Joulukuusen valinta voi joskus olla haastavaa
(Kerrottakoon aluksi, että tämä artikkeli pohjautuu suorasukaisen, ja tuntemattomaksi jääneen, herrasmiehen pakinointiin. Joten jos tuntuu, että olet tiukkapipoisella tuulella, niin jätäthän tämän artikkelin lukematta tällä kertaa.)
Joulukuusen hankintatapoja on niin sanotusti lukemattomia. Kuusen voi hakea omasta, naapurin tai valtion metsästä. Kahden viimeksi mainitun osalla on vielä kaksi mahdollisuutta: luvan kanssa tai ilman. Ja jos valitsee jälkimmäisen, on jälleen kaksi tietä: jäädäkö kiinni vai eikö jäädä. Vaikka tämä artikkeli onkin kirjoitettu pieni pilke silmäkulmassa, niin suosittelemme kuitenkin jättämään heikkolaatuisemmat ideat toteuttamatta.
Perinteisimmäksi tavaksi -ainakin kaupunkiolosuhteissa- on muodostunut kuusen ostaminen torilta tai marketin tai huoltoaseman pihalta. Ja jälleen ollaan valinnan edessä: kotimainen vai tanskalainen kuusi (vrt. kinkku)? Eräänlainen kestoratkaisuhan on hankkia jenkkityylinen alumiini- tai muovikuusi. Värinkin pääsee silloin itse valitsemaan.
Näin löydät sen oikean; vertaa ja valitse
Joulukuusen valinta on sinänsä kuin potentiaalisen vaimoehdokkaan valinta tanssilavan seinustalta. Huomio kiinnittyy ensimmäiseksi kuusen ylväyteen ja sirouteen, se ei saa olla piilossa toisten takana, siinä ei hakuhetkellä saa olla mitään turhaa ylimääräistä kiiltoa, mutta toisaalta on myös pystyttävä näkemään, kuinka se kantaa sen ylle ajatellut koristeet, kruununa tähtönen hiuksilla, korjaan, siis latvalla.
Tärkeä valintakriteeri on myös kuusen ikä
Se ei saa olla alaikäinen vaan puu parhaassa kasvussaan, neulaset kiiltäen. Ja juuri neulaset onkin tärkeä osa kuusta, neulasten on tuoksuttava raikkaalle, eivätkä ne saa rapistua ajateltuna käyttöaikana.
Asiaa voi tietysti tarkastella myös toisesta näkökulmasta: sulhasen valinnan vaikeudesta. On lähdettävä kuusimetsään kuin naistentansseihin; ajatuksena päitä muita pitempi, uljaana seisova kuusinuorukainen, joka ei ihan pienessä tuulessa huoju eikä heilu vaan jököttää pystyssä kuin maahan jäätynyt rautakanki. Kuusi ei saa valua pihkaa heti ensikosketuksesta ja sen on sovittava sille varattuun jalkaan ja ympäristöön nurisematta.
Sen on hyväksyttävä myös haltijansa mielihalut: käsivarsien, korjaan siis oksien, on jaksettava kantaa tarvittaessa omistajansa lahjaostokset, naava on kammattava järjestykseen, eikä ainakaan jouluna saa hörppiä liikaa elinvoimanestettä.
Hankitpa joulukuusen sitten millä tavalla vain, on kuusella niin suuri symbolinen arvo onnistuneen joulun kannalta, ettei valintaa ole hyvä tehdä hätiköiden, saati muiden mielipidettä kysymättä.
Onneksi joulukuusen myyjät kertovat nykyään tarkemmin valikoimastaan: myyntikylteissä kerrotaan oitis, onko tarjolla "edullisia", "tuuheita", "komeita", "suomalaisia", "perinteisiä" vaiko peräti "parhaita" kuusia. Näiden vinkkien avulla oman kuusen valinta ei enää olekaan niin vaikeaa.
- vai onko?