• Etusivu
  • Kasvillisuus

Koululaisten ruokarytmi ja välipalat kuntoon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.08.2007
20078_6290.jpg

Rytmitä päivä kasviksilla


Koululaisen on hyvä nauttia aamupala, koululounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Säännöllisellä syömisellä jaksaa keskittyä koulun käyntiin, harrastuksiin, läksyjen lukuun ja kavereiden kanssa puuhasteluun. Selkeä ateriarytmi vähentää turhaa, usein epäterveellistä napostelua.

Hyvällä aamupalalla jaksaa aamupäivän tunnit koululounaaseen saakka. Jotta lounaan ja päivällisen väli ei veny liian pitkäksi on tarpeen syödä kunnollinen välipala. Näin jaksaa pääaterialta toiselle ja siinä välissä käydä vaikka harrastuksissa. Iltapala on loistava hetki kokoontua päivän päätteeksi perheen kanssa saman pöydän ääreen ja rupatella päivän tapahtumista.

Päivittäinen kasvissuositus on puoli kiloa eli kuusi kourallista vihanneksia, juureksia, marjoja tai hedelmiä. Suositus toteutuu vain jos kasviksia valitaan jokaiselle päivän aterialle aamupalasta iltapalaan ainakin oman kourallisen verran. Hyvässä ateriassa kasviksia on puolet lautasen koosta.

Aikuisen on tärkeää keskustella lapsen kanssa päivän syömisistä. Onko lapsi osallistunut kouluruokailuun, mitä hän silloin syö ja juo ja löytyykö lautaselta myös värikkäitä kasviksia. On hyvä muistuttaa, että on tarpeellista syödä koululounaan kaikkia osia, pääruokaa, salaattia, leipää ja leipärasvaa sekä maitoa.

Varaa kunnon välipalan raaka-aineet kotiin


Kunnon välipala syntyy tavallisista perusraaka-aineista kuten vihanneksista, juureksista, marjoista tai hedelmistä ja täysjyväviljavalmisteista. Kasviksia voi hyvillä mielin syödä niin paljon kuin jaksaa. Viljavalmisteista riittää yleensä 1-2 viipaletta leipää, tai annos mysliä tai muroja riippuen koululaisen iästä ja liikunnan määrästä. Välipalaa voi täydentää tilanteen mukaan vähärasvaisilla, -suolaisilla ja -sokerisilla maito - ja lihavalmisteilla. Välipala on sopivan kokoinen, kun koululainen jaksaa koululounaalta päivälliselle eikä korvaa kumpaakaan ateriaa välipalalla.

Kun kotiin varataan oikeat raaka-aineet ja vielä kannustetaan koululaista, herkullinen ja värikäs välipala valmistuu omatoimisesti kotona läksyjen luvun välissä tai harrastuksiin mukaan otettavaksi. Vaihtelua koululaisen välipaloihin saa hankkimalla erilaisia vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä leipien tai sämpylöiden väliin pantavaksi, tai maustamattoman jogurtin sekaan tai omatekoisen pirtelön raaka-aineiksi. Valmiiksi pesty ja pilkottu tai kokonainen porkkana tai omena on helppo ottaa mukaan harrastuksiin. Parhaana janojuomana kannattaa muistaa vesi.

Koululaisen kanssa on hyvä keskustella välipaloista ja niiden sisällöstä: minkälainen on kunnon välipala ja mitä valita tarjolla olevista vaihtoehdoista. Kaikki kouluissakaan tarjolla olevat välipalat eivät ole suosituksen mukaisia: valittavissa saattaa olla automaatista tai koulukioskeista ostettavia virvoitusjuomia ja makeisia, mutta myös kouluravintolan välipalavalikoimassa voi olla monenlaisia vaihtoehtoja.

Terveyttä kasviksilla -kampanja


Kotimaiset Kasvikset ry:n, Syöpäjärjestöjen ja Suomen Sydänliiton yhteistyönä Terveyttä kasviksilla -kampanjaa on toteutettu jo vuodesta 2000. Tänä vuonna kampanjassa ovat uusina yhteistyökumppaneina mukana Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry. Kampanjan teemat, kunnon välipala ja ateriarytmi, ovat ajankohtaisia asioita edistettäessä terveellisen ruokavalion toteutumista, painonhallintaa ja suun terveyttä. Tavoitteena on lisätä kasvisten eli vihannesten, juuresten, marjojen ja hedelmien käyttöä osana monipuolista ruokavaliota ja opastaa etenkin koululaisia sisäistämään hyvän ateriarytmin tärkeys.

Kampanjan kohderyhmänä ovat koululaiset sekä heidän parissaan toimivat ammattilaiset niin kouluissa kuin terveydenhuollossakin. Kampanja näkyy erityisesti koulumaailmassa. Alakouluja on kannustettu järjestämään varsinkin sadonkorjuun aikaan kasvistapahtuma, -päivä tai -viikko. Yläkouluissa puolestaan toivotaan heräävän keskustelua ja syntyvän käytännön toimia hyvän välipalan tarjoamisen ja nauttimisen puolesta. Kampanjassa tuotettu materiaali on koulussa toimivien eri ammattilaisten, kouluterveydenhoitajien ja suun terveyden ammattilaisten käytössä.

20078_6287.jpg

Välipalatietoa tiiviisti


Kunnon välipalan perusta ovat kasvikset eli vihannekset, juurekset, marjat tai hedelmät sekä täysjyväviljavalmisteet ja paras janojuoma vesi. Kotona on hyvä olla valmiina monenlaisia välipala-aineksia:

  • kurkkua, tomaattia, salaattia, juureksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväleipää, -sämpylöitä, -korppua, leseitä
  • täydennykseksi vähärasvaisia tai rasvattomia ja vähäsokerisia tai makeuttamattomia maitovalmisteita kuten jogurttia, rahkaa ja juustoa sekä vähärasvaisia ja vähäsuolaisia kokolihaleikkeitä

> Näistä saa kasviksilla ja leikkeleillä täytettyjä leipiä ja sämpylöitä, marja- ja hedelmäpirtelöitä ja -rahkoja, marja- ja hedelmäsalaatteja, vatkattuja marjapuuroja, dippikasviksia, kokonaisena nautittavia hedelmiä ja juureksia.


Koululaisten kanssa voi suunnitella välipalalistan viikoksi eteenpäin, kiinnittää sen jääkaapin oveen ja hankkia yhdessä raaka-aineet. Alakoululaisille on hyvä tehdä valmiiksi välipala, jonka hän voi nauttia kotiin tullessaan. Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi:

  • marjapirtelö/-rahka + täysjyväkorppu
  • paprika-kurkku-kokolihaleike-sämpylä + maito
  • omena + tomaatti-salaatti-juustoleipä
  • vatkattu marjapuuro + kaakao
  • dippikasvikset + karjalanpiirakka
  • kokonainen porkkana tai tomaatti tai naposteluporkkanoita ja kirsikkatomaatteja

Vihannekset, juurekset ja hedelmät tulevat varmimmin syödyiksi, kun ne on pilkottu valmiiksi suupaloiksi. Harrastuksiin riennettäessä on helppo nykäistä mukaan kokonaisia porkkanoita, omenoita, kirsikkatomaatteja, leipää, vesipullo. Niitä kannattaa olla kotona näkösällä.

20078_6289.jpg

Lisätietoja:
- www.terveyttakasviksilla.fi
- ravitsemusasiantuntija Päivi Jämsén, Kotimaiset Kasvikset ry, paivi.jamsen@kotimaisetkasvikset.fi, 09-6155 4557
- ravitsemusasiantuntija Pirjo Koivisto, Suomen Sydänliitto, pirjo.koivisto@sydanliitto.fi, 09-7527 5232

Kuvat: Teppo Johansson

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20233_24934.jpg
Näin leikkaat puutarhassa
Periaatteessahan mitään kasvia ei ole pakko leikata, mutta hienovaraisin hoito- ja kasvatusleikkauksin niiden kasvua voidaan pitää kurissa ja ohjata tiettyyn suuntaan; esimerkiksi hedelmäpuut hyötyvät suuresti latvuksen pitämisestä ilmavana ja kohtuukorkuisena. Leikkaamalla saadaan ränsistynyt kasvusto myös uuteen kukoistukseen ja sillä voidaan edesauttaa myös kukintaa ja satoa. Turhaa leikkaamista tulee kuitenkin aina välttää, sillä leikkauskohdat ovat aina alttiina sienitaudeille.
202112_74266.jpg
Rikkinäiset tekstiilit saavat pian uuden elämän kierrätyksen kautta
Poistotekstiiliä ruvetaan Suomessa keräämään erillisenä jätejakeena vuoden 2023 alusta lähtien. Kyseessä on suuri kierrätyksen edistysaskel. Tällä hetkellä käytöstä poistetut tekstiilit päätyvät useimmilla paikkakunnilla energiajätteen mukana poltettavaksi.
Puun juuret rikkovat asvaltin
Viikon kysymys: Männyn juuret rikkoneet asfaltin pihalla?
Iso mänty on rikkonut juurillaan piha-alueen parkkipaikan asfalttia taloyhtössämme. Juuret ovat noin 15 cm koholla asfaltista. Olemme uusimassa asfaltin ja työ vaatii vanhan asfaltin repimisen sekä maa-aineksen muokkaamisen ja tasoittamisen. Onko mitään keinoa yrittää säästää juuria vai kuoleeko mänty ajanmittaan?
20227_46659.jpg
Perinnekasvi: Punahattu
Kaunopunahattu(Echinacea purpurea) on yksi puutarhojen perinnekasveista.
20214_70050.jpg
Pääsikö punkki puremaan?
Punkkeja eli puutiaisia esiintyy ympäri Suomea pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Eniten niitä on saaristoissa ja rannikolla. Punkit saattavat levittää borrelioosia ja puutiaisaivokuumeetta. Jos siis huomaat punkin iholla, poista se välittömästi.
20227_78230.jpg
Tietoa kotipuutarhurin turvaksi
Taimien laatu on ratkaiseva onnistuneelle kasvutulokselle. Hyvät taimet ovat terveitä ja puhtaita eikä niissä saa olla haitallisia tuhoeläimiä, kasvitauteja tai rikkakasveja. Taimien pitää kotipuutarhassa oikein istutettuna juurtua ja alkaa kasvaa. Monivuotisille koristekasvien, hedelmien, marjojen sekä vihannesten taimille on asetettu kauppakelpoisuusvaatimuksia. Kesäkukkia lukuun ottamatta taimitarhakasveilla on aina oltava nimilappu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton