• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huomio koululaisten kasvisten syömiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20088_12442.jpg

Puoli kiloa täyttä tavaraa

Lasten ja erityisesti poikien kasvisten syönti on huolestuttavan vähäistä. Lasten ja nuorten kasvisten riittävään syöntiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sen, minkä lapsena oppii niin, vanhana taitaa. Lapsena opitut terveyttä ylläpitävät ja sairauksia ehkäisevät ruokailutottumukset kantavat hedelmää pitkälle aikuisuuteen.

Vanhempien esimerkki on erityisen tärkeä asia arkisten asioiden oppimisessa terveelliset ruokailutottumukset mukaan lukien. Terveyttä kasviksilla -kampanjan yhteistyötahot; Kotimaiset Kasvikset ry, Suomen Sydänliitto, Suomen Syöpäjärjestöt, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Terveydenhoitajaliito, haastavat vanhemmat kantamaan vastuunsa terveellisten ruokailutottumusten opettamisessa. On hyvä muistaa, että vanhemmilla on tähän mahdollisuus ja velvollisuus. Lisäksi lapset suorastaan toivovat sitä, vaikka se ei aina siltä näyttäisikään. Riittävä kasvisten syönti hoituu näppituntumalla. Kasviksia puoli kiloa päivässä on kuusi kourallista. Kasvikset voi nauttia haluamallaan tavalla muodossa tai toisessa, kypsennettynä tai raakana. Helpoiten tavoite toteutuu sisällyttämällä kasviksia jokaiselle päivän aterialle ja välipalalle.

Aamupalalla päivä vauhtiin

Kunnon tukeva aamiainen ennen kouluunlähtöä auttaa niin pieniä kuin isojakin koululaisia keskittymään aamupäivän tunteihin. Kurnivalla vatsalla on vaikea omaksua uusia asioita ja osallistua koulutyöskentelyyn. Aamupalalle on hyvä kattaa aina jotain värikästä eli kasviksia muodossa tai toisessa. Marjat tai hedelmät sopivat hyvin maustamaan niin lämpimän puuron, viilin kuin jogurtinkin. Täysjyväleivällä salaatinlehdet, viipaloidut kurkut, tomaatit tai paprikat piristävät päivän alkua ihmeesti ja hulahtavat koululaisten vatsaan huomaamatta.

marjaherkku
marjaherkku
kuningatarsmoothie
kuningatarsmoothie

Välipala valmiiksi koulusta saapuville

Vanhempien vastuulla on huolehtia välipalan valmistamisesta alakoululaisille. Välipalan voi valmistaa edellisenä iltana vaikka päivällisen tai iltapalan valmistamisen yhteydessä. Lapset kannattaa ottaa puuhaan mukaan. Yläkoululaiset osaavat jo tehdä helppoja välipaloja itsekin. Vanhempien vastuulle jää kuitenkin isompienkin lasten osalta edelleen raaka-aineiden ostaminen valmiiksi kotiin ja välipalojen ideointi yhdessä lapsen kanssa. Välipalan voi koota helposti ihan tavallisista perusraaka-aineista kuten kasviksista ja täysjyväviljavalmisteista. Sitä voi täydentää tarvittaessa vähärasvaisilla, -vähäsuolaisilla ja -sokerisilla maito- ja lihavalmisteilla.

uunipatonki
uunipatonki
mikrolämpimät leivät
mikrolämpimät leivät

Nyrkkisääntönä voisi pitää, että välipalassa olisi aina vähintään yksi kourallinen vihanneksia, juureksia, marjoja tai hedelmiä muodossa tai toisessa sekä yksi annos viljavalmisteita esim. leipää. Marja- ja hedelmäpirtelöt sekä -rahkat ja erilaiset vatkatut marjapuurot tekevät varmasti kauppansa. Pilkotut juurekset ja pilkotut tai kokonaiset hedelmät ovat nopeita ja käteviä välipaloja. Nämä kulkevat helposti myös mukana eväsrasiassa, jos koululainen jatkaa matkaa harrastuksiin heti koulun jälkeen.

rapea perunarösti
rapea perunarösti
tortillat
tortillat

Päivällinen yhdessä perheen kanssa

Päivällinen on tärkeä kasvaville lapsille, koska lapset eivät jaksa syödä kerralla niin paljoa kuin aikuiset. Lisäksi säännöllinen ateriarytmi kunnon välipalan ja iltapalan kera auttavat pitämään verensokerin tasaisena, eikä nälkä pääse yllättämään hallitsemattomasti. Painonhallinta on helpompaa, hampaat pysyvät kunnossa ja jaksaminen ja vireystila ovat hyvät. Päivällinen on hyvä hetki koota perhe yhteen ruoan äärelle. Silloin voi rauhassa vaihtaa päivän kuulumiset puolin ja toisin ja välillä kysyä, miten lapsen ruokailu sujuu koulussa. Osallistuuko koululainen kouluruokailuun, syökö hän pääruoan lisäksi myös salaatin ja muut lounaaseen kuuluvat osat. Ja jos näin ei ole, niin kannattaa keskustella, mistä johtuu, ettei ruoka maistu koulussa. Lasta voi auttaa keskustelemalla arvostamaan kouluruokailua ja koululounaan tärkeyttä oman jaksamisen kannalta. Myös rahan käytöstä makeisten, virvoitusjuomien jne. ostamiseen on hyvä keskustella ja tehdä lapsen kanssa selkeät pelisäännöt, miten toimitaan.

pasta carbonara
pasta carbonara
uunipihvit ja yrttiperunamuusi
uunipihvit ja yrttiperunamuusi
Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry, Päivi Jämsén, ravitsemusasiantuntija
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202312_83328.jpg
Viikon kysymys: Miksi pilvikirsikka taipui maahan asti? Voiko sitä vielä pelastaa?
Pihallani kasvaa kohopenkissä noin 10 m pilvikirsikka. Runko noin 10 cm paksu. Yhtäkkiä pari viikkoa sitten puu oli taipunut maata myöten. Juuret eivät ollleet kaivautuneet maasta eikä runko myöskään poikki. Puu on täysin vehreä ja hyvävointinen. Nostin puun tukikeppien varaan, mutta tuuli meinaa sen saada kumoon uudestaan. Mistä moinen ilmiö, onko puuta järkevää enää pitää pystyssä tai voiko enää edes tuosta pärjätä "omin" keinoin?
202211_80218.jpg
Mansikan mukana outo kasvi? Asiantuntija vastaa
Mansikan taimien mukana tuli oheinen kasvi. Mikähän lienee?
20193_56728.jpg
Kasvit luovat pihan tunnelman - vuodenajat vaihtavat pihan ilmeen
Piha on joka talon ympärillä, mutta viihtyisäksi keitaaksi se muutetaan oikein valituilla ja sijoitetuilla kasveilla. Rehevyyttä ja tunnelmallisuutta luodaan kerroksellisen kasvillisuuden eri elementeillä. Ne muuttavat pihan puutarhaksi.
20238_61259.jpg
Pikkupuiden parhaimpia
Puusuvuista pihlajia pidetään yhtenä kauneimmista. Pihlaja on koristeellinen kaikkina vuodenaikoina; valkoiset kukinnot, punaiset marjat ja näyttävä syysväritys keräävät katseita. Puutarhan viheristutuksissa pihlaja on yksi käytetyimmistä puista. Useimpiin puihin verrattuna kotipihlaja on pienehkö ja monesti pensaan tavoin monihaarainen. Pienuudesta on etua, sillä puu mahtuu ahtaalle rivitalopihalle ja jopa katualueelle.
20203_63225.jpg
Kevään herkät hetket ja nopea edistyminen
Aluksi kevät hidastelee tuloaan. Mutta kun nestevirtaukset käynnistyvät, juuret saavat ravinteita ja kosteutta, kasvusilmut herättelevät itseään ja valmistautuvat kasvukauteen. Yhtäkkiä muutos on silminnähtävissä.
20066_207.jpg
Perennojen jakaminen
Pihan perennapenkeistä saa uusia taimia jakamalla vanhoja perennoja. Pidä vaikka naapurin tai ystävän kanssa perennojen vaihtoviikot!Perennoja voi jakaa eli irrottaa juurakosta osia, uuden taimen alkuja. Syksyllä kukkivat perennat jaetaan keväällä pian kasvuunlähdön jälkeen, kun ovat 10-20 cm korkeita. Keväällä ja alkukesällä kukkivat perennat jaetaan syksyllä.Jos taimet ovat jaettaessa pitkiä, typistä niitä, jätä silti jonkin verran lehtiä auringon energiaa pyydystämään. Typistä myös juuria, että ne nuorentuisivat eli kasvattaisivat uusia nuoria juuria leikattujen tilalle. Ellet heti ehdi istuttamaan jaettuja taimia uudelleen, pane jakotaimien juuret savivelliin odottamaan. Istuta humuspitoiseen, rikkaruohottomaan, hyvin peruslannoitettuun multaan.Perennojen jakamiseen sopivat työvälineeksi joko lapio, isompi juurakkoisilla taimilla, tai veitsi ja kädet pienemmillä juurakoilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton