään happamia aineita niin kivipinnat on neutralisoitava puhtaalla vedellä toimenpiteen jälkeen. Käytettäessä painepesuria, tulee kiveystä suihkuttaa 45 asteen kulmassa, jolloin saumahiekka pysyy saumassa.

Sammaleet, sienet ja levät

Pintojen verhoiluna betonipäällysteväylillä voidaan käyttää sammalta pihakivien saumoissa. Mikäli sammalta pidetään esteettisenä haittana, poistetaan sammaleet mekaanisesti, jonka jälkeen saumat täytetään uudella saumaushiekalla.

Rikkaruohot

Rikkaruohot voidaan kitkeä käsin tai käyttämällä torjunta-ainetta, esimerkiksi ruiskuttamalla. Käyttäessä torjunta-ainetta, varmista tuotteen toimittajalta, että tuote on tarkoitettu rikkaruohon poistoon betonisista pihakiveyksistä.

Öljyläikät

Tuoreet öljyläikät imeytetään paperiin, sahanpuruihin tai öljynimetysaineeseen. Öljyläikät, jotka ovat jo imeytyneet päällysteeseen, pestään pois emäksisellä pesuaineella (esim. Sartek 2; annos 5 dl / 5 l) ja kuumalla vedellä max. 60 C°.

Purukumi

Kovettunut purukumi pehmennetään emäksisellä pesuaineella (esim.Sartek 2; annos 5 dl / 5 l kuumaa vettä), jonka jälkeen mekaaninen irrotus.

Ruoste

Aluksi betonipinta kastellaan vedellä, tämän jälkeen puhdistus happamalla pesuaineella (esim. Kasper Forte; annos 5 dl / 5 l), jonka jälkeen neutralointi emäksisellä pesuaineella (esim. Sartek 2; annos 5 dl / 5 l).

Kalkkihärme

Betonipinnoissa voi esiintyä vaaleita ”läikikkäitä” alueita eli sementin raaka-aineena käytetystä kalkkikivestä vapautunutta kalsiumia, jotka ovat lähinnä esteettinen haitta.
Kyseiset ilmiöt ovat tunnusomaisia betonille ja esiintyvät jossain määrin kaikilla betonipinnoilla. Kalkkihärmeen muodostuminen on luonnollista, eikä se millään tavoin vahingoita kiveystä. Härme häviää sateiden myötävaikutuksella ajan mittaan itsestään Puhdistus aloitetaan kastelemalla pinta vedellä, jonka jälkeen käytetään hapanta pesuainetta (esim. Kasper Forte; annos 5 dl / 5 l). Puhdistus suoritetaan harjaamalla ja lopuksi huuhdellaan (neutralointi) emäksisellä pesuaineella (esim. Sartek 2; annos 50 ml / 5 l) .