TAKAISIN

Miksi pihaa pitäisi valaista?

Julkaistu: 5.10.2015

Janne Näränen Euli Oy:stä kertoo, miksi ja miten ulkotiloja tulisi valaista


Iltahämärissä ja pimeässä puutarhassa kulkeminen saattaa aiheuttaa vaaratilanteita - ja ulko-oven lukkokin olla yllättävän vaikeaa paikallistaa. Sijoittamalla ulkovalaisimia sopiviin kohtiin saadaan lisättyä niin turvallisuutta kuin käyttömukavuuttakin.

Minne valaisimia sitten pitäisi sijoittaa?
Mitä pitäisi ottaa huomioon valaistusta suunniteltaessa? Millaisia vaihtoehtoja pihan valaisemiseen oikein löytyy?

Janne Näränen Euli Oy:stä kertoo meille seuraavaksi tarkemmin pihapiirin valaisemisesta.

Lisätietoa Eulin valaisimista...
Janne Näränen, Euli OyJanne Näränen, Euli Oy

Mitä hyötyä on pihan valaisemisesta?

- Hyödyt pihan valaisemisesta voidaan karkeasti jakaa kahteen osaan: toiminnalliseen ja tunne- tai fiilishyötyyn. Toiminnallinen puoli liittyy yksinkertaisesti siihen, että valaistulla pihalla, terassilla tai laiturilla näkee kulkea kompastelematta ja turvallisesti. Oven avaimenreikä löytyy vaivattomasti kotiin palatessa, valaistulla pihalla puuhailu syksyisin on huomattavasti miellyttävämpää kuin pimeässä, kesämökin saunapolkua on turvallisempaa kulkea kompastelematta ja valaistu piha ei kutsu asiattomia kulkijoita eli turvallisuus nousee tässäkin esiin.
EUNW07GHLEDEUNW07GHLED
Tunnehyötyä saa rakennuksen ja pihan yksityiskohtien kuten kasvien, vesialtaiden ja pengerrysten valaisemisesta. Rakennukset näyttävät tyylikkäämmiltä ja kasveja tai pihan muita yksityiskohtia voi ihailla pimeälläkin. Valaistus rajaa ja antaa ikään kuin ryhdikkyyttä pihapiiriin. Toiminnallisen ja fiiliksen rajalla on lisäksi hyvin toteutetun ulkovalaistuksen aikaansaama kiinteistön arvon ja arvostuksen nousu. Kaikki nämä yllä luetellut hyödyt koskevat niin pien- ja rivitaloja kuin vapaa-ajan asuntojakin!

Toimiva ja turvallinen piha

Mitkä kohdat tulisi ainakin valaista? Minne muualle voisi valaisimia sijoittaa?

- Ensin valaistaan pihan toiminnallinen puoli eli sisäänkäynnit, sitten kulkutiet ja lopuksi pihan ja rakennuksien yksityiskohdat.

Perinteisten pylväs- ja seinäulkovalaisimien lisäksi voidaan tehdä kohdevalaistusta spottivalaisimilla; valaistaan kasveja, vesialtaita, pengerryksiä yms. Myös muurivalaisimet sopivat pengerrysten korostamiseen. Rakennuksen seiniin ja räystäisiin voidaan sijoittaa kohdevalaisimia, ns. seinä- tai räystäsmaalaajia, joilla saadaan aikaan miellyttävää epäsuoraa valaistusta. Esimerkkinä vaikka rakennuksen seinässä oleva valaisin, joka valaisee yläpuolen räystään tai vaihtoehtoisesti samalla myös alaspäin rakennuksen seinän. Eulin mallistossa tähän tarkoitukseen soveltuvia ovat esim. Novo –sarjan valkoiset ja grafiitinharmaat spottivalaisimet EUN03/GH, EUN07/GH ja ylös/alasvalo EUN08/GH. Näissä kaikissa voidaan käyttää vähän energiaan kuluttavia ja pakkasessakin heti syttyviä LED -valonlähteitä.

Novo -sarjan valkoiset spottivalaisimet EUN07, EUN8 ja EUN03Novo -sarjan valkoiset spottivalaisimet EUN07, EUN8 ja EUN03

Mitä pitäisi ottaa huomioon ulkovalaisimia valitessa?

- Ulkonäöllisesti valaisimen pitäisi sopia ympäröivään rakennuskantaan ja värimaailmaan. Vanhemmankin talon ja pihapiirin ilmettä saa helposti kohotettua valaistuksella, mutta vaikkapa rintamamiestalon pihalle, joku futuristinen uutuus ei oikein sovi. Tyyli on tietysti myös makukysymys, joten siitä on turha loppujen lopuksi kiistellä.
Tärkeitä huomioon otettavia seikkoja ovat valaisimen materiaali, asennettavuus ja käyttöolosuhteet, monipuoliset valonlähdevaihtoehdot, huollon helppous ja turvallisuus. Hyvä valaisin vanhenee arvokkaasti rakennuksen mukana, eikä esim. ruostu muutamassa vuodessa.

Asennettavuus tarkoittaa itse asennustapahtuman vaivattomuutta vaikkapa maatukineen tai sarjoitettavuutta. Käyttöolosuhteet vaikuttavat valaisimen käytettävyyteen ja turvallisuuteen. Suuressa osassa Suomea on talvella lunta niin paljon, että monet tuontivalaisimet jäävät hangen sisään, koska ne on suunniteltu alun perin toisenlaisiin olosuhteisiin.
Hyvässä valaisimessa on mahdollisuus käyttää useammanlaisia valonlähteitä käyttötarkoituksen mukaan. Energiansäästölamppuja, ledejä tai halogeenejä. Huollon helppous liittyy siihen kuinka helppoa valonlähteen vaihto ja valaisimen puhdistaminen on. Jos valaisinta joutuu purkamaan, on todennäköistä, että jossain vaiheessa ruuvit ja mutterit tippuvat nurmelle, terassin rakoon tai lumihankeen ja pienestä asiasta tulee iso vaiva.

LED-valaisimet tekevät tuloaan vauhdilla. Niiden kohdalla on hyvä selvittää, voiko led-yksikön ja liitäntälaitteen vaihtaa jos ne vioittuvat - vai onko valaisin kertakäyttöinen. Ylipäätään varaosien saatavuus kannattaa selvittää. LED-valaisimissa kannattaa myös varmistaa valaisimen valoteho. Jotkut valmistajat ilmoittavat LED-yksikön valovirran, joka ei ole sama kuin valaisimesta ulostuleva valovirta.

Suomalaisena yrityksenä Eulin tavoite on suunnitella ja valmistaa valaisimia, jotka sopivat suomalaiseen rakennuskantaan ja luontoon, niin materiaalien kuin värityksensä puolesta. Esimerkiksi jo klassikoksi muodostuneessa Gala Nova -sarjassa on tarjolla markkinoiden laajin värivalikoima, joten siitä löytyy lähes jokaiselle sopiva väri.

Mistä saisi apua valaistussuunnitteluun tai itse asennustyöhön?
Voiko valaisimet asentaa itse?

Kiinteän valaisimen sähköasennuksen saa suorittaa vain riittävän pätevyyden omaava sähköalan ammattilainen. Valaisimet itsessään voi pystyttää ja kaapeliojat kaivaa itse, mutta sähkökytkentä on syytä jättää ammattilaiselle. Silloin tulee myös varmistettua sulakkeiden riittävyys, jos valaisimia asennetaan useita.

Euli myy tuotteensa jälleenmyyjien kautta ja monilla jälleenmyyjillä on yhteistyökumppaneina sähköasennusyrityksiä. Valaistussuunnittelua tarjoavat siihen erikoistuneet yritykset. Yhteystietoja löytää vaikkapa Puutarha.netin Palveluhakemistosta hakusanalla sähkösuunnittelu.

Minkälaisia valaisinmalleja Eulin valikoimista löytyy?

- Eulin mallistosta löytyy useita eri mallisia ja -värisiä pylväs- seinä- ja kattovalaisimia; perinteisestä käpyvalaisimesta suosittuun Gala Nova -sarjaan ja moderniin Novo -sarjaan.

Uusin sarja on innovatiivinen Luxe LED -valaisinsarja, jossa yhdistyy pieni energiankulutus (10 W) ja ympäristöystävällisyys hyvään valotehoon (650 lumenia). Hyvästä valotehosta huolimatta valaisin on lähes häikäisemätön, koska häikäisevä valopiste puuttuu. Lisäksi valaisimen pitkä elinkaari on varmistettu sillä, että LED-yksikkö ja liitäntä laite ovat vaihdettavissa, jos ne jostain syystä rikkoutuisivat. Valaisimen elinikä on kyllä hyvin pitkä; lähtökohtaisesti 30 000 tuntia!

Malleja ja värejä joka makuun ja puutarhaan

Gala Nova, Festivo, Majakka ja KäpyvalaisimetPallovalaisimet, Luxe, Novo ja Novo SpottiGala Nova, Festivo, Majakka ja Käpyvalaisimet
Pallovalaisimet, Luxe, Novo ja Novo Spotti

Mistä Eulin valaisimia saa?

- Eulin valaisimia myyvät jälleenmyyjämme Bauhausit, Carlson, Kodin Terrat, K-Raudat, Netrauta, Prismat, Rautiat, S-Raudat ja Suomen Laatuvalaisin. Lisäksi valaisimia on saatavilla myös Rakentaja.fi verkkokaupasta!

Onko jotain usein kysyttyä kysymystä pihan valaistukseen tai valaisimiin liittyen?

Luxe LED valaisee häikäisemättäLuxe LED valaisee häikäisemättä
- Usein törmaa ihmisiin, jotka etsivät pihalleen tehokasta valaistusta ja aikomuksena on toteuttaa se yhdellä valaisimella. Yritän aina muistuttaa, että tehokkaan valaistuksen kääntöpuoli on epämiellyttävä häikäisy. Mieluimmin kodin pihapiiriin useampi valaisin pienemmällä valovirralla kuin yksi tehokas.

Tai sitten Eulin Luxe LED; se valaisee eikä häikäise ja suositeltava asennusvälikin on 7 - 10 metriä eli pienelle pihalle voi riittää yksikin - ja muutamalla valaisimella saa aikaiseksi jos isohkon pihan miellyttävän valaistuksen.

Kiitos Janne, kerrohan vielä...

...onko sinulla jotain suosikkia Eulin mallistosta?

- Itse asun jo hieman vanhemmassa omakotitalossa ja omaan pihapiiriini sopii ajaton kuparinen Gala Nova -sarja täydennettynä parilla Majakka -sarjan valaisimella. Olen kyllä miettinyt Luxe LEDin hankintaa. Jos suosikki pitää nimetä, niin se on juuri tuo Luxe LED poikkeuksellisen hyvien ominaisuuksiensa ansiosta.

Tutustu ja tilaa!

Katso kuvasarja Eulin Pihapiirivalaisimista

Katso video Pihapiirivalaisinten asentamisesta

Video Eulin Luxe LED -pihapiirivalaisimen asentamsisesta
Haluatko tutustua Eulin pihapiirivalaisimiin tarkemmin kotisi rauhassa?
Tilaa Esitepalvelusta Eulin Pihapiirivalaisimet -esite ilmaiseksi kotiisi!

Eulin laadukkaat ja Suomen oloihin suunnitellut pihapiirivalaisimet saat tilattua Rakentaja.fi:n verkkokaupasta. Valaisimet saat kilpailukykyiseen hintaan ja kätevästi kotiin toimitettuna. Tutustu malleihin ja tilaa!

Tutustu pihapiirivalaisimiin Rakentaja.fi verkkokaupassa