• Etusivu
  • Rakentaminen

Huolehdithan turvallisuudesta - Vältä tulipalot kotona ja mökillä!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.10.2023
202310_83253.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Niin kotona kuin kesämökilläkin voi tulipalo saada alkunsa tulisijoista ja sähkö- tai kaasulaitteista. Voit välttää onnettomuudet käyttämällä hyväkuntoisia laitteita oikein ja pitämällä niistä myös hyvää huolta. Kotona laitteiden toimintaa ja niiden kuntoa tulee ehkä tarkemmin seurattua, mutta myös mökillä säännöllisen turvatarkastuksen tekeminen on hyvin tärkeää!

Vaikka alla olevissa luetteloissa mainitaan kevät tarkistuksen ajankohdaksi, on enemmän kuin suositeltavaa tehdä tarkistukset myös näin syksyisin – etenkin jos mökkiä on tarkoitus käyttää talvellakin.

Tarkista laitteiden toimintakunto:

Tarkista palovaroittimen toiminta ensi töiksesi kevään ensimmäisenä mökkipäivänä. Palovaroitin on saattanut mökillä mennä vaikka epäkuntoon talven kylmissä ja kosteissa olosuhteissa tai ainakin paristo on voinut tyhjentyä. Uusi paristo onkin hyvä tuominen mökille talven jälkeen. Varaudu vaihtamaan tarvittaessa myös koko palovaroitin uuteen. Tarkista palovaroittimen toiminta testipainikkeella mökkikauden aikana kuukausittain.

Lue Tukesin (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) testit palovaroittimista:


Tarkista sähkölaitteiden kunto

talven jälkeen. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja tai hiiret ovat voineet jyrsiä sähköjohtoja. Älä käytä viallisia laitteita lainkaan, vaan korjauta ne tai vaihda uuteen. Suurin osa sähköpaloista johtuu kuitenkin laitteiden käyttövirheistä, joten noudata käyttöohjeita mökilläkin.

Ennen kuin käytät kaasulaitteita, tarkista letkut ja liitokset. Kaasun käytössä ovat vaarana häkä, kaasuvuoto ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvä palo. Taivuta letkua jyrkästi mutkalle. Jos näet halkeamia, vaihda se uuteen. Tarkista liitosten tiiviys esimerkiksi sivelemällä saippualiuosta liitoskohtiin: jos tulee kuplia, liitokset vuotavat ja ne pitää kiristää. Kiinnitä erityistä huomiota vanhan kaasulieden kuntoon sekä tarkista, onko liedessä liekinvarmistin. Se katkaisee kaasun tulon, jos liekki sammuu itsestään. Tarvittaessa voit pyytää kaasulaitteiden asennus- ja huoltoliikettä tarkistamaan laitteet.

Palovaroitin on edullinen vakuutus, joka voi pelastaa henkiä ja omaisuutta isoilta vahingoilta. Palovaroittimen kunto on syytä tarkastaa säännöllisesti. (Kuva: Adobe Stock)
Palovaroitin on edullinen vakuutus, joka voi pelastaa henkiä ja omaisuutta isoilta vahingoilta. Palovaroittimen kunto on syytä tarkastaa säännöllisesti. (Kuva: Adobe Stock)

Varo ja varaudu tulen ja tuhkan suhteen

Lämmitä tulisijaa varovasti ensimmäisellä kerralla talven jälkeen. Liian nopea ja raju lämmittäminen saattaa vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia ja niiden välistä liitosta. Tulipalot aiheutuvat usein savuhormien tai uunin halkeamista. Hormin halkeamia on vaikea havaita itse, joten ammattimaista nuohoojaa voi pyytää tarkistamaan tulisijojen, hormin ja piipun kunnon. Kesämökkikäyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

Hanki tuhkaa varten palamaton astia, joka on varustettu kannella. Tuhka pysyy kuumana pitempään kuin yhden vuorokauden, siksi tulisijasta ei saa tyhjentää edellisillan tuhkaa pahvi- tai muoviastioihin eikä heittää luontoon. Anna tuhkan jäähtyä useamman vuorokauden ajan.

Varaudu pelastautumaan tulipalosta, ja huolehdi, että vieraasikin tietävät, miten palotilanteessa toimitaan. Mieti ennakkoon, miten rakennuksesta poistutaan ja missä kokoonnutaan, kuka huolehtii lapsista ja vanhuksista, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen. Selvitä mökkisi tarkka osoite ja ajo-ohjeet etukäteen. Voit käyttää myös 112-sivujen karttakoordinaattipalvelua. Sijoita osoite- ja koordinaattitiedot esimerkiksi kokoontumispaikan läheisyyteen. Muista, että mökille avun tulo voi kestää huomattavasti kauemmin kuin kaupungissa.

Jos haluat polttaa risuja, tarkista pelastuslaitokselta onko se mökkikunnassasi sallittua.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Varmista, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineetja että kaikki osaavat käyttää niitä

Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita alkusammutusvälineitä myös mökkiolosuhteissa. Perinteinen sankoruisku on tehokas sammuttaja, kun sen pitää vedellä täytettynä. Vettä ei kuitenkaan saa käyttää rasva- tai sähköpaloihin! Pidä sammutusväline lähellä aina, kun olet tekemisissä tulen kanssa, myös grillatessa. Ensiapulaukku on myös hyvä hankinta.

Koskaan ei voi olla liian tarkka itsensä ja perheensä turvallisuuden suhteen – huolehdi siis säännöllisesti niin kodin kuin kesämökinkin tarkastamisesta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80061.jpg
Mikä pensas tämä on? Asiantuntija vastaa
Naapurilla kasvaa tämä ihanasti kukkiva, noin 2 metriä korkea ja leveä pensas. Hän ei muista nähneensä siinä marjoja, tai sitten ne ovat niin pieniä. Tuoksusta emme tiedä – hajuaisti mennyttä...
202210_79884.jpg
Pikkusyreenin istutus? Asiantuntija vastaa
Ostan pikkusyreenin eli Palibin. Olen kaivanut sille 70x70 cm kuopan. Millaista multaa käytän kuopan täytöön ja siis istutukseen? Laitanko kiviä ja soraa pohjalle? Sekoitanko multaan hiekkaa ja kalkkia? Miten lannoitan nyt ja jatkossa? Mitä muuta huomioitavaa on istutamisessa?
20238_82737.jpg
Puutarhapensaan tunnistaminen? Asiantuntija vastaa
Mikä puutarhassa oleva puska tässä mahtaa olla kyseessä? Tämä on noin 1,5 m korkea.
20172_48230.jpg
Kestävä piharakentaminen
Ennen kuin iskee kynnet (omat tai kaivinkoneen) maahan luodakseen omasta tontista oman pienen paratiisin, kannattaa antaa itselleen aikaa ajatella tulevaa työmaata kunnolla. Mitä rakennan? Kuinka rakennan? Mitkä ovat rakentamisen vaikutukset ympäristöön? Hyvällä suunnittelulla ja oikealla asenteella ajattelet ympäristöäsi myös oman tontin ulkopuolella.Tutustu puutarha-alan koulutustarjontaan
20216_71144.jpg
Tiedätkö mitä eroa on valkoisella ja ruskealla leivinpaperilla?
Jokainen on varmasti nähnyt ja ehkä käyttänytkin sekä valkoista että ruskeaa leivinpaperia, mutta oletko koskaan miettinyt, mitä eroa niillä on? Miksi juuri valkoinen ja ruskea, mitä eroa niillä on, muuta kuin väri? Onko jompikumpi kenties toista ympäristöystävällisempi vaihtoehto? Metsä Tissue kertoo meille syyn värierolle.
20078_6317.jpg
Syyskalkitus kannattaa
Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Kaikkien peltomaiden keskimääräinen pH-luku on n. 5,8, mutta kalkitsemattomien raivioiden pH on lähes poikkeuksetta alle 5:n. Happamuus vaihtelee maalajeittain. Alhaisimmat pH-luvut mitataan yleensä rahkaturpeesta ja korkeimmat hietasavilta. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton