• Etusivu
  • Kasvillisuus

Marketanpuisto on tulvillaan piha- ja puistorakentamisen ideoita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20085_11226.jpg

Espoossa, Kehä III:n varrella sijaitseva Marketanpuisto on Suomen suurin näyttelypuisto. Se tarjoaa runsaasti ideoita pihan rakentajille ja kunnostajille. Sen lukuisat eri yritysten osastot ja näytepuutarhat antavat erinomaisen kuvan siitä, millaisia ratkaisuja suomalaisessa pihassa ja puutarhassa voi käyttää ja miten ne kestävät ajan hammasta aidossa ulkoympäristössä.

20085_11227.jpg

Piha on tärkeä osa kotia, paitsi omakotitalojen asukkaille, myös rivi- ja kerrostaloissakin asuville. Vihreys luo viihtyisyyttä, ja hyvin suunniteltu ympäristö aktivoi muun muassa lapsia leikkimään ja toimimaan.

Ennen Marketanpuiston rakentamista alueella oli kotieläinpuisto, johon espoolaiset lapset tulivat katsomaan lehmiä, lampaita, sikoja, kaneja ja hevosia. Vanhan kartanon maille rakennetun puiston suunnitteli suunnitteluhortonomi Hanna Hentinen vuonna 1997, ja se valmistui pääosiltaan vuonna 2000. Puistoa pitää yllä Marketanpuiston ystävät ry, johon kuuluu yrityksiä ja yhdistyksiä sekä Espoon ja Helsingin kaupungit.

Kartanon kasvihuoneissa toimivat nykyäänkin ruotsinkieliset puutarhaoppilaitokset, toisessa koulutetaan puutarhureita, toisessa hortonomeja.

Marketanpuistosta on kymmenessä vuodessa tullut yksi Espoon suosituimmista matkailukohteista. Se on lapsillekin mieluisa retkipaikka, sillä puistossa voi kokeilla eri valmistajien leikkivälineitä. Koko perhe voi käydä syömässä lounaskahvilassa ja tehdä ostoksia puutarhamyymälässä.

Lyhyesti Marketanpuistosta:

  • Rakennuttaja: Viherympäristöliitto ry
  • Suunnittelija: Hanna Hentinen (puiston yleissuunnittelu) ja
    Katriina Arrakoski (laajennusosan suunnittelu)
  • Toteuttaja: Näytteilleasettajat
  • Pinta-ala: 7 ha
  • Osoite: Pehtorinkuja 3, 02940 Espoo
    (Kehä III:n vieressä Röylän liittymän kohdalla)
20085_11225.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Hauskoja hetkiä voi syntyä vaikka kirjoja lukien
Kuinka saada lapsi viihtymään "kun ei ole mitään tekemistä"
"Ei ole mitään tekemistä" on varmasti tuttu lausahdus monessa perheessä. Ruutuaika on käytetty, eikä järjestettyä ohjelmaa ole. Vanhemmat puuhailevat monesti omien projektiensa parissa, jolloin aika ei ole sillä hetkellä sopiva viihdyttääkseen perheen pienempiä. Olisiko syytä opettaa lapsille muutama perinteinen pihaleikki? Kokosimme vinkit leikkeihin sisälle ja ulos. Muistatko vielä näitä?
Köynnösruusu
Viikon kysymys: Köynnösruusu mökille?
Haluaisin saunamökin viereen parin köynnösruusuja. Ne menestyvät täällä kaupungissa, mutta mökillä ovat auttamatta yksivuotisia – jänikset syövät ne maan tasalle kevääseen mennessä.Onko olemassa jänönkestäviä (riittävän piikikkäitä) lajikkeita, jotka vielä menestyvät Rantasalmen korkeudella?
202311_18788.jpg
Kuusiaita on hyvä näkösuoja
Kuusiaidasta on monia etuja, jotka tekevät siitä suositun valinnan etenkin pihojen ja tonttien rajaamiseen. Kuusi eristää hyvin ääntä ja sitoo pölyä ja muita ilman epäpuhtauksia. Kuusiaita on pitkäikäinen ja helppohoitoinen, sille riittää yksi leikkaus vuodessa. Kuusen aitataimia on hyvä istuttaa syksyllä.
202211_79942.jpg
Haavan siirtoistutus? Asiantuntija vastaa
Haluan siirtää pieniä haavan taimia metsästä omaan puutarhaan. Huomasin, että löytämäni taimet ovat joko vesoja katkaistuista puista tai sitten kasvoivat isommista juurista ylöspäin. Jos otetaan pätkä tuosta juuresta mukaan, onnistuisiko siirto? Ja jos, kuinka pitkä sen juuripätkä pitaisi olla?
20198_59574.jpg
Lehdet pois puutarhasta kevyesti ja tehokkaasti
Puista tippuvat lehdet ovat pihamaalla joka syksyinen riesa, ainakin jos lehtipuita on useampia tontilla. Lehtikerroksen poistaminen haravoimalla käy liikuntasuorituksesta, mutta homman voi myös hoitaa nopeasti ja miellyttävästi tehokkaalla lehtipuhaltimella/-imurilla.
Tyrnin oksia ja oranssisia marjoja. Keskellä lasikannu, jossa tyrnimehua.
Tyrnin lannoitus keväällä
Tyrni on ovela kasvi. Sillä on juuristossaan nystyröitä, joilla se pystyy keräämään maaperästä typpeä. Se on tietysti tyrnin kasvulle yksi edellytys. Eli sen lannoitustarve on vähän vähäisempi kuin muilla marjakasveilla. Toki voi antaa jotain marjalannosta, jossa on fosforia ja kaliumia sitten lisänä. Se varmasti edistää marjomisen määrää ja laatua.Tyrnille ehkä tärkeämpää on kuitenkin kalkitseminen. Se tykkää kalkitusta maasta. Joka kevät kannattaa antaa sille tujaus kalkkia. Ja sitten täytyy muistaa, että tyrnin kasvatuspaikan täytyy ehdottomasti olla aurinkoinen. Se rakastaa aurinkoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton