• Etusivu
  • Kasvillisuus

Joulukuusen hoito-ohjeita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
201512_45062.jpg

Joulukuusi on eräs tärkeimmistä joulun tunnelman tuojista kodeissamme. Mutta miten kuusi saadaan parhaiten kestämään joulunajan yli?
Tämä artikkeli antaa vinkkejä joulukuusen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi!

Sen oikean joulukuusen löytäminen:
Mikäli et vielä ole hankkinut joulukuusta, niin kannattaa hetki miettiä mistä sen hakisit, millaisen valitsisit, kuinka kuljettaisit... Vaihtoehtoja ja valinnanvaraa löytyy, joten kannattaa lukea myös artikkeli joulukuusen vaikea valinta!

Kuusen kaataminen

Joulukuusen kasvupaikkaa kannattaa kysellä myyjältä, sillä valoisalla paikalla kasvaneen kuusen neulaset eivät varise niin helposti, kuin varjossa kasvaneen kuusen. Pitkään jatkunut suojasää ja pitkä säilytys kaatamisen jälkeen on voinut altistaa puut myös kuivahtamiselle; kannattaa tiedustella myös kaatoajankohdasta ja säilytyspaikasta.

Myös kuusilajien välillä on eroja: hopeakuusessa pysyvät neulaset parhaiten, mutta se tuoksuu vahvasti, mikä rajoittaa sen käyttöä. Allergikon kotiin sopii paremmin vähätuoksuisempi mänty.
Joulukuusena käytetään myös usein kasvutavaltaan kaunismuotoista serbiankuusta.

Pihdoilla eli jalokuusilla on yleensä kaunis, tasapainoinen latvus ja erikoisuutena pystyssä nököttävät, tylpät kävyt. Kauniita ovat mm. siperian- ja palsamipihta. Niitä voi mainiosti käyttää myös koristehavuina vaikka leikkoasetelmissa.

Kuusi tulee säilyttää kylmässä; auringolta ja tuulelta suojatussa paikassa. Esimerkiksi ulkokatos, autotalli tai kylmä varasto ovat hyviä vaihtoehtoja.

Ps. Muistattehan myös, ettei kuusta saa kaataa ilman maanomistajan lupaa. Joulukuusen haku ei siis kuulu jokamiehen oikeuksiin.

201512_45063.jpg

Kuusi sisälle; kylmästä lämpimään viileän kautta

Jos kuusi on jäässä, se tulisi sulattaa hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä paikka sulatukselle on viileä tila, jonka lämpötila on muutaman asteen verran plussan puolella. Puun annetaan sulaa rauhassa; mahdollisuuksien mukaan jopa muutaman vuorokauden ajan. Puun tyven tulisi olla vedessä KOKO sulatuksen ajan, ettei puu sulamisen jälkeen ja haihdunnan alettua pääsisi kuivumaan.

Ennen veteen laittamista, tyvestä kannattaa sahata pari senttiä pois; tuore katkaisupinta imee vettä hyvin. Jos käytettävissäsi ei ole viileää tilaa, kuusen voi tuoda vaikkapa pesuhuoneeseen. Laita tällöinkin tyvi vesiämpäriin ja suihkuta neulasisto välittömästi kylmällä vedellä. Toista kylmä suihku muutaman tunnin kuluttua ja huolehdi että vettä on aina riittävästi myös ämpärissä.

Kuusi jalkaan

Ravistele kuusesta irtonaiset roskat ja neulaset pois. Käpykuusen löytäneen kannattaa kuitenkin varoa, etteivät kävyt irtoa samalla. Kuusi lyhennetään sopivan mittaiseksi. Puun tyven tulee mahtua ohentamattomana jalkaan. Tyveä ei saa kuoria tai veistää. Lopuksi kuusi kiinnitetään jalkaan ja säädetään suoraksi. Kuuselle annetaan heti vettä. Sen jälkeen kuusi alkaa olla valmis koristeltavaksi.

Kuusi kannattaa sijoittaa mahdollisimman kauas lämpöpattereista ja uunista. Viileässä ja vedottomassa paikassa kuusi ei varista neulasiaan niin herkästi.

Ps. Kukkivat kasvit eivät yleensä oikein siedä kuusesta erittyvää etyleeniä. Mm. perhoskämmekkä on syytä pelastaa pois kuusen viereltä.

Kuusen kastelu

Kuusi tarvitsee vettä koko ajan - ja runsaasti; etenkin ensimmäisten vuorokausien aikana. Vesipinta ei saa missään vaiheessa laskea katkaisukohdan alapuolelle, sillä kuivunut puu ei kykene imemään vettä.

Usein kuusenjalan vesitila on niin pieni, ettei se riitä koko vuorokaudeksi, joten vesimäärä kannattaa tarkistaa riittävän usein. Sokerinpala kuusenjalassa auttaa kuusta selviytymään joulunajan yli.

Kuusen poisvienti

Kun on tullut aika viedä kuusi pois, niin kuusta voi pienentää esimerkiksi katkomalla oksat oksasaksilla. Tällöin kuusi mahtuu ovista ilman että neulasia varisee muualle kuin leikkauspaikalle. Pois viennin ajaksi kuusen voi laittaa esim. säkkiin neulasten leviämisen estämiseksi.

Ps. Monissa kunnissa on joulun jälkeen joulukuusten keräyspisteitä, joista ne viedään energiantuotannossa hyödynnettäviksi. Myös taloyhtiöillä on omat ohjeensa. Hävitäthän kuusesi oikein!

Siirry Rakentaja.fi-palvelun etusivulle- tai Puutarha.netin etusivulle

Joulukuusen kaato ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.
Joulukuusen kaato ei kuulu jokamiehen oikeuksiin.
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20209_66617.jpg
Akkukäyttöisellä vesipumpulla hyödynnät kätevästi sadeveden
Räystään alla oleva sadevesitynnyri täytyy vauhdilla syksyn sateiden myötä. Kertynyttä sadevettä voi hyödyntää niin pihan kasvien kastelussa, kuin esimerkiksi puutarhatyökalujen ja välineiden puhdistamisessa. Veden hyötykäyttöä ja tynnyrin tyhjentämistä helpottaa huomattavasti uusi akkukäyttöinen GardenPump 18 -vesipumppu, joka on liitettävissä helposti puutarhaletkuun.
20218_72075.jpg
Päärynät halkeilevat: miten pelastan päärynäsadon?
Minulla on 4 vuotta vanha Tsisovskaja päärynäpuu ja joka vuosi hedelmät halkeilevat kaikki. Olen lukenut että syyt voi olla liikaa vettä tai voimakas kasvu. Onko muu? Miten voisin pelastaa satoa?
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?
20157_43976.jpg
Sekaisin pionista
Istuta puutarhaan pioneja, jos haaveilet hurmaavasta kukinnasta ja valloittavasta tuoksustaTeksti Johanna Vireaho - Kuvat Sari TammikariArtikkeli julkaistu aiemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisnumerossa 13.3.2014.
20208_66094.jpg
Villiintyivätkö etanat puutarhassa tänä vuonna?
Kaikki eivät ole tyytymättömiä kosteina ja sateisina kesinä. Märkä ja kostea kesä mahdollistavat tappajaetanoiden eli espanjansiruetanoiden joukkoesiintymisen. Ne syövät lähes kaiken mitä puutarhassa vastaan tulee. Sille kelpaa yhtä hyvin mansikat, kaalit ja perennat, syövätpä ne lopulta vaikkapa havupuita. Tämä kesä on valitettavasti ollut monin paikoin Etanoille ja kotiloille hyvin suotuisa.
20104_21221.jpg
Huhtikuu tuo kevätkurkut
Kurkku saa keväällä kasvaakseen yllin kyllin luonnonvaloa. Se edustaa nyt aurinkoviljeltyä kasvista, jolla on vahva, raikas lataus. Rouskuvan rapea, runsaasti vettä sisältävä kurkku on mitä parhainta evästä mukaan otettavaksi minne vain. Nuorison tapaan kannattaa ottaa tuorekurkku reippaalla otteella haltuun ja haukata siitä kunnon suupaloja. Virkistävä vaikutus ei voi olla tuntumatta, kun on rouskuttanut koko 300 – 400-grammaisen kurkun päästä päähän.Kurkku kuuluu vesipitoisiin vihanneksiin samaan tapaan kuin melonit, salaatit, lehtiselleri, kesäkurpitsa, munakoiso, parsa ja retiisi. Näissä kaikissa on paljon raikasta vettä ja makua, kohtuullisen paljon ravintoaineita, mutta vain vähän kaloreita. Kurkkua ei tarvitse edes kypsentää, vaan se on valmista pureskeltavaa ihan sellaisenaan. Kurkku antaa sopivasti työtä hampaille ja kylläisyyden tunnetta vatsalle. Painonhallinta-asiantuntijat ovat todenneet, että ruoan muodossa saatava vesi todella pitää nälkää toisin kuin pullosta tai lasista juotu.Kurkun ravintoaineista kannattaa mainita kalium, joka tuo apua korkeaan verenpaineeseen. Soseutettuna juomana kurkun on todettu auttavan turvotukseen. Ulkoisestikin kurkkuviipaleita voi käyttää kasvoille levitettynä naamiona poistamaan silmäluomien ja kasvojen turvotusta. Kurkun väitetään edistävän hiusten kasvua, parantavan suolen toimintaa ja ehkäisevän kynsien haurastumista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton