• Etusivu
  • Kasvillisuus

Japanilaistyylinen puutarha Helsingin Roihuvuoressa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20079_6698.jpg

Paikalle saapuessaan täytyy aivan hieraista silmiään: Kerrostalojen keskeltä löytyy upea viherrakentamisen taidonnäyte.
Moniulotteiseen rinnemaastoon on rakennettu suomalaisvoimin japanilaishenkinen puutarha. Vanhasta louhoskentästä on muokattu rauhaa ja tasapainoa huokuvia tiloja, joihin on istutettu lukuisia perisuomalaisia kasveja, japanilaisen muotokielen hengessä. Keväisin rinteessä kukkii lumoavan kaunis kirsikkapuumetsikkö.

Japanilaisessa puutarhassa korostetaan mm. rakkautta kaikkea elävää kohtaan, vuodenaikojen vaihtelun ja luonnon kiertokulun tuomaa kiinnostavuutta sekä pidättyväisyyttä ja harmoniaa. Puutarhaan luodaan erilaisia vastakohtaisuuksia, kuten vaakasuora ja pystysuora, vaalea ja tumma, karkea ja hieno, kova ja pehmeä sekä näkyvä ja kätketty. Silti tasapaino on tärkeää. Se saavutetaan kuitenkin nimenomaan eri elementtien epäsymmetrialla.

Rakennusviraston puistotyönjohtaja Jukka Toivosen aloitteesta käynnistetty viherrakennushanke valmistui syksyllä 1998, ja vielä samana vuonna puisto voitti Vuoden ympäristörakenne -palkinnon. Jukka Toivoselle japanilaisen puiston rakentaminen ei ollut puhdasta idän oppien noudattamista. Suunnittelun lähtökohdaksi otettiin olemassa olevat luonnonelementit ja maaston voimakkaat korkeuserot.

20079_6695.jpg
20079_6696.jpg

Sammalen peittämät kalliot, upeat männyt, katajat ja pihlajat haluttiin hyödyntää ja muutenkin suomalaista metsän ja puutarhan kasvillisuutta haluttiin tuoda esiin.

20079_6699.jpg
20079_6700.jpg

Puiston tuli myös palvella lähialueen asukkaita, myös lapsia. Toivonen halusi, että alueella viihtyvät niin hiljaisuuden kuin petankki-pelin ystävätkin. Puistoa rakennettiin 1990-luvulla työllistämisvaroin palkatun väen toimesta.

Puisto on kooltaan noin 5 000 m². Se on jaettu neljään pienempään alueeseen:

  • Pienen sinisen lohikäärmeen puutarha idässä
  • Punaisen fenix-linnun puutarha etelässä
  • Valkoisen tiikerin puutarha lännessä ja
  • Mustan kilpikonnan puistometsä pohjoisessa
20079_6701.jpg

Puistoon on tehty pääasiassa käsityönä mm. kuunportti, bambuaitoja, paanukatoksia, kiviasetelmia, hiekka-aaltoja ja elämänmeren puro.

20079_6691.jpg
20079_6692.jpg
20079_6694.jpg

Osoite: Roihuvuorentie 12-16, Helsinki

20079_6702.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201910_60862.jpg
Allergikon joulumuistio
Joulu on pullollaan jouluperinteitä, jotka saattavat aiheuttaa herkemmille allergisia reaktioita. Mitä kaikkea sitten pitäisi ottaa huomioon, jotta joulu sujuisi mahdollisimman mukavasti – myös allergikon näkökulmasta? Tässä tulee laadittuna pieni listaus yleisimmistä allergiaoireita aiheuttavista asioista, joita suomalainen joulukoti ja jouluperinteet pitävät sisällään.Huomaathan että lista ei ole aukoton, vaan listan ulkopuolelta löytyy vielä monta mahdollisesti oireita aiheuttavia tuoksuja sekä ruoka-aineita. Muun muassa erilaiset suklaat saattavat sisältää pähkinää ja gluteenia, joten ole tarkkana lahjaostoksilla.
20201_62218.jpg
Hakusessa punaiset posket ja iloinen mieli
Suomen talvi on tähän mennessä suurimmaksi osaksi ollut valkoisen sijasta melkoisen harmaa, mutta kun se lumi vihdoin yllättää autoilijat ja pakkaset paukkuvat, on hyvä olla varautunut! Eihän sitä tiedä, kauanko lumikelejä kestää. Jos toppatakin taskussa pitää valmiiksi sotasuunnitelmaa talvikelejä varten, voi heti lumen sataessa kirmata pihalle nauttimaan.
202211_80006.jpg
Kestävä nurmikkoseos? Asiantuntija vastaa
Mikä on se kestävin nurmikkoseos, jossa apilaakin seassa ja jota on aikoinaankin käytetty menestyksekkäästi kestävien pihanurmien perustamiseen? Olen kokeillut joitain siemenmerkkejä, mutta niistä tuntuu tulevan vain hentoa (rairuohomaista) nurmea, joka kuolee yhden kesä jälkeen.
20118_27452.jpg
Hanki työturvallisuuskortti!
TTS tarjoaa monipuolisesti puutarha-alan kursseja. Valikoimasta löytyy niin lyhyempiä kursseja kuin pidempiäkin koulutuksia. Tarjolla on myös erilaisia korttikoulutuksia.Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen turvallisuuden parantamiseksi. Työturvallisuuskortin saanti edellyttää työturvallisuuskurssin hyväksyttyä suorittamista. Kortti on voimassa viisi vuotta.Tutustu koulutuskalenteriin
20124_30569.jpg
Apua pihasuunnitteluun
Uuden talon tontti on vielä alkutekijöissään. Voisitteko Te auttaa pihan suunnittelussa jotenkin?Rakentamiseen ja remontointiin keskittyvän Rakentaja.fi:n sisarportaali Puutarha.net on täynnä tietoa pihan ja puutarhan rakentamisesta! Ylävalikosta avautuu monipuolisia infosivuja rakentamisen eri vaiheista aina suunnittelusta pihan varusteisiin. Tutustumalla niihin saatte jo hyvän kuvan kaikesta, mitä pihan rakentamiseen liittyy.* Puutarha.netin Jäsenpalveluista löytyy apua omatoimiseen suunnitteluun. Kaikki jäsenpalvelut saat käyttää hyödyksesi veloituksetta - kunhan vain kirjaudut sisään! Samat tunnukset käyvät kaikkiin Rakentaja.fi-konseptin portaaleihin (Rakentaja.fi, Puutarha.net ja Omataloyhtiö.fi).- Esimerkiksi lähes 1400 kasvilajia ja -lajiketta sisältävä Kasvikortisto on monipuolinen apu. Sieltä voit hakea sopivia vaihtoehtoja vaikka kasvuolosuhteisen, kasvin korkeuden, kasvutavan tms. perusteella.
20219_72457.jpg
Unelmoitko ympärivuotisesta kasvihuoneesta, mutta kustannukset huolettavat?
Suomen ilmasto osaa olla ankara puutarhaharrastajalle, mutta sen vaikutuksia voi onneksi hallita pystyttämällä pihalle laadukkaan kasvihuoneen. Keski- ja Pohjois-Suomessa talvenkestävän kasvihuoneen avulla voi venyttää kasvukautta pitkälle syksyyn, kun taas etelässä ja rannikolla se voi mahdollistaa jopa ympärivuotisen viljelyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton