• Etusivu
  • Kasvillisuus

Marketanpuisto on tulvillaan piha- ja puistorakentamisen ideoita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20085_11226.jpg

Espoossa, Kehä III:n varrella sijaitseva Marketanpuisto on Suomen suurin näyttelypuisto. Se tarjoaa runsaasti ideoita pihan rakentajille ja kunnostajille. Sen lukuisat eri yritysten osastot ja näytepuutarhat antavat erinomaisen kuvan siitä, millaisia ratkaisuja suomalaisessa pihassa ja puutarhassa voi käyttää ja miten ne kestävät ajan hammasta aidossa ulkoympäristössä.

20085_11227.jpg

Piha on tärkeä osa kotia, paitsi omakotitalojen asukkaille, myös rivi- ja kerrostaloissakin asuville. Vihreys luo viihtyisyyttä, ja hyvin suunniteltu ympäristö aktivoi muun muassa lapsia leikkimään ja toimimaan.

Ennen Marketanpuiston rakentamista alueella oli kotieläinpuisto, johon espoolaiset lapset tulivat katsomaan lehmiä, lampaita, sikoja, kaneja ja hevosia. Vanhan kartanon maille rakennetun puiston suunnitteli suunnitteluhortonomi Hanna Hentinen vuonna 1997, ja se valmistui pääosiltaan vuonna 2000. Puistoa pitää yllä Marketanpuiston ystävät ry, johon kuuluu yrityksiä ja yhdistyksiä sekä Espoon ja Helsingin kaupungit.

Kartanon kasvihuoneissa toimivat nykyäänkin ruotsinkieliset puutarhaoppilaitokset, toisessa koulutetaan puutarhureita, toisessa hortonomeja.

Marketanpuistosta on kymmenessä vuodessa tullut yksi Espoon suosituimmista matkailukohteista. Se on lapsillekin mieluisa retkipaikka, sillä puistossa voi kokeilla eri valmistajien leikkivälineitä. Koko perhe voi käydä syömässä lounaskahvilassa ja tehdä ostoksia puutarhamyymälässä.

Lyhyesti Marketanpuistosta:

  • Rakennuttaja: Viherympäristöliitto ry
  • Suunnittelija: Hanna Hentinen (puiston yleissuunnittelu) ja
    Katriina Arrakoski (laajennusosan suunnittelu)
  • Toteuttaja: Näytteilleasettajat
  • Pinta-ala: 7 ha
  • Osoite: Pehtorinkuja 3, 02940 Espoo
    (Kehä III:n vieressä Röylän liittymän kohdalla)
20085_11225.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202111_73620.jpg
Tuholaisia traakkipuussa
Lukija kysyy: "Lehtiruusukkeita on nyt kolme pudonnut ja oksien päät ovat pehmeitä. Lisäksi rykelmä pieniä valkoisia munia on havaittavissa lehden päällä. Mikä kasvissa on vikana ja mitä teen? Kasvi on ostettu kaupasta 3 kk sitten."
Kirjava muratti
Muratti - kaunis viherkasvi
Muratti (Hedera helix) on kauniiden lehtiensä ja helppohoitoisuutensa ansiosta löytänyt paikkansa niin kodeista kuin osana kesäkukkaistutuksiakin. Se on ainavihanta köynnöskasvi, jonka lajikkeet eroavat toisistaan lehtien muodon, koon ja värin perusteella. Muratilla onkin lukuisia lehtimuotoja ja vihreän yksivärisen muodon lisäksi valkoisen ja keltaisen sävyillä kuvioituja lehtiä.
20066_261.jpg
Häiden koristelussa kukilla tärkeä rooli
Kesä on häiden aikaa, ja kesäinen luonto tarjoaakin komeat puitteet juhlille. Morsiusparin ja kirkon ja hääjuhlapaikan koristelulla saadaan vielä korostettua juhlan arvokasta luonnetta. Häiden keskipisteenä on morsiuspari.
20217_71460.jpg
Perinnekasvi: Ketoneilikka
Ketoneilikka (Dianthus deltoides) on osa Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjaamme, jossa esittelemme puutarhojemme perinnekasveja.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kasveja Pohjois-Suomeen
Vaikka Suomi ei suuren suuri olekaan, niin kasvuolosuhteet muuttuvat melkoisesti Etelä-Suomesta pohjoisempaan mennessä. Suurin vaikutus monivuotisten kasvien menestymiseen on talven pituudella ja ankaruudella. Suomi on jaettu 8 menestymisvyöhykkeeseen; mitä suurempi vyöhykkeen numero on, sitä ankarammat olot alueella vallitsevat.Tiedätkö Sinä, millä vyöhykkeellä asut?Tarkista asuinpaikkakuntasi kasvuvyöhyke tästä.
20231_80547.jpg
Ajankohtaista vuoden 2007 alussa
Tulppaani on talviajan suosituin leikkokukka. Ensimmäiset punaiset ja valkoiset tulppaanit tulivat jo joulun aikaan myyntiin, mutta päätuotantokausi ajoittuu tammi-helmikuulle. Suomalaiset ostavat tulppaaneja vuodessa noin 73 miljoonaa kappaletta. Syynä suosioon ovat muun muassa pirteät ja näyttävät värit, tyylikkyys sekä edullisuus. Tulppaaneja ostetaan oman kodin piristykseksi, erilaisiin tervehdyksiin, lahjoiksi ja tuliaisiksi. Suomalaisille tulppaani symboloi kevään tuloa. Persiassa tulppaania on pidetty täydellisen rakkauden vertauskuvana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton