• Etusivu
  • Kasvillisuus

Käytä kyllästettyä puuta oikein

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.06.2024
20165_46589.jpg

Vinkit kesäterassin tekoon

Älä vaaranna terveyttäsi ja kuormita ympäristöä kemikaaleilla

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tiedote. Julkaistu: 20.05.2016

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa kesän piharemontoijia välttämään kyllästetyn puun turhaa käyttöä.

Kyllästetty puu on tarpeen, jos puulta vaaditaan erityisen pitkäaikaista kestävyyttä. Esimerkiksi maahan upotetut aidantolpat ja vedessä olevat, laiturin kantavat rakenteet on syytä tehdä A-luokan kyllästetystä puusta. Sen sijaan aitojen ja rakennusten ulkoseinien tekoa kyllästetystä puusta ei suositella.

Kyllästetystä puusta liukenee ajan myötä niitä kemikaaleja, joiden tarkoitus on estää lahoamista. Väärissä kohteissa käytettyinä nämä aineet ovat haitallisia sekä ihmisen että ympäristön hyvinvoinnille. Rakennusmateriaaliksi myytävä kyllästetty puu on yleensä Pohjoismaisen puunsuojaneuvoston määrittelemää A- tai AB-luokkaa. A-luokan puutavara sisältää enemmän lahoamista estäviä tehoaineita kuin AB-luokan kyllästetty puu. Tukesin verkkosivuilta voi käydä tutustumassa, mihin pihalla voi käyttää kyllästettyä puuta tai mihin se ei sovi.

Tuunaajien tulee tiedostaa myös kemikaaliriskit

Vanhojen tuotteiden kierrättäminen uusiokäyttöön on lähtökohtaisesti ympäristön kannalta hieno asia. Kesänikkaroijien kannattaa tuunailuja suunnitellessaan kuitenkin ottaa myös ihmisten kemikaalialtistumisen näkökulma huomioon.

Jos ei ole varma tuotteen puuaineksen mahdollisesta kemikaalikäsittelystä (kyllästetty puu), hyvä nyrkkisääntö on, että alun perin ulkokäyttöön tarkoitettu puutavara kannattaa pitääkin ulkokäytössä. Sisätiloihin tarkoitettuja materiaaleja voi käyttää huolettomammin myös sisustuksessa, ylitarkastaja Kaarina Repo sanoo.

Huomio

Huomio

Muista nämä, kun kierrätät puumateriaaleja:

• Vanhoista sähköpylväistä on rakennettu mm. saunoja ja pihan pengerryksiä. Ennen sähköpylväiden kyllästämisessä käytettiin arseenia ja kreosoottia (kivihiilitervaa) käytetään edelleen. Molemmilla kemikaaleilla on todettu haittavaikutuksia ihmisen terveydelle. Näiden haitallisten kyllästeaineiden takia vanhoja sähköpylväitä tai ratapölkkyjä ei saa käyttää rakentamiseen tai tuoda kotipihalle minkäänlaiseen uusiokäyttöön.

• Vanhat johtokelat ja kuormalavat ovat nykyään suosittuja sisustuselementtejä. Koska kyseiset tuotteet on suunniteltu kestämään työmailla ankarissakin olosuhteissa, on kuormalavoissa ja johtokeloissa saatettu käyttää lahoamisenestoaineita. Tarkkaa tietoa mahdollisesti käytetyistä aineista ei ole. Niinpä Tukes ei suosittele tuomaan kyseisiä esineitä sellaisenaan huonekaluiksi sisäkäyttöön. Jos kuormalavoja tai keloja halutaan sisustuksessa käyttää, kannattaa ne aina pinnoittaa maalaamalla tai lakkaamalla. Näin mahdolliset haitalliset aineet eivät käytössä tule kosketuksiin ihon kanssa.

• Kyllästetystä puusta on nikkaroitu kaivon kansia. Kyllästeiden terveydelle haitalliset kyllästeaineet liukenevat sateen mukana puusta vähitellen kaivon veteen, joten tällainen käyttö ei ole suositeltavaa.

• Saunan polttopuuksi tai grillauskäyttöön rakentamisesta ylijäänyt kestopuumateriaali ei kelpaa, sillä savu sisältää terveydelle haitallisia aineita.

• Lasten leikkikaluiksi ylijäämäpalat eivät terveysriskiensä takia myöskään sovi.

• Jätepuu tulee hävittää paikkakuntakohtaisten, vaaralliselle jätteelle annettujen jätteenkäsittelyohjeiden mukaisesti.

Tukes panostaa tänä ja ensi vuonna erilaisessa rakentamisessa käytettävien kemikaalien riskeistä viestimiseen ja tarjoaa tietopaketteja niin ammattirakentajille kuin kotiaan remontoiville kuluttajille.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Kaarina Repo, p. 029 5052 001

ylitarkastaja Tapio Korkolainen, p. 029 5052 114

sähköposti muotoa: etunimi.sukunimi@tukes.fi

Kasvillisuus
asuminen
terassi
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

rivitalon terassi
Terassin öljyäminen: vaiheittainen tarkistus- ja ohjelista kuvineen!
Terassin öljyäminen voi olla oikeasti mukavaa lomapuuhaa tai sitten vaan viihtyisää tekemistä muuten vaan. Huoliteltu lopputulos kiittää tekijäänsä ja viihtyvyys terassilla on taattu, kun terassi on öljytty.Terassin öljyämistä harkitsevan on hyvä muistaa ennakkosuunnittelu ja asialliset työvälineet. Terassi on helppo öljytä, kun työ on suunniteltu ennakolta ja hankittu hyvät työvälineet työn toteuttamiseen. Työhön on myös hyvä varata reilusti aikaa ja miettiä oikea ajoitus sääkarttoja vilkuilemalla, mutta miten terassi kannattaa öljytä ja mitä työvälineitä on hyvä hankkia?Tutustu alla olevaan seitsemän kohdan tarkistuslistaan terassin öljyämisestä. Esimerkkiterassin laskelmat ja toteutumat antavat myös osviittaa sekä apua oman terassin öljyämiseen. Katso myös vertailukuvat artikkelin lopusta!
202310_73855.jpg
Viikon sisustusidea: Kausivaloilla piristystä pimeyteen - katso vinkit sisätiloihin
Monesti puhutaan jouluvaloista, mutta viime vuosina nimitys on vaihtunut kausivaloihin. Iltojen pimetessä kausivalot ripustetaan pihan piristykseksi koristamaan puita, pensaita ja rakennuksia. Ei kuitenkaan kannata unohtaa sisätiloja. Valoilla voidaan tehdä kauniita asetelmia, korostaa haluttuja esineitä ja luoda tunnelmallinen valaistus. Kokosimme muutaman idean, joista toivottavasti löydät kotiisi sopivat vaihtoehdot.
20224_77803.jpg
Kun lutikka eli lude valtaa kodin, miten pitää toimia?
Lude, lutikka tai seinälude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
20228_79425.jpg
Pikkuvihreä: Käymälä- ja jätevesiratkaisuja niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon
Pikkuvihreä perustettiin vuonna 1993. Perheyritys on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
14_P_77005.jpg
Kysymyksiä puutarhanhoidosta
Miten päästä eroon etanoista, kirvoista ja muista puutarhan tuholaisista. Entä villiintyneestä vuohenputkesta? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla. Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
200610_496.jpg
Keltamajavankaalia ei saa päästää leviämään luontoon
Uudeltamaalta on löydetty ensimmäistä kertaa maassamme keltamajavankaalia (Lysichiton americanus) luontoon levinneenä. Vesipuutarhoista tuttu keltamajavankaali on vehkakasveihin kuuluva, näyttävä ja suurikokoinen vesikasvi. Se on peräisin Pohjois-Amerikasta ja on Keski-Euroopassa luokiteltu alkuperäiselle lajistolle haitalliseksi vieraslajiksi. Kasvi leviää nopeasti ja sopeutuu hyvin myös Suomen olosuhteisiin. Alkujaan yksityisen maanomistajan maalta löydetty keltamajavankaaliesiintymä on osittain luonnonsuojelualueella, jolta se on pyritty hävittämään. Suomen luonnonsuojelulaki kieltää levittämästä luontoon tällaista kasvilajia. Suomen ympäristökeskus vetoaakin puutarhaharrastajiin, että keltamajavankaalia tai muita luontoomme kuulumattomia lajeja ei päästettäisi leviämään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton