• Etusivu
  • Rakentaminen

Joulurauhan julistus

Tiina Painokallio
Päivitetty 07.06.2025
202112_74154.jpg

Joulurauhan julistaminen on historiallisesti ainutlaatuinen perinne; missään muualla joulurauhan julistus ei ole säilynyt lähes katkeamattomana keskiajalta asti.

Joulurauhan julistuksella on jo vuosisatojen ajan pyritty varmistamaan yhteiskuntarauhan säilyminen pitkien vapaiden aikana. Toinen syy perinteen syntymiselle on Raamatun enkelien Maassa rauha -kehotus jouluyönä. Tätä toivetta ei "Jumalan henki" pysty toteuttamaan, vaan joulun rauha on kiinni meistä itsestämme.

"Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehottamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asiainhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.
Lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa."

Joulurauhan historiaa

Keskiajalla joulurauha julistettiin useimmissa pohjoismaisissa kaupungeissa. Julistukseen liittyi määräyksiä juhlapyhien vietosta. Muun muassa lattioille kiellettiin levittämästä olkia tulipalovaaran vuoksi. Julistuksen jälkeen kaupankäynti ja muu arkinen työ loppuivat. Joulun ajan rikkomuksista annetut tuomiot olivat ankarampia kuin muulloin. Rajoituksia yhteiskuntarauhan säilymiseksi tarvittiin, koska vapaapäivinä oli tilaisuuksia kepposiin ja kaikenlaiseen pahantekoon.

Vanhojen pohjoismaisten lähteiden mukaan joulurauha alkoi aatosta ja jatkui Nuutin päivään kestäen 20 vuorokautta. On myös merkintöjä joulurauhan päättymisestä loppiaiseen. Joulurauha on yksi pisimpään säilyneistä muistoista keskiaikaisista rauhanjulistuksista Suomessa. Joulurauhan lisäksi pohjoismaissa oli säännöksiä muun muassa kirkkorauhasta, käräjärauhasta ja naisrauhasta.

Joulurauhan julistamisesta on Turussa luovuttu vain vaaran edessä. Tällaisia hetkiä olivat Ison vihan aika 1700-luvulla, Suomen sota 1809, vuosi 1917 sekä talvisodan alku 1939, jolloin jouluaattona oli etulinjassa pakko käydä vastahyökkäykseen.

Joulun jälkeisissä uutisissa on usein kerrottu tulitauoista sotaa käyvissä maissa. Sodankäynnin keskeyttäminen jouluaattona on ollut kristillisissä maissa kirjoittamaton laki, jota on pyritty noudattamaan.

Nykyisen joulurauhan julistuksen sanamuodon väitetään pohjautuvan kuningatar Kristiinan käskykirjeeseen 1640-luvulta. Vanhin säilynyt julistusteksti on vuodelta 1834. Ennen julistusta laulettava Martti Lutherin virsi Jumala ompi linnamme tuli tavaksi vuonna 1903 sortokauden ollessa pahimmillaan. Vuodesta 1994 suomalaiseen joulurauhaperinteeseen on liittynyt eri kirkkokuntien piispojen ekumeeninen rauhanvetoomus Turun tuomiokirkossa.

Turun joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 lähtien. Televisiolähetykset aloitettiin vuodesta 1983 alkaen kotimaahan ja vuodesta 1986 lähtien myös Ruotsiin. Nykyään joulurauhan julistusta voi seurata internetin välityksellä suorana lähetyksenä ympäri maailmaa.

Lähde: www.evl.fi (evankelisluterilainen kirkko)

<p data-block-key="3qzwq">Joulurauhaa kaikille!</p>
Joulurauhaa kaikille!

Puutarha.net toivottaa kaikille mukavaa joulun aikaa; kynttilän valoa, piparin tuoksua ja runsaasti upeaa kukkaloistoa!

Rakentaminen
laki
kaupunki
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

katukuva kerrostaloista porista
Asuntoa ostamassa? Muista tarkistaa nämä asiat
Vuoden 2025 asuntomarkkinat näyttävät lupaavilta asunnon ostajille sekä sijoittajille. Joidenkin ennusteiden mukaan vanhojen asuntojen kauppa kasvaa Suomessa 8–10 prosenttia. Korkojen odotettu lasku lisää asuntojen kysyntää ja parantaa sijoitusasuntojen tuottavuutta. Erityisesti vanhat asunnot ovat herättäneet kiinnostusta ja käyvät paremmin kaupaksi kuin uudiskohteet.Kun suunnittelet asunnon ostoa asumis- tai sijoitusmielessä, on tärkeää muistaa, että pelkkä huoneiston kunto ei riitä. Taloyhtiön kunto on siitä tarkistaa huolellisesti, sillä se vaikuttaa merkittävästi asumiskuluihin ja asunnon arvoon pitkällä aikavälillä.
Mies nostaa puutavaraa lattialta, kädessään oranssi-mustat työhanskat
Rakentamislaki ja alle 30 neliöiset rakennukset
1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Voiko hallitus vapauttaa rakentajan leikkipaikan rakentamisvelvoitteesta?
Kyseessä on uusi neljän asunnon rivitaloyhtiö. Rakentaja luovutti yhtiön osakkaille vuoden 2011 lopussa. Hyväksytyssä asemapiirustuksessa on leikkipaikka. Yhtiössä ei ole tällä hetkellä lapsia. Voiko yhtiön hallitus päätöksellään vapauttaa rakentajan leikkipaikan rakentamisvelvoitteesta? Pitääkö kaikkien osakkaiden hyväksyä päätös, vai riittääkö enemmistöpäätös?
20204_64130.jpg
Myyjän vastuu kiinteistön kaupan laatuvirheistä
Kiinteistön myyjän kannattaa olla realisti. Vaikka kiinteistöä myytäessä tuodaan kohteesta mielellään esille vain hyviä ja positiivisia puolia, virheiden ja puutteiden ilmoittaminen on myyjän vastuun kannalta olennaisen tärkeää. Virheet ja puutteet on myös syytä merkitä näkyviin kauppakirjaan tai sen liitteeseen, jotta ne on dokumentoitu. Suullisen keskustelun toteennäyttäminen on aina jälkeenpäin vaikeaa. Pelkkä perinteinen maininta siitä, että kiinteistö myydään siinä kunnossa kuin se on, ei ole riittävä. Vaikka kauppakirjassa olisi tällainen ehto, myyjä ei vapaudu vastuusta, jos ostaja ei ole voinut havaita virhettä.
Kirvesmies seisoo rakennustyömaalla ja laittaa työhanskaa takaisin käteensä
Rakennusten energiatehokkuus ja lyhytvuokraus – muutoksia rakentamislakiin?
(Tiedote, Ympäristöministeriö 28.2.2025...)Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja ehdotuksista lisätä rakentamislakiin uudelleen laaditun rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) ja uusiutuvan energian direktiivin (RED III) vaatimia lakimuutoksia. Lisäksi esityksessä ehdotetaan säädettäväksi rakentamislakiin seuraamus EU:n rakennustuoteasetuksen rikkomisesta ja kahta teknistä korjausta. Rakentamislakiin ehdotetaan myös uusia säännöksiä asumisen ja majoittumisen määritelmistä nopeasti yleistyneen asuntojen lyhytvuokrauksen huomioimiseksi rakentamislaissa. Lausuntoja voi antaa 25. huhtikuuta 2025 saakka.  
202211_80198.jpg
Miten eri yrttejä pitää leikata ja uusiutuvatko ne vielä loppukesästä? Asiantuntija vastaa
Minulla on kasvimaalla kirveliä, salviaa, rakuunaa ja lipstikkaa. Ne kaikki kasvavat hurjaa vauhtia ja maku muuttuu tietysti huonommaksi, mitä isommaksi kasvavat. Kuuluuko niitä leikata ja uusiutuvatko ne vielä loppukesästä? Olen toki käyttänytkin niitä paljon, mutten ehdi siihen tahtiin, mitä kasvavat. Entä talvehtivatko ne vai otanko ne syksyllä maasta irti? Nimenomaan eri yrttien leikkaaminen ja uusiutuminen kiinnostaa, mutta tietoa ei vaan löydy.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton