• Etusivu
  • Hoitotyöt

Huomio koululaisten kasvisten syömiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20088_12442.jpg

Puoli kiloa täyttä tavaraa

Lasten ja erityisesti poikien kasvisten syönti on huolestuttavan vähäistä. Lasten ja nuorten kasvisten riittävään syöntiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sen, minkä lapsena oppii niin, vanhana taitaa. Lapsena opitut terveyttä ylläpitävät ja sairauksia ehkäisevät ruokailutottumukset kantavat hedelmää pitkälle aikuisuuteen.

Vanhempien esimerkki on erityisen tärkeä asia arkisten asioiden oppimisessa terveelliset ruokailutottumukset mukaan lukien. Terveyttä kasviksilla -kampanjan yhteistyötahot; Kotimaiset Kasvikset ry, Suomen Sydänliitto, Suomen Syöpäjärjestöt, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Terveydenhoitajaliito, haastavat vanhemmat kantamaan vastuunsa terveellisten ruokailutottumusten opettamisessa. On hyvä muistaa, että vanhemmilla on tähän mahdollisuus ja velvollisuus. Lisäksi lapset suorastaan toivovat sitä, vaikka se ei aina siltä näyttäisikään. Riittävä kasvisten syönti hoituu näppituntumalla. Kasviksia puoli kiloa päivässä on kuusi kourallista. Kasvikset voi nauttia haluamallaan tavalla muodossa tai toisessa, kypsennettynä tai raakana. Helpoiten tavoite toteutuu sisällyttämällä kasviksia jokaiselle päivän aterialle ja välipalalle.

Aamupalalla päivä vauhtiin

Kunnon tukeva aamiainen ennen kouluunlähtöä auttaa niin pieniä kuin isojakin koululaisia keskittymään aamupäivän tunteihin. Kurnivalla vatsalla on vaikea omaksua uusia asioita ja osallistua koulutyöskentelyyn. Aamupalalle on hyvä kattaa aina jotain värikästä eli kasviksia muodossa tai toisessa. Marjat tai hedelmät sopivat hyvin maustamaan niin lämpimän puuron, viilin kuin jogurtinkin. Täysjyväleivällä salaatinlehdet, viipaloidut kurkut, tomaatit tai paprikat piristävät päivän alkua ihmeesti ja hulahtavat koululaisten vatsaan huomaamatta.

marjaherkku
marjaherkku
kuningatarsmoothie
kuningatarsmoothie

Välipala valmiiksi koulusta saapuville

Vanhempien vastuulla on huolehtia välipalan valmistamisesta alakoululaisille. Välipalan voi valmistaa edellisenä iltana vaikka päivällisen tai iltapalan valmistamisen yhteydessä. Lapset kannattaa ottaa puuhaan mukaan. Yläkoululaiset osaavat jo tehdä helppoja välipaloja itsekin. Vanhempien vastuulle jää kuitenkin isompienkin lasten osalta edelleen raaka-aineiden ostaminen valmiiksi kotiin ja välipalojen ideointi yhdessä lapsen kanssa. Välipalan voi koota helposti ihan tavallisista perusraaka-aineista kuten kasviksista ja täysjyväviljavalmisteista. Sitä voi täydentää tarvittaessa vähärasvaisilla, -vähäsuolaisilla ja -sokerisilla maito- ja lihavalmisteilla.

uunipatonki
uunipatonki
mikrolämpimät leivät
mikrolämpimät leivät

Nyrkkisääntönä voisi pitää, että välipalassa olisi aina vähintään yksi kourallinen vihanneksia, juureksia, marjoja tai hedelmiä muodossa tai toisessa sekä yksi annos viljavalmisteita esim. leipää. Marja- ja hedelmäpirtelöt sekä -rahkat ja erilaiset vatkatut marjapuurot tekevät varmasti kauppansa. Pilkotut juurekset ja pilkotut tai kokonaiset hedelmät ovat nopeita ja käteviä välipaloja. Nämä kulkevat helposti myös mukana eväsrasiassa, jos koululainen jatkaa matkaa harrastuksiin heti koulun jälkeen.

rapea perunarösti
rapea perunarösti
tortillat
tortillat

Päivällinen yhdessä perheen kanssa

Päivällinen on tärkeä kasvaville lapsille, koska lapset eivät jaksa syödä kerralla niin paljoa kuin aikuiset. Lisäksi säännöllinen ateriarytmi kunnon välipalan ja iltapalan kera auttavat pitämään verensokerin tasaisena, eikä nälkä pääse yllättämään hallitsemattomasti. Painonhallinta on helpompaa, hampaat pysyvät kunnossa ja jaksaminen ja vireystila ovat hyvät. Päivällinen on hyvä hetki koota perhe yhteen ruoan äärelle. Silloin voi rauhassa vaihtaa päivän kuulumiset puolin ja toisin ja välillä kysyä, miten lapsen ruokailu sujuu koulussa. Osallistuuko koululainen kouluruokailuun, syökö hän pääruoan lisäksi myös salaatin ja muut lounaaseen kuuluvat osat. Ja jos näin ei ole, niin kannattaa keskustella, mistä johtuu, ettei ruoka maistu koulussa. Lasta voi auttaa keskustelemalla arvostamaan kouluruokailua ja koululounaan tärkeyttä oman jaksamisen kannalta. Myös rahan käytöstä makeisten, virvoitusjuomien jne. ostamiseen on hyvä keskustella ja tehdä lapsen kanssa selkeät pelisäännöt, miten toimitaan.

pasta carbonara
pasta carbonara
uunipihvit ja yrttiperunamuusi
uunipihvit ja yrttiperunamuusi
Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry, Päivi Jämsén, ravitsemusasiantuntija
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry, Sanna Peurakoski
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kostean tai märän maan kasvit
Useimpien puutarhakasvien juuristo kärsii märässä maassa hapen puutteesta ja on vaarassa mädäntyä. Märkä maa on hapetonta ja kylmää. Tilannetta voi toki koittaa parantaa lisäämällä maahan hiekkaa tai salaojittamalla kasvualustaa. Myös kasvualustan korottamisesta on apua.Mutta mitkä kasvit oikein viihtyisivät kosteassa tai märässä kasvupaikassa?
20196_58551.jpg
Kasvatatko pian laitonta ruusua?
Kesäkuun 2019 ensimmäisestä päivästä lähtien on kielletty erään kaikille varmasti tutun ruusulajin maahantuonti ja myynti. Kyseinen ruusu tulee hävittää luonnosta vuoteen 2022 mennessä. Tämä haitallinen ruusu on nimeltään kurtturuusu, ja sen haitallisuus perustuu sen tapaan syrjäyttää Suomen alkuperäiskasveja nopealla ja aggressiivisella leviämisellään.
20075_5095.jpg
Tomaatti on kesäkauden erityisherkku
Yllättävää kyllä, myös sää säätelee tomaatin menekkiä: Sateisella ja kolealla ilmalla tomaatin kysyntä laskee, mutta aurinko ja lämpö lisäävät tomaattien menekkiä. Kesäisinä päivinä tomaatit päätyvät todennäköisimmin salaatteihin ja grillattaviksi ja maistuvat mehukkaina myös aivan sellaisinaan. Viljelmiltä kerrotaan, että tomaatin kannalta alkukevät on ollut suosiollinen ja kasvustot ovat hyvät. Luvassa on laadukas tomaattisato.
20226_78662.jpg
Hedelmäpuiden tauteja ja tuholaisia
Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi, hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole.
20231_51858.jpg
Näin hoidat orkideoita oikein
Lähes joka kolmannella suomalaisella on kotonaan orkideoita. Orkidea on naisten suosikkikukka ja miehistäkin joka kolmas haluaisi itselleen orkidean. Kukinnan jälkeen joka kolmas kuitenkin heittää orkidean pois, vaikka sen voisi kukittaa kotona uudelleen. Tämä selviää kuluttajakyselystä, johon vastasi 1000 suomalaista.
20128_31820.jpg
Kasvirunsautta kotipuutarhassa
Leila Lammi-Hiltusen metsäisessä puutarhassa viihtyvät kasvit ja eläimetKeskustelupalstalla olleet kauniit puutarhakuvat saivat Puutarha.netin toimituksen kurkistamaan hieman tarkemmin Jouluruusun, eli Leila Lammi-Hiltusen puutarhaan. Käynti ulvilalaisella omakotitalopihalla sai päätoimittajankin hiljaiseksi; noin 1400 neliön tontti oli tulvillaan upeita kasveja! Hämmästystä lisäsi pihanomistajan harrastuksen myötä kartuttama asiantuntemus, sillä tämä kotipuutarhurien malliesimerkki muisti rehevän puutarhansa kasvit tieteellisiä nimiä myöden!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton