Kauden parhaat salaatti-ideat
Kotimaiset Kasvikset ry /Teppo Johansson
Lehtisalaatin heleänvihreä väri ja jääsalaatin iloinen rapsahdus saavat kaamoskansalaisen kesämielelle. Rucola ja romaine, lollo rosso ja mitsuna, tahtsai, frisee ja tammenlehvät herättävät mielenkiinnon jo sanoina.
Jääsalaatin suosio on kasvanut kymmenisen vuotta eli siitä alkaen, kun jääsalaatti tuli markkinoille. Suomalaisten suosikkisalaatteja ovat myös ruukkulehtisalaatti ja keräsalaatti.
Erikoissalaateista pyrähdyksen on tehnyt rucola. Rucolassa on luonnetta ja se antaa ruokiin italialaisen twistin. Roomansalaatin suosio on kasvussa sekin. Kukapa ei tuntisi caesarsalaattia ja arvostaisi roomansalaatin ryhdikkyyttä vaikkapa leivän päällä.
Kokeile lämpimiä salaatteja
Nyt kannattaa koota ruokaisa ateriasalaatti, jossa yhdistyvät osin kylmät, osin lämpimät ainekset. Jopa salaattien lehtiä voi kevyesti ja nopeasti kuumentaa. Voit pyöräyttää kuuman pannun kautta rooman- tai jääsalaattia, rucolaa tai mitsunaa.
Varaa niin monta lautasta kuin on syöjääkin. Revi suoraan lautasille yhtä laatua tai erilaisia salaatinlehtiä: mehevää jää- tai tukevaa roomansalaattia, pehmeää kerä- tai ruukkusalaattia, väriksi lollo rossoa tai tammenlehvää ja makua antamaan rucolaa tai mitsunaa.
Pirskota salaattipedille kevyesti öljy-viinietikka- tai öljy-balsamicokastiketta. Ripottele joukkoon tuoreita yrtinlehtiä makusi mukaan.
Tukevoita salaatti joko perunalla, täysjyväriisillä, pastalla tai speltinjyvillä. Nämä voivat olla edellispäivänä keitettyjä ja niihin kannattaa kiepauttaa öljykastiketta. Bulgur ja couscous tarjoavat nopean vaihtoehdon.
Siemenet ja pähkinät ovat salaatinlehdille loistopari. Kokeile seesamin-, kurpitsan-, auringonkukan- tai pinjansiemeniä. Maku tulee parhaiten esiin, jos paahdat siemenet ja pähkinät pinnoitetulla pannulla.
Täydennä salaatin kasvisosuutta sen mukaan, mitä kotoa löytyy. Lohko lautasille tomaatteja, kuutioi kurkkua, suikaloi paprikaa tai hienonna sipulia.
Lisää lopuksi jotain lämmintä ja ruokaisaa. Voit pikapaistaa pannulla pieniä kalafileitä tai ohuita lohiviipaleita. Voit kypsentää vokkipannulla broilerisuikaleita. Tai kokeilepa kevyesti paistettuja herkku- tai siitakesieniä.
Sujauta lautasten reunoille lopuksi lämmintä leipää. Tuoksuva, maistuva ja kylläisyyttä antava salaatti on kokonainen ateria!
Salaattia voi juodakin
Maailmalla ruokamuotia juuri nyt ovat juotavat salaatit. Ne valmistuvat tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen avulla. Juoma toimii aamuherätyksenä, alkudrinkkinä aterialla tai välipalana.
Revi kulhoon jää- tai roomansalaattia ja lohko joukkoon kuorittua kurkkua. Mausteeksi sopii tilkka sitruunamehua, basilikanlehdet, suola ja pippuri. Notkista seos omenamehulla. Surauta ainekset tasaiseksi juomaksi ja tarkista maku.
Vaihtelua ja lisämakua juomaan saat lisäämällä banaania, kiiviä tai marjoja.
Salaattifaktaa
- Suomalainen popsii kasvihuonesalaatteja 1,2 kiloa vuodessa. Puhtaus, kotimaisuus ja tasalaatuisuus houkuttavat. Salaatit tulevat 130 kotimaiselta kasvihuoneyritykseltä. Vuosittainen sadon suuruus on miljoona kiloa leikattuja salaatteja ja sen lisäksi 52 miljoonaa kappaletta ruukkusalaatteja.
- Vuonna 2005 suomalainen söi salaatteja yhteensä 4,76 kg. Luvussa ovat mukana sekä avomaan että kasvihuonesalaatit, niin kotimaiset kuin tuontisalaatitkin. Amerikansalaatin osuus kulutusluvusta on noin puolet.
Salaattireseptejä
Salaattishotti
1 ruukullinen jää- tai roomansalaattia
puolikas kuorittua kurkkua
0,25 dl sitruunamehua
10 basilikanlehteä
2 dl omenamehua
suolaa, pippuria
Lisäksi, jos haluat: puolikas banaania, kiivi tai 1 dl karviaisia
Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Tarkista maku ja tarjoa aamupalalla, alkudrinkkinä tai raikkaana välijuomana aterialla.
Salaattilajitelma ja kolme kastiketta
1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku tammenlehtisalaattia tai lollo rossoa
1 ruukku rucolaa, mitsunaa tai roomansalaattia
Keltainen kastike:
1 dl tyrnisosetta TAI 1 dl mangososetta
2 rkl hienonnettua sipulia
2 rkl hunajaa
0,5 dl rypsiöljyä
1 rkl limetin mehua
suolaa, pippuria
Jogurttikastike:
1,5 dl jogurttia
2 rkl hienonnettua minttua
1 rkl sitruunamehua
0,5–1 rkl hunajaa
suolaa, pippuria
tilkka öljyä
Tilli-sinappikastike:
1 rkl sinappia
2 rkl hienonnettua tilliä
2 tl fariinisokeria
2 rkl punaviinietikkaa
1 dl rypsiöljyä
Revi salaatinlehdet ilmavasti laakealle tarjoiluvadille. Keltaista kastiketta varten sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään. Tarkista maku ja siirrä kastike pikkukulhoon. Jogurttikastiketta varten sekoita kaikki ainekset tasaiseksi ja tarkista maku. Siirrä kastike tarjolle pieneen kulhoon. Tilli-sinappikastiketta varten sekoita sinappi, tilli, fariinisokeri ja viinietikka. Vatkaa joukkoon öljy ja tarkista maku. Siirrä kastike tarjolle pikkukulhoon tai kannuun.
Hyvä vinkki: Varaa salaattitarjoiluun myös yhtä tai useampaa lajia siemeniä. Voit paahtaa siemenet kevyesti pannulla. Esimerkiksi pinjan-, auringonkukan-, kurpitsan- tai seesaminsiemenet täydentävät salaatteja loistavasti. Salaattien herkullisuus lisääntyy myös siementen pureskeltavuuden takia.
Mehevä kanasalaatti
400 g kypsää broilerinlihaa
(suolaa, pippuria, paprikajauhetta)
1 ruukku friseesalaattia
1 ruukku mitsunasalaattia
2 (kotimaista) omenaa
puolikas kurkku
5 kirsikkatomaattia
Kastike:
puolikas banaania
2 dl ruokajogurttia
1 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua inkivääriä
suolaa, pippuria
hunajaa
Lisäksi: paahdettuja siemeniä tai pähkinöitä
Valmista ensin kastike: Soseuta banaani haarukalla ja sekoita jogurttiin. Lisää mausteet ja tarkista maku. Paloittele broilerinliha suupaloiksi ja mausta tarvittaessa. Revi salaattien lehdet suupaloiksi. Lohko omenat, paloittele kurkku ja puolita tomaatit. Asettele salaatin ainekset suoraan lautasille. Ripottele pinnalle siemeniä tai pähkinöitä. Tarjoa kastike erikseen tai annostele sekin lautasille.
Öljy-balsamicokastike
Suosikkikastikkeeni salaatinlehdille on helppo ja aromikas:
1 rkl balsamietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
ripaus gourmetsuolaa
mustapippuria myllystä
tilkka hunajaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään. Pirskota tai lisää kastike kevyesti suihkupullosta salaatinlehdille juuri ennen tarjoamista.
Lähde: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry