TAKAISIN

Tiiljulkisivu: huoltovapaa, kosteusteknisesti toimiva, ääntä eristävä, paloturvallinen ja energiatehokas

Julkaistu: 13.1.2012

Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta itse lopputulos, kestävä tiili, on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilien väri- ja pintavalikoima on sen sijaan kasvanut.

Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala, lahoa eikä ruostu. Poltettu tiili kestää hyvin kosteus- ja lämpötilavaihteluja, ja pitkälläkin aikavälillä se on vähän huoltoa vaativa rakennusmateriaali. Muuratun tiilipinnan kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen, ja ikääntyessään tiiliseinä patinoituu kauniisti.

Lisätietoa julkisivutiilistä
 

Terca-tiilitalo Mustikan julkisivussa on Grafiitinmusta tiili. Grafiitinmusta sävy on mustaksi poltettu tiili, jolla voidaan muurata syvän tummia tiilipintoja joko sellaisenaan tai tehostealueina muiden värien ja materiaalien lomaan.
Terca-tiilitalo Mustikan julkisivussa on Grafiitinmusta tiili. Grafiitinmusta sävy on mustaksi poltettu tiili, jolla voidaan muurata syvän tummia tiilipintoja joko sellaisenaan tai tehostealueina muiden värien ja materiaalien lomaan.

Tiilijulkisivu parantaa ulkoseinän energiatehokkuutta

Ilmarako ja julkisivumuuraus otetaan nykyisin U-arvolaskelmissa huomioon vain pintavastuskertoimella, mutta käytännön pitkäaikaistutkimus on osoittanut, että julkisivutiili ja sen takana oleva ilmarako parantavat ulkoseinän todellista U-arvoa jopa yli 10 % sen laskennalliseen arvoon verrattuna. Tämä merkitsee jopa 8 % energiansäästöpotentiaalia lämmityskaudella. Vastaavaa energiansäästöä ei kevytrakenteisella julkisivuratkaisulla saavuteta.

Auringon lämpö varastoituu päivän aikana julkisivutiileen ja samalla se lämmittää myös ilmaraossa olevan ilman lämpötilaa. Pitkäaikaistutkimuksen mukaan ilmaraossa olevan ilman lämpötila on lämmityskaudella jopa 1-2 astetta ulkoilmaa lämpimämpi parantaen näin koko ulkoseinärakenteen energiatehokkuutta.

Tiilijulkisivu on ainoa ilmaraolla varustettu rakenneratkaisu. Kun tiiliseinä kastuu, se myös kuivuu ilmaraon kautta tapahtuvan tuuletuksen ja vedenpoiston ansiosta.Tiilijulkisivu on ainoa ilmaraolla varustettu rakenneratkaisu. Kun tiiliseinä kastuu, se myös kuivuu ilmaraon kautta tapahtuvan tuuletuksen ja vedenpoiston ansiosta.

Kosteusteknisesti turvallinen ulkoseinärakenne

Tiilijulkisivu on kosteutta läpäisevä ja hengittävä ulkoseinärakenne. Muista kivirakenteista poiketen tiilijulkisivu on ainoa ilmaraolla varustettu rakenneratkaisu. Kun tiiliseinä kastuu, se myös kuivuu ilmaraon kautta tapahtuvan tuuletuksen ja vedenpoiston ansiosta. Aiemmin ilmarako oli alle 20 mm, jolloin tuuletus oli puutteellista, mutta nykyinen ≥30 mm ilmarako edesauttaa tiilirakenteen kuivumista myös taustapinnalta.

Arvonsa säilyttävä ja huoltovapaa julkisivuvaihtoehto

Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua. Elinkaaren ja ekologisuuden kannalta katsottuna tiili julkisivuna on todettu 100 vuoden aikaperspektiivillä kaikkein huoltovapaimmaksi julkisivumateriaaliksi. Se on materiaali, jolle ei tuona ajanjaksona tarvitse tehdä mainittavampia huoltotoimenpiteitä. Tämä on asia, jota ei useinkaan hankintahetkellä tule loppuun asti mietittyä. Jo huoltotarpeista aiheutuvalla vaivannäöllä ja menetetyllä vapaa-ajalla, merkittävien huoltokustannuksien lisäksi, on suuri merkitys rakennustapaa valittaessa.

Käsinlyöty tiili, BronsgroenKäsinlyöty tiili, Bronsgroen

Terca -tiilien värivalikoima on monipuolinen

Poltetut Terca-tiilet luokitellaan värin mukaan punaisiin, punaisenkirjaviin, tummankirjaviin, keltaisiin ja vaaleisiin julkisivutiiliin. Pintavaihtoehtoina ovat sileä, harjattu, karhea, käsinlyöty, lohko ja antiikkilohko.

Käsinlyödyt Terca-tiilet valmistetaan vanhoja tiilenvalmistusperinteitä vaalien nykyaikaisella tekniikalla. Niille on ominaista ilmeikkyys ja sävyjen luonnonmukainen vaihtelevuus. Julkisivutiilen valmistusohjelmaan kuuluvat myös muototiilet, joilla voidaan elävöittää tiilirakenteita.

Suomessa Wienerbergerin poltettuja Terca -tiiliä valmistavat Lappilan ja Korian tehtaat. Vaaleita tiiliä lukuunottamatta raaka-aineena käytetään kotimaista savea. Saven muokkaus, puristus, kuivaus ja poltto ovat tiilien valmistuksen oleellisimmat vaiheet. Julkisivutiilet ovat sään- ja pakkasenkestäviä.

R-Punainen sileäR-Punainen sileä
Grafiitinmusta sileäGrafiitinmusta sileä
Kuura sileäKuura sileä
Naava sileäNaava sileä

Tiili on myös paras rappausalusta

Mikäli haluat rapattupintaisen pientalon, olipa runkoratkaisusi tiili, harkko tai vaikkapa puuelementti, on tiili rappausalustana ominaisuuksiltaan ylivoimaisesti paras. Se ei vaadi muurauksen jälkeen pitkiä kuivumisaikoja ennen rappaustyön aloittamista.

Karhean pinnan ja rappaukselle sopivan vedenimuominaisuuden sekä pienen kutistumansa ansiosta tiili on myös kaikkein riskittömin rappausalusta, josta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset.Tiili on myös paras rappausalusta.Tiili on myös paras rappausalusta.

Terca on johtava julkisivutiilien tuotemerkki maailmassa

Wienerbergerin julkisivutiilet tunnetaan Terca-nimellä. Terca-merkki on tunnettu laadustaan ympäri maailmaa. Brändi tuli nopeasti kasvavalle konsernille vuonna 1996 yrityskaupan mukana. Terca merkissä yhdistyy vuosikausien kokemus ja laatu.

Tiili julkisivussa

Tiili sopii kaikkiin runkoratkaisuihin julkisivumateriaaliksi
Olipa runkoratkaisu puu- tai kivirakenteinen, tiili soveltuu kaikkien runkorakenteiden julkisivuverhoukseksi.

Huoltovapaa ja ekologinen
VTT:n tutkimuksen mukaan 100-vuoden elinkaaritarkastelussa tiili on kaikkein vähiten huoltoa vaativa julkisivumateriaali. Käytännössä huoltovapaus tarkoittaa sekä vapaa-ajan että ennen kaikkea kustannusten säästöä pitkällä aikavälillä. Juuri tästä syystä tiilijulkisivu on myös ekologinen.

Tiilijulkisivu alentaa energiankulutusta
Pitkäaikaistutkimuksissa on todettu, että tiilestä tehty julkisivumuuri ja sen takana oleva 30–40 mm paksuinen ilmarako pienentävätenergiankulutusta jopa 8 % lämmityskaudella, takana olevasta runkorakenteestariippumatta.

Hyvä ääneneristävyys
Tutkimuksen mukaan tiilijulkisivu parantaa olennaisesti esim. puurunkoisen talon ääneneristävyyttä. Erityisesti lento- ja liikennemelualueilla tiili on oivallinen ratkaisu hyvin ääntä eristäväksi julkisivumateriaaliksi.

RETRO-tiiliuutuus
RETRO-tiilipintaon käsinleivotun omainen ja se soveltuu niin julkisivuihin kuin sisustamiseenkin. Yhdessä rouhean laastisauman kanssa RETRO-tiilijulkisivu on kauempaakin katsottuna kauniin elävä. Värejä on useita: tuohenvalkoinen, punainen, iltarusko, kaakaonruskea ja grafiitinmusta.Katso video: Tiilijulkisivun muuraus