• Etusivu
  • Kasvillisuus

Japanilaistyylinen puutarha Helsingin Roihuvuoressa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.03.2013
20079_6698.jpg

Paikalle saapuessaan täytyy aivan hieraista silmiään: Kerrostalojen keskeltä löytyy upea viherrakentamisen taidonnäyte.
Moniulotteiseen rinnemaastoon on rakennettu suomalaisvoimin japanilaishenkinen puutarha. Vanhasta louhoskentästä on muokattu rauhaa ja tasapainoa huokuvia tiloja, joihin on istutettu lukuisia perisuomalaisia kasveja, japanilaisen muotokielen hengessä. Keväisin rinteessä kukkii lumoavan kaunis kirsikkapuumetsikkö.

Japanilaisessa puutarhassa korostetaan mm. rakkautta kaikkea elävää kohtaan, vuodenaikojen vaihtelun ja luonnon kiertokulun tuomaa kiinnostavuutta sekä pidättyväisyyttä ja harmoniaa. Puutarhaan luodaan erilaisia vastakohtaisuuksia, kuten vaakasuora ja pystysuora, vaalea ja tumma, karkea ja hieno, kova ja pehmeä sekä näkyvä ja kätketty. Silti tasapaino on tärkeää. Se saavutetaan kuitenkin nimenomaan eri elementtien epäsymmetrialla.

Rakennusviraston puistotyönjohtaja Jukka Toivosen aloitteesta käynnistetty viherrakennushanke valmistui syksyllä 1998, ja vielä samana vuonna puisto voitti Vuoden ympäristörakenne -palkinnon. Jukka Toivoselle japanilaisen puiston rakentaminen ei ollut puhdasta idän oppien noudattamista. Suunnittelun lähtökohdaksi otettiin olemassa olevat luonnonelementit ja maaston voimakkaat korkeuserot.

20079_6695.jpg
20079_6696.jpg

Sammalen peittämät kalliot, upeat männyt, katajat ja pihlajat haluttiin hyödyntää ja muutenkin suomalaista metsän ja puutarhan kasvillisuutta haluttiin tuoda esiin.

20079_6699.jpg
20079_6700.jpg

Puiston tuli myös palvella lähialueen asukkaita, myös lapsia. Toivonen halusi, että alueella viihtyvät niin hiljaisuuden kuin petankki-pelin ystävätkin. Puistoa rakennettiin 1990-luvulla työllistämisvaroin palkatun väen toimesta.

Puisto on kooltaan noin 5 000 m². Se on jaettu neljään pienempään alueeseen:

  • Pienen sinisen lohikäärmeen puutarha idässä
  • Punaisen fenix-linnun puutarha etelässä
  • Valkoisen tiikerin puutarha lännessä ja
  • Mustan kilpikonnan puistometsä pohjoisessa
20079_6701.jpg

Puistoon on tehty pääasiassa käsityönä mm. kuunportti, bambuaitoja, paanukatoksia, kiviasetelmia, hiekka-aaltoja ja elämänmeren puro.

20079_6691.jpg
20079_6692.jpg
20079_6694.jpg

Osoite: Roihuvuorentie 12-16, Helsinki

20079_6702.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80210.jpg
Luumupuun tauti? Asiantuntija vastaa
Minulla on ollut muutaman vuoden Laatokan Helmi -luumupuu. Tänä keväänä siihen ei tullut edes lehtiä. Viime vuonna puu antoi kolme ämpärillistä luumuja. Mikä syynä? Jatkaako ensi keväänä kasvuaan ollenkaan? Toinen luumupuu, Sinikka, kukki hyvin. Nyt osa luumuista punertuu ja tippuu maahan. Onko tauti iskenyt?
20227_79064.jpg
FinE takaa taimen laadun
FinE takaa taimen laadunFinE-tavaramerkistä tunnistetaan tutkitusti kestävät, käyttötarkoitukseensa soveltuvat kotimaiset kasvit, joista suurin osa on koristepuita ja pensaita sekä hedelmä- ja marjakasveja. FinE-tunnus helpottaa kuluttajaa ja kotipuutarhuria valitsemaan kestäviä ja kauniita kasveja, koska eri paikoistakin hankitut FinE-lajikkeet ovat yhtenäisiä.Lyhenne FinE tulee sanoista Finnish Elite. Se takaa, että tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. FinE-kasvit ovat pitkän tutkimus- ja valintatyön ja osaavan taimituotannon tulos.
20238_82908.jpg
Viikon kysymys: Miten parsapenkin kunnostus kannattaa aloittaa?
Minun parsapenkkini on monta vuotta vanha, haluaisin kunnostaa sen. Mistä aloitan kun vielä on kasvukausi? Katkaisenko versot vai nostanko koko parsan juurineen ylös ja muokkaan/vaihdan maan uuteen? Löydän vain taimien istutuksesta ohjeita.
20232_65842.jpg
Sadonkorjuu on parasta - kitkeminen tylsää
Kotipuutarhoissa mansikat ovat punaisia ja herneet pullean kypsiä, sadonkorjuuaika on alkanut. Kiinnostus syötäviin kasveihin on ollut huimassa nousussa. Biolanin tekemän kuluttajakyselyn mukaan sadonkorjuu onkin kotipuutarhureiden lempipuuhaa. Sadonkorjuun ohella kukkien istuttaminen ja kompostointi ovat puutarhan suosikkipuuhia. Sen sijaan kasvimaan kitkeminen ja nurmikon kastelu sekä leikkaaminen eivät kotipuutarhureita innosta. Biolan toteutti kyselyn huhtikuussa 2020 ja siihen saatiin 5057 vastausta.
20237_82603.jpg
Viikon kysymys: Mikä valeangervo tämä on?
Istutin pari vuotta sitten sormivaleangervon. Ensimmäiset lehdet olivat sellaisia kuin piti, siistireunaisia, mutta sitten tupsahti esiin myös repalereunaisia, kuten kuvasta näkyy. Niiden nimenä voisi olla valesormivaleangervo, mutta mitä ne siis oikeasti ovat ja miten pääsen niistä eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton