TAKAISIN

Päivitä puutarhasi tälle vuosikymmenelle

Julkaistu: 13.5.2013
Ajatus puutarha-alan ammattilaisten, viherrakentajien ja pihasuunnittelijoiden käytöstä on yleistynyt vuosi vuodelta - ja syykin on selvä; halutaan helppohoitoista ja kaunista pihaa!

Pihat, siinä missä rakennuksetkin, tarvitsevat päivitystä ja remonttia tietyin väliajoin. Jotkut kohteet vaativat suurempia muutostöitä, toiset selviävät vähemmällä. Suunnittelun periaatteet ovat aikojen kuluessa hieman muuttuneet; aiemmin suositut talonvieruspenkit ovat nyt pannassa, mutta köynnöskasvit saavat taas kasvaa talojen seinillä. Yksi asia on kuitenkin selvä; runsaasti työtä ja kitemistä vaativat elementit, kuten perunamaat, ovat muuttaneet olomuotoaan pysyvästi helppohoitoisempiin ratkaisuihin.

Apu kunnostus- ja muutostöiden suunnitteluun sekä toteuttamiseen on usein tarpeen, sillä harvemmin kiinteistön omistajan omat taidot ja resurssit riittävät työn laadukkaaseen tekemiseen. Puutarhan ja kiinteistöllä sijaitsevien rakennusten ja rakenteiden tulee muodostaa yhtenäinen, hallittu kokonaisuus, jossa yksityiskohdatkin on otettu huomioon. Suunnittelijan tulee saada kunnostettava puutarha näyttämään yhteenkuuluvalta, vaikka tietyt ajalle ominaiset elementit poistettaisiinkin.

Pihasuunnittelu- ja viherrakentamispalveluita tarjoavan via Garden Oy:n puutarhasuunnittelija Päivi Rahikan mukaan "...me ammattilaiset - niin suunnittelijat kuin viherrakentajatkin - olemme olemassa, jotta kuluttajien puutarhanhoito pihassaan helpottuisi ja onnistumisen elämyksiä tulisi vähällä vaivalla." Käytetään siis rohkeasti ammattilaisten asiantuntemusta hyväksi!

Tutustu via Garden Oy:n tarjoamiin palveluihin!

Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella toteutuksella saat aikaan helppohoitoisen ja näyttävän pihan!Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella toteutuksella saat aikaan helppohoitoisen ja näyttävän pihan!

Esimerkki puutarhan muutoksesta

Via Garden Oy toteutti taannoin erään piharemontin, jossa tehdyt toimenpiteet sopisivat moniin muihinkin kohteisiin.

Esimerkkikohteessa humus (maa-aines) poistettiin seinän vierustalta ja kulkuväylä siirrettiin kiinni taloon. Samalla asennettiin ajanmukaiset valaistukset kulkuväylälle (kiinni talon seinässä). Rakennus ja piha-alue yhdistettiin kauniiksi kokonaisuudeksi lisäämällä kasvillisuutta ja ottamalla iso pihakoivu mukaan kokonaisuuteen.

Lopputulos oli kaikkien mielestä onnistunut ja asiakas mietti, miksei alun perin ollut näin…


Humuksen poisto seinärakenteen läheltä vähentää kosteuden nousemista rakenteisiin - ja kokonaisuuskin näyttää yhtenäisemmältä.Humuksen poisto seinärakenteen läheltä vähentää kosteuden nousemista rakenteisiin - ja kokonaisuuskin näyttää yhtenäisemmältä.

Viime vuosikymmeninä pääsisäänkäynnit ovat taas kasvattaneet merkitystään. Sisääntulo ei ole enää pelkästään auton sisäänajoväylä, vaan autot saavat jäädä taka-alalle. Nyt panostetaan kulkuväyliin ja siihen, miten talo ”avautuu” tulijalle parhaiten.

Esimerkkikohteessa päivitys kohdistui kivimateriaaleihin, istutusalueisiin ja kasveihin. Ryhmiä kunnostettiin ja kasveja vaihdettiin (liian suuret tai lähelle istutetut kasvit siirrettiin/vaihdettiin jne.). Alueita myös suurennettiin, jotta ne näyttäisivät tarkoituksenmukaisilta.

Pääsisäänkäynnin vanha kivimateriaali vaihdettiin samaksi kuin kulkuväylän kivi. Näin saatiin yhtenäisyyttä ja hieman lisää tilaa. Kivi valittiin vaaleammaksi kuin kivijalka, jotta katoksen alle saatiin lisää valoisuutta.

Nyt huomio kiinnittyy autojen sisääntuloalueen sijasta kutsuvaan pääsisäänkäyntiin.Nyt huomio kiinnittyy autojen sisääntuloalueen sijasta kutsuvaan pääsisäänkäyntiin.Tässä kohteessa tiilimuuri kuului selkeästi taloon, mutta oli jotenkin irrallinen pihaan nähden. Muutoksessa kaikki elementit yhdistettiin rytmittämällä alueet ja kasvit oikein; penkki saman muotoinen ja suuntainen kuin muuri - ja valot muurin sisälle korostamaan penkin suoraa muotoa ja rytmiä. Muuri myös rajaa tontin ja antaa valoa ja ryhtiä koko julkisivulle.


Nyt rajamuurikin on osa kokonaisuuttaNyt rajamuurikin on osa kokonaisuutta

Hankalissa ja jyrkissä luiskissa muuri on hyvä ratkaisu. Rakenne ei saa olla liian seinämäinen eikä hallitseva. Esimerkkikohteessa muuri rakennettiin kahteen osaan ja samalla saatiin myös jäteastialle toimiva paikka. Muurin väri otettiin kivijalasta ja istutuksiin asetettiin pihavalot. Samalla saatiin humus pois talon seinästä, salaojitus kuntoon ja sadevedet ohjattua muualle. Istutukseen valittiin ikivihreitä kasveja, kukkivia perennoja ja kesäkukkia; yhdistelmä, joka toimii ja pysyy jatkuvasti kauniina. Kasviryhmässä on aina jokin kasvi parhaimmillaan!

Muurirakenteet sopivat rinteeseenMuurirakenteet sopivat rinteeseen
- ja antaa näyttävyyttä koko pihalle!- ja antaa näyttävyyttä koko pihalle!

Hankalasti hoidettavat alueet kannattaa aina kunnostaa helppohoitoisiksi ja valita olosuhteisiin sopivat kasvit. Esimerkiksi kallionreunassa ei nurmi välttämättä toimi; se on hankala leikata ja humuksen niukkuuden takia reuna-alueeltaan helposti kuivuva. Esimerkkikohteessa kallion reunaan istutettiin penkki, joka myötäilee kallion muotoa ja siihen valittiin niukoissa olosuhteissa pärjääviä kasveja. Myös rakennusten nurkat ovat tällaisia, harkittua suunnittelua vaativia paikkoja.

Kasvuolosuhteiltaan poikkeukselliset kohdat vaativat erityishuomiota.Kasvuolosuhteiltaan poikkeukselliset kohdat vaativat erityishuomiota.
Toimisivatko nämä esimerkkikohteen muutokset Sinunkin pihassasi? Ota yhteyttä alan ammattilaisiin tai suunnittele ja toteuta työ itse. Ota iso askel kohti helppohoitoisempaa puutarhaa ja päivitä se tälle vuosikymmenelle!

P.s Voit tilata oman puutarhasi myös kätevästi suoraan via Gardenin nettikaupasta.
Lue lisää mahdollisuuksistasi!