• Etusivu
  • Kasvillisuus

Joulukuusen hoito-ohjeita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
201512_45062.jpg

Joulukuusi on eräs tärkeimmistä joulun tunnelman tuojista kodeissamme. Mutta miten kuusi saadaan parhaiten kestämään joulunajan yli?
Tämä artikkeli antaa vinkkejä joulukuusen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi!

Sen oikean joulukuusen löytäminen:
Mikäli et vielä ole hankkinut joulukuusta, niin kannattaa hetki miettiä mistä sen hakisit, millaisen valitsisit, kuinka kuljettaisit... Vaihtoehtoja ja valinnanvaraa löytyy, joten kannattaa lukea myös artikkeli joulukuusen vaikea valinta!

Kuusen kaataminen

Joulukuusen kasvupaikkaa kannattaa kysellä myyjältä, sillä valoisalla paikalla kasvaneen kuusen neulaset eivät varise niin helposti, kuin varjossa kasvaneen kuusen. Pitkään jatkunut suojasää ja pitkä säilytys kaatamisen jälkeen on voinut altistaa puut myös kuivahtamiselle; kannattaa tiedustella myös kaatoajankohdasta ja säilytyspaikasta.

Myös kuusilajien välillä on eroja: hopeakuusessa pysyvät neulaset parhaiten, mutta se tuoksuu vahvasti, mikä rajoittaa sen käyttöä. Allergikon kotiin sopii paremmin vähätuoksuisempi mänty.
Joulukuusena käytetään myös usein kasvutavaltaan kaunismuotoista serbiankuusta.

Pihdoilla eli jalokuusilla on yleensä kaunis, tasapainoinen latvus ja erikoisuutena pystyssä nököttävät, tylpät kävyt. Kauniita ovat mm. siperian- ja palsamipihta. Niitä voi mainiosti käyttää myös koristehavuina vaikka leikkoasetelmissa.

Kuusi tulee säilyttää kylmässä; auringolta ja tuulelta suojatussa paikassa. Esimerkiksi ulkokatos, autotalli tai kylmä varasto ovat hyviä vaihtoehtoja.

Ps. Muistattehan myös, ettei kuusta saa kaataa ilman maanomistajan lupaa. Joulukuusen haku ei siis kuulu jokamiehen oikeuksiin.

201512_45063.jpg

Kuusi sisälle; kylmästä lämpimään viileän kautta

Jos kuusi on jäässä, se tulisi sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä paikka sulatukselle on viileä tila, jonka lämpötila on muutaman asteen verran plussan puolella. Puun annetaan sulaa rauhassa; mahdollisuuksien mukaan jopa muutaman vuorokauden ajan. Puun tyven tulisi olla vedessä KOKO sulatuksen ajan, ettei puu sulamisen jälkeen ja haihdunnan alettua pääsisi kuivumaan.

Ennen veteen laittamista, tyvestä kannattaa sahata pari senttiä pois; tuore katkaisupinta imee vettä hyvin. Jos käytettävissäsi ei ole viileää tilaa, kuusen voi tuoda vaikkapa pesuhuoneeseen. Laita tällöinkin tyvi vesiämpäriin ja suihkuta neulasisto välittömästi kylmällä vedellä. Toista kylmä suihku muutaman tunnin kuluttua ja huolehdi että vettä on aina riittävästi myös ämpärissä.

Kuusi jalkaan

Ravistele kuusesta irtonaiset roskat ja neulaset pois. Käpykuusen löytäneen kannattaa kuitenkin varoa, etteivät kävyt irtoa samalla. Kuusi lyhennetään sopivan mittaiseksi. Puun tyven tulee mahtua ohentamattomana jalkaan. Tyveä ei saa kuoria tai veistää. Lopuksi kuusi kiinnitetään jalkaan ja säädetään suoraksi. Kuuselle annetaan heti vettä. Sen jälkeen kuusi alkaa olla valmis koristeltavaksi.

Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas lämpöpattereista ja uunista. Viileässä ja vedottomassa paikassa kuusi ei varista neulasiaan niin herkästi.

Ps. Kukkivat kasvit eivät yleensä oikein siedä kuusesta erittyvää etyleeniä. Mm. perhoskämmekkä on syytä pelastaa pois kuusen viereltä.

Kuusen kastelu

Kuusi tarvitsee vettä koko ajan - ja runsaasti; etenkin ensimmäisten vuorokausien aikana. Vesipinta ei saa missään vaiheessa laskea katkaisukohdan alapuolelle, sillä kuivunut puu ei kykene imemään vettä.

Usein kuusenjalan vesitila on niin pieni, ettei se riitä koko vuorokaudeksi, joten vesimäärä kannattaa tarkistaa riittävän usein. Sokerinpala kuusenjalassa auttaa kuusta selviytymään joulunajan yli.

Kuusen poisvienti

Kun on tullut aika viedä kuusi pois, niin kuusta voi pienentää esimerkiksi katkomalla oksat oksasaksilla. Tällöin kuusi mahtuu ovista ilman että neulasia varisee muualle kuin leikkauspaikalle. Pois viennin ajaksi kuusen voi laittaa esim. säkkiin neulasten leviämisen estämiseksi.

Ps. Monissa kunnissa on joulun jälkeen joulukuusten keräyspisteitä, joista ne viedään energiantuotannossa hyödynnettäviksi. Myös taloyhtiöillä on omat ohjeensa. Hävitäthän kuusesi oikein!

Siirry Rakentaja.fi-palvelun etusivulle- tai Puutarha.netin etusivulle

Joulukuusen kaato ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.
Joulukuusen kaato ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201910_60502.jpg
Puutarhurin syystoimet, osa 2
Kukkamaalta poistetaan rikkakasvit, mutta kuihtuneet kasvinosat jätetään paikoilleen. Näin parannetaan perennojen talvenkestävyyttä. Maa käännetään istutusalueilla kevyesti pinnastaan lapiolla. Penkit voi peittää kuorikatteella tai ruohosilpulla.
20228_79406.jpg
Vinkkejä isojen timanttituijien istuttamiseen? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kappaletta kaksi metriä korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20217_71465.jpg
Perinnekasvi: Harjaneilikka
Harjaneilikka (Dianthus barbatus) on osaPerinnekasvi puutarhasta toiseen-artikkelisarjaamme, jossa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja.
20232_80934.jpg
Kuusiaidan leikkaaminen
Tuuhea ja hoidettu kuusiaita on ansaitusti omistajansa ylpeydenaihe, johon päästään vain vuosien säännöllisellä työllä. Hoitamaton kuusiaita sen sijaan voi olla kammotus, jonka tuuheuttaminen, nuorentaminen tai uudistaminen alasleikkauksella ei enää onnistu. Hoitoleikkaukset pitää aloittaa jo varhaisessa vaiheessa. Leikkaamisen tarkoituksena on saada kuusiaidasta tuuhea, tasapainoinen ja lumikuormia kestävä silmänilo.
20219_72443.jpg
Varmista kasvien menestyminen - lue vinkit tästä
Pohjoisen puhuri ja maan routaantuminen saattavat helposti koitua kohtaloksi monille herkimmille kasvilajeille sekä Keski-Euroopassa jalostetuille kasvikannoille. Kovina talvina tututkin kasvimme saattavat olla vaarassa. Miten sitten voisimme auttaa niitä?
202210_79880.jpg
Nurmikon rikkakasvi? Asiantuntija vastaa
Meillä tehtiin hyvin myöhään syksyllä nurmikko, juuri ennen ensimmäistä pakkasta. Kyseessä peltomultamaa. Piha tehtiin käsivoimin ja yritin kitkeä ja kaivaa rikkaruohot parhaani mukaan pois. Nyt kuitenkin rikkaruohot tulevat esille joistakin kohdista todella rajusti. Nurmikkoa ei paljon vielä näy, paikka paikoin jostakin. Mikä tähän nyt avuksi? Onko mitään tehtävissä? Liitteenä kuva, jossa kyseinen rikkaruoho, jota on tullut esiin eniten. Toinen kuva on yleisilme, miten lähtenyt kasvamaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton