Hyötykasvien kylväminen
(Kuva: Shutterstock)
Taimien esikasvatus hallituissa olosuhteissa (ikkunalaudalla, kasvihuoneessa, kasvilavassa) on usein varmin menetelmä, kun kyseessä ovat pitkän kasvukauden vaativat yksivuotiset kasvit. Itäminen on tasaisempaa ja varmempaa, eikä siemeniä mene hukkaan.
Kasvualustaksi käytetään erityistä kylvömultaa tai kaktusmultaa. Ne ovat puhtaita, tarpeeksi läpäiseviä, ravinneköyhiä ja sopivia pH-arvoltaan. Multapussin kyljestä löytyvät helposti mm. nämä tiedot. Kylvöastiaksi käy vaikka kukkaruukku, laatikko tai pienoiskasvihuone. Astian pohjassa on hyvä olla reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois.
Kylvä riittävän harvaan ja peitä tarvittaessa. Multa kastellaan hyvin, ja pinta tasoitetaan. Siemenet voidaan kylvää ripotellen riveihin, hajakylvönä tai yksitellen (isommat siemenet). Kylvä harvaan, jotta juuret eivät kietoudu heti toisiinsa.
Nyrkkisääntönä on, että siementen päälle tulee vain siemenen koon verran multaa, hiekkaa tai perliittiä. Pieniä siemeniä ei aina peitetä ollenkaan. Astian kanneksi on hyvä laittaa muovia tai lasilevy. Kanteen tiivistyvä vesi poistetaan aika ajoin. Astian voi myös laittaa muovipussiin, joka suljetaan ja johon tehdään ilmareikiä. Jotkut siemenet itävät pimeässä (esim. kurpitsa), joten kylvöksen peitoksi voi laittaa vaikka sanomalehden.
Kylvöstä kastellaan tarvittaessa. Tässä pitää olla huolellinen: tasainen kosteus on hyvin tärkeää, kunnolla kuivahtanut kylvös voi olla täysin pilalla. Liiallinen kastelu taas voi mädännyttää siemenet tai tukahduttaa taimien juuret. Sopiva idätyslämpötila on yleensä noin 20 astetta. Lämpötila ei saisi vaihdella kovasti. Kun siemenet ovat itäneet, lämpötilaa lasketaan, ja kansi poistetaan.
Taimilaatikoita pidetään valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringonvalossa. Itämisen jälkeen on tärkeää että valo on riittävää. Taimen hontelon kasvun yleisin aiheuttaja on valon puute.
Kylvöajat
On tärkeää aloittaa esikasvatus oikeaan aikaan. Liian aikaisin kylvetyistä taimista tulee helposti honteloita ja/tai liian isoja. Jos kylvetään liian myöhään, sato tai kukinnan alkaminen myöhästyy. Mieluummin kuitenkin myöhemmin kuin liian aikaisin. Kylvöaika riippuu tietysti myös asuinpaikasta, ja mahdollisuudesta hyödyntää kasvihuonetta tai -lavaa.
Siementen säilytys
Kuivassa ja viileässä (huoneenlämpöisessä) ja mahdollisimman hapettomassa paikassa eli tiiviisti pakattuna. Siementen keskimääräinen säilymisaika on 2-4 vuotta, mutta se vaihtelee lajeittain (kurkku 6-7 v., tilli n. 2 v.). Siemenpusseissa on merkinnät myyntiajasta, foliopakatut siemenet säilyvät avaamattomina kauemminkin.
Hauskoja hyötykasveja
Karviaiskoisoa (
Physalis peruviana) kutsutaan myös nimillä kapinkarviainen ja ananaskirsikka. Kirsikankokoiset hedelmät ovat kypsinä kirkkaan oranssinvärisiä. Maku on karviaisen ja ananaksen kaltainen. Pepinon (
Solanum muricatum) hedelmät ovat makeita ja maistuvat päärynältä ja melonilta. Molempia kasveja kasvatetaan tomaatin tapaan.
Kuukausimansikalla (Fragaria vesca 'Rügen') on pitkulaiset, makeat, ahomansikan makuiset marjat.
Mustajuuri (Scorzonera hispanica) on herkullinen juurikasvi, joka säilyy maassa talven. Mustajuuri on maultaan mieto, ehkä hiukan makea.