• Etusivu
  • Hoitotyöt

Köynnösten leikkaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20066_210.jpg

Istutusleikkaus

Huonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Syksyllä istutetut köynnökset leikataan aikaisin seuraavana keväänä.

Hoitoleikkaus

Huonosti haaroittuneet versot leikataan n. 25 cm korkeudelta maan pinnasta. Köynnöksen nuorentamiseksi vanhat versot (5 - 7 vuotta vanhemmat) poistetaan tyvestä asti.

Alasleikkausta sietävät mm. kelasköynnökset (Celastrus) ja piippuköynnös (Aristolochia).

Tutustu kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa

Jalokärhöt

Isokukkaiset jalokärhöt kukkivat saman vuoden versoilla, joten keväinen leikkaaminen ei vie kukintaa. Versot leikataan istutuksen yhteydessä n. 30 cm korkeudelta maan pinnasta tai 2-3 silmuparin yläpuolelta. Keväällä paleltuneet versot leikataan ylimmän terveen silmun yläpuolelta. Muut versot leikataan 2-3 silmuparin yläpuolelta.

Lue lisää kärhöistä

Köynnösruusut

Edellisen vuoden versoilla kukkivat mm. Pohjantähti, Flammentanz ja Paul's Scarlet Climber, joten niitä leikataan mahdollisimman vähän keväällä. Vahvat versot leikataan istutuksen yhteydessä 6-9 silmuparin yläpuolelta ja heikot versot poistetaan kokonaan. Keväällä, ennen silmujen aukeamista, leikataan paleltuneet ja ohuet versot kokonaan. Vahvojen pääversojen sivuversot lyhennetään n. 10 cm mittaisiksi. Yli kolme vuotta vanhat versot positetaan kokonaan.

Saman vuoden versoilla kukkivat mm. Coral Dawn, Lawinia, New Dawn ja Sympathie. Ne kestävät voimakkaampaakin leikkausta kukinnan kärsimättä. Keväällä leikataan heikot ja vahingoittuneet versto kokonaan. Kolmen vuoden kuluttua istutuksesta aletaan vuosittain poistaa muutamia vanhimpia versoja.

Lue lisää köynnösruusujen istutuksesta ja hoidosta

Näin leikkaat pensaita ja puita

Tutustu kasveihin Putarha.netin Kasvikortistossa

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200610_481.jpg
Tiilikaton hoito-ohjeet
Tiilikaton huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää. Tarkista katto vähintään kaksi kertaa vuodessa. Suositeltavat ajankohdat ovat keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa.Listaan on koottu tärkeimmät asiat, joihin tarkastuskäynnillä tulee kiinnittää huomiota.1. Katon yleiskunnon tarkistaminenJoskus ankarat olosuhteet tai asennusongelmat saattavat aiheuttaa kattotiilien rikkoutumista. Tarkista, että kaikki kattotiilet ovat säilyneet ehjinä. Kiinnitä erityisesti huomiota sisäjiireihin sekä kattosiltojen, mahdollisten tikasaskelmien ja lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Tarkista myös, että harjatiilet, räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ja mahdolliset harjatiivisteet ovat kunnolla paikoillaan.Aluskatteet tulee mielellään tarkistaa ullakon puolelta. Mikäli tämä ei ole mahdollista aluskate tarkistetaan paikoittain tiilien alta. Aluskatteet tulee olla ehjä ja kunnolla kiinnitetty eikä sen päälle saa olla muodostunut vesipusseja.
20202_62964.jpg
Huhtikuun vinkit
Puutarha herää talvihorroksesta, lumikellot ja krookukset aukovat kilpaa nuppujaan. Auringon paisteessa viimeisetkin lumikinokset katoavat ja kimmeltäviä pisaroita tipahtelee rännien reunoilta. Vaikka suomineidon pitkä vartalo onkin yleensä tähän aikaan vuodesta ainakin osittain valkoisessa asussaan, niin paikoin alkavat ainakin jo värikkäät helmat heilumaan.
202012_67913.jpg
Lukijoiden tärkeimmät joululaulut
Joululaulut ovat raikuneet jo tovin kaupoissa, töissä ja automatkoilla, eikä kotonakaan voi niiltä välttyä, jos lapset harjoittelevat joululauluesityksiin tai vanhempi hyräilee tuttuja sointuja vaikka leipoessaan maittavia herkkuja. Jokaisella meistä on kuitenkin joku lempilaulu, joka soidessaan mistä tahansa laitteesta tuo mieleen jonkinlaisia muistoja, varsinkin joulusta. Pyysimme lukijoiltamme noita muistoja ja tässä muutama kertomus, olkaapa hyvä.
20241_83366.jpg
Uskallanko istuttaa?
"Taimimyymälän valikoimista haltioituneena hankin laatikollisen kesäkukkia... Mutta uskallanko istuttaa kesäkukat jo ulos?"Aurinkoinen ja lämmin ilma yhdistettynä taimi- ja kesäkukkamyymälöiden runsaisiin valikoimiin saavat helposti kauneutta ja kasveja rakastavat ihmiset haltioituneena hankkimaan kukkaloistoa myös omiin kotipuutarhoihinsa. Näin käy joskus myös kokeneemmalle kotipuutarhurille...
202010_67236.jpg
Isäkin ansaitsee kukkansa
Ei ole suurempaa rakkauden valaakuin se, että lapsesi sua halaaja se, että pienessä sydämessäSinulle juurion varattu paikkaniin valtavan suuri.Eino Leino
20207_65869.jpg
Risuaita on hyvä näköeste
Risuja ei kannata aina viedä suoraan jätehuollon toimipisteeseen. Mitäpä jos niistä rakentaisi vaikka aidan tai yksinkertaisen näköesteen omalle tontille? Risuaita toimii niin suojana, näköesteenä kuin risujen loppusijoituspaikkana, lahottajahyönteisten kotina tai jopa siilin asuinsijana. Jos risuja on paljon ja käytettävissä on myös puun rankoja, voi isolle pihalle rakentaa pitkänkin pätkän vaikka metrin leveää aitaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton