TAKAISIN

STOP etanatuhoille puutarhassa
- Tulossa runsas etanavuosi 2021!

Päivitetty: 31.5.2021

Kun puhutaan etanoista puutarhan vihollisina, mukaan lasketaan varmasti myös kotilot. Molemmat tekevät puutarhassa tuhojaan. Joukosta sattaa silloin tällöin löytyä yksi rauhallinen, metsästä pihallesi vain hetkeksi eksynyt ukkoetana. Kuitenkin tuholaisetanoista haluat kyllä varmasti päästä nopeasti eroon. Näin torjut etanat puutarhassa.

esbau etanajarru-750x422

Lehtokotilo on tehokas syöppö

Lehtokotilon tunnistaa helposti kahden senttimetrin mittaisesta kuorestaan, jonka väri on tumman- tai punertavanruskea ja siinä on vaaleita laikkuja. Yksilöiden värit saattavat vaihdella. Kuoren suuaukkoa reunustava huuli on aina kaareva.

Lehtokotilot ovat nimensä mukaisesti eläneet lehdoissa, mutta nykyään ne ovat siirtyneet kokonaan pihoille ja puutarhoihin lehtojen puuttumisen vuoksi. Lehtokotilo on melkoinen ahmatti, joka voi syödä jopa kolmasosan painostaan päivän aikana. Laskennallisesti 100 kotiloa voi siis syödä 2 kg kasveja kuukaudessa.

LehtokotiloLehtokotilo
Lehtokotilo on tehokas tuholainen.Lehtokotilo on tehokas tuholainen.

Tappajaetana eli espanjansiruetana

Etenkin märkä ja kostea kesä mahdollistavat tappajaetanoiden eli espanjansiruetanoiden joukkoesiintymisen - mutta esiintyy niitä toki lämpimämpänäkin suvena. Espanjansiruetanat syövät lähes kaiken mitä puutarhassa vastaan tulee. Sille kelpaa yhtä hyvin mansikat, kaalit ja perennat.

Vaikka tappajaetanat viihtyvätkin yleensä samoilla asuinsijoilla, niin pikku hiljaa ne ovat valtaamassa lisätilaa koko Suomesta. Ensimmäiset havainnot espanjansiruetanasta Suomessa tehtiin jo viitisentoista vuotta sitten Ahvenanmaalla ja mantereella kymmenkunta vuotta sitten. Nyt ne ovat levinneet jo pohjois-Suomea myöten.

Espanjansiruetanat voivat tuottaa jopa 400 jälkeläistä runsaan vuoden mittaisen elinikänsä aikana. Tämä kaikki tapahtuu ilman partnerin apua, sillä etanat ovat kaksineuvoisia eli hermafrodiitteja. Kylmä ja vähäluminen talvi toki yleensä pienentää etanakantoja.

- Tavallisesti etanat ovat liikkeellä vain yöaikaan, sillä ne kuivuvat herkästi auringon paisteessa. Koska ilmat ovat olleet mitä ovat olleet, ovat etanat saaneet juhlia sekä päivällä että yöllä - ja ovat samalla voineet lisääntyä enemmän kuin tavallisesti. Toimitusjohtaja Esa Jussila Esbau Oy

 

Espanjansiruetana mansikkamaalla.Espanjansiruetana mansikkamaalla.

Kun tapaat espanjansiruetanan pihallasi, muista varoittaa myös naapureitasi, sillä espanjasiruetanat leviävät yllättävän nopeasti laajallekin alueelle.

Tutustu lampaanvillaiseen Etanajarruun ja torju etanat luonnonmukaiseti hyötypuutarhastasi.

Etanajarru

Älä tapa vaaratonta ukkoetanaa

Tappajaetanaa ei pidä sekoittaa hyvin saman näköiseen ukkoetanaan. Ukkoetana on mukavan rauhallinen ja kotimainen versio, joka puutarhasta löytyessä on luultavasti vain eksynyt sinne. Ukkoetanat eivät viihdy puutarhoissa vaan ne ovat metsän asukkeja. Ukkoetanoilla ei ole tapana kulkea massoina eivätkä ne myöskään aiheuta tuhoja puutarhoille.

Espanjansiruetana on pulleampi ja tukevamman oloinen kuin ukkoetana. Ukkoetanan ihosyyt ovat pienemmät ja huomaamattomammat. Ehkä helpoin kohta erottaa etanat toisistaan on etanan takaosa. Ukkoetanan hännästä lähtee päähän päin harja, kun taas espanjasiruetanalla häntä on tasainen.

Nämä lajikkeet eivät kelpaa etanoille:

 • Akileija
 • Kurjenpolvi
 • Kultapiisku
 • Lemmikki
 • Rautayrtti
 • Ajuruoho
 • Pioni
 • Saniainen
 • Sammalleimu
 • Tarha-alpi
 • Ukontulikukka
 • Villapähkämö

Kuinka etanoista pääsee eroon?

Etanoiden torjunta on aloitettava jo keväällä ensimmäisten etanoiden ilmestyttyä tutkimaan puutarhan antimia. Ainahan sieltä jotain suuhunpantavaa löytyy; vaikkapa juuri maasta ponnistavat kevään ensimmäiset tulppaanit.

Aikuiset etanat, jotka ovat kesän mittaan munineet munansa maaonkaloihin, kuolevat yleensä lokakuun puolessa välissä. Sitä vastoin munimattomat etanat lähtevät maan alle pakkasia pakoon. Talvilevolta herättyään ne munivat munansa noin 2 viikon kuluttua - ja siitä noin 2-3 viikon kuluttua, ilmoista riippuen, uusi sukupolvi on valmiina tuhotöihinsä. Siksi jokaisen etanan torjunta mahdollisimman aikaisin voi estää satojen tai tuhansien uusien ahmattien esiinmarssin.

Suojaa kasvimaasi Etanajarrulla!

Luonnollinen este etanoille, joka pysäyttää etanat tehokkaasti. Etanat välttävät lampaan villaa, sillä villassa liikkumiseen tarvitaan runsaasti limaa. Villaista etanajarrua ylittäessään etana on vaarassa kuivua ja jättää esteen ylittämisen. Soveltuu erityisesti korotettuihin kasvipenkkeihin ja lavakauluksiin.

Etanajarru

Etanajarru estää etanoiden pääsyn kasvimaallesi.Etanajarru estää etanoiden pääsyn kasvimaallesi.