• Etusivu
  • Rakentaminen

Huolehdithan turvallisuudesta – Vältä tulipalot kotona ja mökillä!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2024
202310_83253.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Niin kotona kuin kesämökilläkin voi tulipalo saada alkunsa tulisijoista ja sähkö- tai kaasulaitteista. Voit välttää onnettomuudet käyttämällä hyväkuntoisia laitteita oikein ja pitämällä niistä myös hyvää huolta. Kotona laitteiden toimintaa ja niiden kuntoa tulee ehkä tarkemmin seurattua, mutta myös mökillä säännöllisen turvatarkastuksen tekeminen on hyvin tärkeää!

Vaikka alla olevissa luetteloissa mainitaan kevät tarkistuksen ajankohdaksi, on enemmän kuin suositeltavaa tehdä tarkistukset myös syksyisin – etenkin jos mökkiä on tarkoitus käyttää talvellakin.

Tarkista laitteiden toimintakunto:

Tarkista palovaroittimen toiminta ensi töiksesi kevään ensimmäisenä mökkipäivänä. Palovaroitin on saattanut mökillä mennä vaikka epäkuntoon talven kylmissä ja kosteissa olosuhteissa tai ainakin paristo on voinut tyhjentyä. Uusi paristo onkin hyvä tuominen mökille talven jälkeen. Varaudu vaihtamaan tarvittaessa myös koko palovaroitin uuteen. Tarkista palovaroittimen toiminta testipainikkeella mökkikauden aikana kuukausittain.

Lue Tukesin (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) testit palovaroittimista:

Tarkista sähkölaitteiden kunto

Laitteiden tarkistus on hyvä tehdä talven jälkeen. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja tai hiiret ovat voineet jyrsiä sähköjohtoja. Älä käytä viallisia laitteita lainkaan, vaan korjauta ne tai vaihda uuteen. Suurin osa sähköpaloista johtuu kuitenkin laitteiden käyttövirheistä, joten noudata käyttöohjeita mökilläkin.

Ennen kuin käytät kaasulaitteita, tarkista letkut ja liitokset. Kaasun käytössä ovat vaarana häkä, kaasuvuoto ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvä palo. Taivuta letkua jyrkästi mutkalle. Jos näet halkeamia, vaihda se uuteen. Tarkista liitosten tiiviys esimerkiksi sivelemällä saippualiuosta liitoskohtiin: jos tulee kuplia, liitokset vuotavat ja ne pitää kiristää. Kiinnitä erityistä huomiota vanhan kaasulieden kuntoon sekä tarkista, onko liedessä liekinvarmistin. Se katkaisee kaasun tulon, jos liekki sammuu itsestään. Tarvittaessa voit pyytää kaasulaitteiden asennus- ja huoltoliikettä tarkistamaan laitteet.

<p data-block-key="uq18q">Palovaroitin on edullinen vakuutus, joka voi pelastaa henkiä ja omaisuutta isoilta vahingoilta. Palovaroittimen kunto on syytä tarkastaa säännöllisesti. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Palovaroitin on edullinen vakuutus, joka voi pelastaa henkiä ja omaisuutta isoilta vahingoilta. Palovaroittimen kunto on syytä tarkastaa säännöllisesti. (Kuva: Adobe Stock)

Varo ja varaudu tulen ja tuhkan suhteen

Lämmitä tulisijaa varovasti ensimmäisellä kerralla talven jälkeen. Liian nopea ja raju lämmittäminen saattaa vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia ja niiden välistä liitosta. Tulipalot aiheutuvat usein savuhormien tai uunin halkeamista. Hormin halkeamia on vaikea havaita itse, joten ammattimaista nuohoojaa voi pyytää tarkistamaan tulisijojen, hormin ja piipun kunnon. Kesämökkikäyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

Hanki tuhkaa varten palamaton astia, joka on varustettu kannella. Tuhka pysyy kuumana pidempään kuin yhden vuorokauden, siksi tulisijasta ei saa tyhjentää edellisillan tuhkaa pahvi- tai muoviastioihin eikä heittää luontoon. Anna tuhkan jäähtyä useamman vuorokauden ajan. Älä säilytä tuhkaa sisältävää astiaa alustalla, joka voi syttyä palamaan, vaan siirrä se suosiolla turvalliseen paikkaan jäähtymään.

Varaudu pelastautumaan tulipalosta, ja huolehdi, että vieraasikin tietävät, miten palotilanteessa toimitaan. Mieti ennakkoon, miten rakennuksesta poistutaan ja missä kokoonnutaan, kuka huolehtii lapsista ja vanhuksista, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen. Selvitä mökkisi tarkka osoite ja ajo-ohjeet etukäteen. Voit käyttää myös 112-sivujen karttakoordinaattipalvelua. Sijoita osoite- ja koordinaattitiedot esimerkiksi kokoontumispaikan läheisyyteen. Muista, että mökille avun tulo voi kestää huomattavasti kauemmin kuin kaupungissa.

Jos haluat polttaa risuja, tarkista pelastuslaitokselta onko se mökkikunnassasi sallittua.

<p data-block-key="3p1bw">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Varmista, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineet ja että kaikki osaavat käyttää niitä

Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita alkusammutusvälineitä myös mökkiolosuhteissa. Perinteinen sankoruisku on tehokas sammuttaja, kun sen pitää vedellä täytettynä. Vettä ei kuitenkaan saa käyttää rasva- tai sähköpaloihin! Pidä sammutusväline lähellä aina, kun olet tekemisissä tulen kanssa, myös grillatessa. Ensiapulaukku on myös hyvä hankinta.

Koskaan ei voi olla liian tarkka itsensä ja perheensä turvallisuuden suhteen – huolehdi siis säännöllisesti niin kodin kuin kesämökinkin tarkastamisesta.

<p data-block-key="o8uk3">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Rakentaminen
asuminen
koti
paloturvallisuus
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Mies ja nainen yhdessä remonttimiehen kanssa tutkimassa suunnitelmia.
Remontti edessä, miten edetä järkevästi?
Kun taloa korjataan ja parannellaan, puhutaan yleisesti joko korjaamisesta tai tutummin remontoinnista. Remontointi onkin yleisnimitys rakennuksen korjaamiselle. Remontoinnissa on kyse rakennuksen kuluneen, vanhentuneen, rikkoutuneen, epäkäytännöllisen tai muuten asukkaan mielestä kelvottoman osakokonaisuuden korjaamisesta. Remontoinniksi luetaan yleensä myös tapetoinnit sekä pintamaalaukset, joissa vielä hyväkuntoiset pinnat saavat uuden ulkonäön. Näitä toimenpiteitä voisi kutsua myös sisustamiseksi tai pintaremontoinniksi.Jokaisesta vanhasta talosta löytyy enemmän tai vähemmän korjausta kaipaavaa nurkkaa ja pieltä. Mitä iäkkäämpi talo, sitä varmemmin puuhattavaa löytyy. Erityisesti sodanjälkeiseen rakennuskantaamme kohdistuu suuria korjauspaineita, sillä kyseiset talot alkavat siirtyä jo kolmannelle sukupolvelle, mutta nuoremmastakin rakennuskannassa löytyy jo runsaasti korjattavaa ja parannettavaa. Kaikkien rakennusten säilymisen kannalta on ehdottoman tärkeää, että niitä huolletaan.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
20224_77803.jpg
Luteiden torjunnassa nopeus on valttia
Lude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
20204_63778.jpg
Tukesin testauttamissa puun palonsuoja-aineissa puutteita
Puun palonsuoja-aineista löytyi puutteita Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) teettämissä testeissä.Osalla testatuista palonsuoja-aineista ei ollut sellaisia paloa hidastavia vaikutuksia, joita tuotteesta oli ilmoitettu. Palonsuoja-aineista ei löytynyt kiellettyjä bromiyhdisteitä.Tukesin testeihin valittiin yhdeksän eri valmistajan palonsuoja-aineita. Tuotteet hankittiin suoraan valmistajilta, maahantuojilta tai jakelijoilta ja niiden testaukset tehtiin Eurofins Expert Services Oy:llä. Kemialliset testit tehtiin SGS Finland Oy:llä. Palonsuoja-aineilla käsiteltyjen ulkoverhouspaneelien palokäyttäytymistä verrattiin valmistajan ilmoittamiin paloluokituksiin sekä käsittelemättömän ulkoverhouspaneelin paloluokitukseen. Testauksen tavoitteena oli selvittää markkinoilla olevien puun palonsuoja-aineiden paloa hidastavia ominaisuuksia. Samalla selvitettiin, löytyykö tuotteista kiellettyjä bromiyhdisteitä.Puun palonsuoja-aineiden paloluokitukselle ei ole lainsäädännössä suoria vaatimuksia. Mikäli valmistaja kuitenkin ilmoittaa tuotteensa täyttävän tietyn paloluokan tai -luokituksen, tulee sen olla ilmoitetun luokituksen mukainen. Käsittelemättömien puupanelointien ja -verhousten tulee täyttää vähintään paloluokituksen D-s2,d0 vaatimukset.
20198_59652.jpg
Keraaminen kennoharkko pientalorakentamisessa
Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
202012_67794.jpg
Texmex-teemalla kohti uutta vuotta
Oliko joulun päivien jouluillallinen raskaan oloinen paketti? Tuntuuko, että uuden vuoden juhlintaan pitäisi saada jotakin kevyempää ja mieltä räjäyttävää, pöydän säväyttävää, kenties texmex-ruokaa? Nappaa tästä uuden vuoden juhliin erittäin maittavat, täyttävät ja värikkäät herkkureseptit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton