• Etusivu
  • Hoitotyöt

Jätelaki kieltää biojätteen rahtaamisen mökiltä kodin roskikseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_65910.jpg

Mökin biojäteongelmista pääsee eroon kompostorilla tai kompostoivalla kuivakäymälällä. (Kuva: Biolan)

Biolan selvitti kyselyllä, miten tunnollisesti mökillä lajitellaan jätteitä. Mökillä näytetään ottavan myös jätteiden lajittelulomaa. Vastaajista 60 prosenttia tunnustaa, että hommassa ollaan selkeästi leväperäisempiä mökillä kuin kotona. Moni heittää mökillä keittiön biojätteet sekajätteeseen. Äärimmäisen kehno vaihtoehto on tunkio, joka houkuttelee rottia. Tunkiolle ei myöskään jätelain mukaan saa heittää ruokajätteitä. Jätelain mukaan sallittua ei ole sekään toimintamalli, että biojäte napataan mukaan ja viedään kotiin kompostiin tai biojätekeräykseen. Jo vuonna 2011 säädetty jätelaki edellyttää kaikkia asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöjä liittymään kunnan järjestämään jätehuoltoon. Mökin biojäteongelmista pääsee eroon kompostorilla tai kompostoivalla kuivakäymälällä.

Suomessa on yhteensä puoli miljoonaa mökkiä. Maa- ja metsätalousministeriön vuoden 2016 mökkibarometrin mukaan vapaa-ajan asuntoja käyttää säännönmukaisesti 2,4 miljoonaa ihmistä ja yhdellä mökillä on keskimäärin neljä käyttäjää. Korona-kevään jälkeen kotimaan matkailu elää kukoistuskauttaan ja mökkien käyttöasteet tulevat todennäköisesti nousemaan tänä kesänä. Oman vivahteensa mökkielämään tuo jätteiden käsittely, jota ei tänä päivänä voi hoidella miten sattuu.

– Kotioloissa olemme oppineet lajittelemaan jätteet jo melko hienosti. Mutta mökille siirryttäessä tapahtuu merkillinen taantuma. Keittiön biojätteitä osa onneksi vie mökilläkin kompostoriin tai kompostoivaan kuivakäymälään. Mutta jätteiden lajittelun osalta on vielä matkaa ennen kuin voidaan iloita ympäristöä kunnioittavasta vapaa-ajanvietosta. Kyselymme vastaajista 60 prosenttia tunnustaakin, että kotioloissa homma hoituu, mutta mökillä lajittelu tuppaa olemaan leväperäisempää, Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula toteaa.

Keittiön biojätteitä osa onneksi vie mökillä kompostoriin tai kompostoivaan kuivakäymälään.
Keittiön biojätteitä osa onneksi vie mökillä kompostoriin tai kompostoivaan kuivakäymälään.

– Haluan kuitenkin uskoa, että parempaan suuntaan ollaan menossa. Suomalaiset kyllä tietävät oikean jätekäsittelyn hyödyt. Kompostoinnin ympäristöystävällisyyden allekirjoittaa lähes kaikki kyselyn vastaajat. Keittiön roska-astian biojätteen hajuhaitat loppuvat kompostoimalla. Tästä iloitsee 80 prosenttia ja kukkaloiston lannoitteeksi kompostimulta sopii mainiosti 81 prosentin mielestä, Kerttula jatkaa.

Tunkio on rotan, hiiren ja myyrän laiton herkkubuffet

Mökkioloissa keittiön biojätteitä syntyy ihan yhtä paljon kuin kotioloissakin. Osa jätteistä löytää tiensä oikeaan paikkaan: biojätteiden yhteiskeräykseen, omaan kompostoriin tai kompostoivaan kuivakäymälään. Biolanin kyselyn vastaajista kuitenkin 15 prosenttia kertoo heittävänsä mökkikeittiön biojätteet sekajätteeseen. Lähes sama määrä kertoo rahtaavansa biojätteet mökiltä kotiin. Pohjalla on hyvä ajatus, mutta valitettavasti jätteiden kuljettaminen vapaa-ajan asunnolta vakinaisen asuinpaikan jäteastiaan ei ole luvallista. Voimassa oleva jätelaki on hyvin yksiniittinen: velvollisuus liittyä järjestettyyn jätteenkuljetukseen koskee myös vapaa-ajan kiinteistöjä eikä jätteen vähäinen määrä ole peruste olla järjestämättä kiinteistön jätehuoltoa. Erityisen ikävä tilanne on niillä 24 prosentilla, jotka kertovat nakkaavansa vapaa-ajan asunnon biojätteet tunkiolle tai avokompostiin.

Mökkioloissa keittiön biojätteitä syntyy ihan yhtä paljon kuin kotioloissakin. (Kuva: Biolan)
Mökkioloissa keittiön biojätteitä syntyy ihan yhtä paljon kuin kotioloissakin. (Kuva: Biolan)

– Oijoi. Nyt kyllä harmittaa luonnon ja mökkiläisten puolesta. Sekä vanhanaikainen tunkio että avokomposti ovat hiirille, rotille ja myyrille suoranainen kutsu herkkubuffetin ääreen. Tuloksena on se, että mökin lähellä parveilee haittaeläimiä, joilla yleensä on vielä melkoinen lisääntymisnopeus ja vimma tunkeutua myös sisätiloihin. Jos nämä pienet eläimet eivät haittaa, niin Suomessa saattaa isompaakin metsäneläintä olla hakeutumassa tunkion seisovan pöydän ääreen. Esimerkiksi karhu haistaa jäteherkut pitkästä matkasta ja tallustelee tyytyväisenä paikalle uudelleen ja uudelleen, kun huomaa että pöytä on aina koreana. Hyvä olisi myös muistaa, että ruokajätteiden osalta voimassa olevan jätelain mukaan tunkio ja avokomposti ovat laittomia, Kerttula huomauttaa.

Joka neljännellä vapaa-ajan asunnolla on jo toimiva biojätteiden käsittely

Biolanin aikaisemmin teettämän tutkimuksen mukaan joka neljännellä vapaa-ajan asunnolla on jo kompostoiva kuivakäymälä. Osa ihmisistä osaa ja muistaa hyödyntää kompostoivaa kuivakäymälää myös keittiön biojätteiden hävittämisessä.

– Vessa tarvitaan jokaisella mökillä. Jos vielä sattuu omistamaan kärpäsmagneettina ja hajutehtaana toimivan saavi ja reikä -yhdistelmän, niin nyt olisi hyvä syy vaihtaa miellyttävämpään ratkaisuun. Ympäristö ja asukkaat kiittävät, kun asiointi hoituu miellyttävämmin ja samalla ratkaisee myös keittiön biojäteongelman. Kompostoivan kuivakäymälän lisäksi mökin multatehtaaksi voi hankkia kompostorin. Biojätteet muuttuvat nopeasti herkulliseksi mullaksi niin kukkapenkeille kuin vihannesviljelmillekin, Biolanin Riikka Kerttula vinkkaa.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_78170.jpg
Hajuton ja haitaton kierrätys
Jätekaapin astiat on täynnä haisevia purkkeja ja puolitäysiä roskapusseja. Maitokartongit löyhkäävät tiskipöydällä ja yksi roskapusseista on vuotanut pahanhajuista nestettä roskastian pohjalle. Pantilliset ja pantittomat kaljatölkit ovat erottamattomina yhteistuumin keränneet kärpäsiä viime viikon perjantaista saakka ja yhdessä tölkissä taitaa olla tupakantumppeja sisällä. Biojätepussi on olemassa, mutta se on unohtunut muiden roskien alle.Tällainen kaoottisuus on saavutettavissa nopeasti, jos roskien lajitteluun ja säilyttämiseen ei käytä lainkaan aikaa tai vaivaa. Ja tämän kaoottisuuden siivoamiseen aikaa ja vaivaa vasta meneekin.
200611_2000.jpg
Kultarantaa puutarhuri-harjoittelijan silmin
Työt aloitetaan klo 7 kokoontumalla työnjakoon. Tasavallan presidentin kesäkauden ohjelmaa myötäilevät myös puutarhureiden työt: kun tietyssä osassa puistoa tehdään haastattelua, rauhoitetaan se työn ääniltä. Kun presidentti on matkoilla, jyrisevät traktorit, leikkurit ja puhaltimet surutta. Maanantaisin ei käy opastettuja turistiryhmiä, joten silloin voidaan tehdä mm. laajempia kasvinsuojelutöitä. Keväällä työt painottuvat kylvämiseen ja istuttamiseen, kesällä tehdään ylläpitotöitä (mm. kastelua, rikkaruohojen kitkentää, istutusalueiden siistimistä) ja syksyllä tehdään viherrakentamistöitä (uusitaan kiveyksiä, rakennetaan uusia istutusalueita jne.).
20226_78597.jpg
Kukkamullissa on eroja
Kevätauringon ensi säteet herättelevät huonekasvit uuteen kasvukauteen. Kasvaakseen ja viihtyäkseen kasvit tarvitsevat valon lisäksi kasvualustan, joka vastaa niiden tarpeita. Ei siis ole yhdentekevää, mitä multaa kasveilleen valitsee. Yleiskukkamultien lisäksi multavalikoimissa on erikoismultiaesimerkiksi kylvöksille, kaktuksille ja altakasteluruukkuihin. Eri käyttötarkoituksiin kehitetty ja valmistettu multa myös näyttää ja tuntuu erilaiselta. Tutustu vaihtoehtoihin ja valitse kasveillesi parasta.
20225_78219.jpg
Bokashointi onnistuu myös ulkona: kokeile bokashoida puutarhajätteet
Kasvihuoneesta, viljelypalstoilta ja lavakauluksista tulee paljon viherjätettä, joka on yhtä lailla arvokasta kuin biojätteet konsanaan. Sitä ei vain heti tule hoksanneeksi. Viherjätteet ja nurmikkosilput voi bokashoida näppärästi BioProffan ilmatiiviissä Bokashisäkissä. Bokashointisäkki sopii erityisesti heille, jotka haluavat tehdä ravinteikasta kasvualustaa sisä- ja ulkokasveille.
20198_59574.jpg
Lehdet pois puutarhasta kevyesti ja tehokkaasti
Puista tippuvat lehdet ovat pihamaalla joka syksyinen riesa, ainakin jos lehtipuita on useampia tontilla. Lehtikerroksen poistaminen haravoimalla käy liikuntasuorituksesta, mutta homman voi myös hoitaa nopeasti ja miellyttävästi tehokkaalla lehtipuhaltimella/-imurilla.
20179_50224.jpg
Vuolukiviastiat uudistavat ruoanlaiton
Uudet vuolukiviastiat ovat oiva ratkaisu ruoanlaittoon esimerkiksi takan tulipesässä, leivinuunissa, grillissä tai vaikka sähköuunissa. Näiden ruoanlaittotuotteiden pääosassa on suomalainen vuolukivi, jonka erinomainen lämmönvarauskyky on edukseen myös ruoanvalmistuksessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton