• Etusivu
  • Kasvillisuus

Marketanpuisto on tulvillaan piha- ja puistorakentamisen ideoita

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20085_11226.jpg

Espoossa, Kehä III:n varrella sijaitseva Marketanpuisto on Suomen suurin näyttelypuisto. Se tarjoaa runsaasti ideoita pihan rakentajille ja kunnostajille. Sen lukuisat eri yritysten osastot ja näytepuutarhat antavat erinomaisen kuvan siitä, millaisia ratkaisuja suomalaisessa pihassa ja puutarhassa voi käyttää ja miten ne kestävät ajan hammasta aidossa ulkoympäristössä.

20085_11227.jpg

Piha on tärkeä osa kotia, paitsi omakotitalojen asukkaille, myös rivi- ja kerrostaloissakin asuville. Vihreys luo viihtyisyyttä, ja hyvin suunniteltu ympäristö aktivoi muun muassa lapsia leikkimään ja toimimaan.

Ennen Marketanpuiston rakentamista alueella oli kotieläinpuisto, johon espoolaiset lapset tulivat katsomaan lehmiä, lampaita, sikoja, kaneja ja hevosia. Vanhan kartanon maille rakennetun puiston suunnitteli suunnitteluhortonomi Hanna Hentinen vuonna 1997, ja se valmistui pääosiltaan vuonna 2000. Puistoa pitää yllä Marketanpuiston ystävät ry, johon kuuluu yrityksiä ja yhdistyksiä sekä Espoon ja Helsingin kaupungit.

Kartanon kasvihuoneissa toimivat nykyäänkin ruotsinkieliset puutarhaoppilaitokset, toisessa koulutetaan puutarhureita, toisessa hortonomeja.

Marketanpuistosta on kymmenessä vuodessa tullut yksi Espoon suosituimmista matkailukohteista. Se on lapsillekin mieluisa retkipaikka, sillä puistossa voi kokeilla eri valmistajien leikkivälineitä. Koko perhe voi käydä syömässä lounaskahvilassa ja tehdä ostoksia puutarhamyymälässä.

Lyhyesti Marketanpuistosta:

  • Rakennuttaja: Viherympäristöliitto ry
  • Suunnittelija: Hanna Hentinen (puiston yleissuunnittelu) ja
    Katriina Arrakoski (laajennusosan suunnittelu)
  • Toteuttaja: Näytteilleasettajat
  • Pinta-ala: 7 ha
  • Osoite: Pehtorinkuja 3, 02940 Espoo
    (Kehä III:n vieressä Röylän liittymän kohdalla)
20085_11225.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20182_51807.jpg
Kompostointi on arjen ekoteko
Pienillä muutoksilla ekoasuminen onnistuu!Suomalaiset tuottavat henkilöä kohden keskimäärin 480 kiloa jätettä vuodessa. Tästä alle puolet viedään kaatopaikalle ja vain neljäsosa päätyy kierrätykseen. Esimerkiksi maatuvaa talousjätettä viedään luvattoman paljon sekajätteen joukossa edelleen kaatopaikoille. Sekajäte on kalleinta jätettä. Se on kaatopaikoille myös ongelma, sillä biopohjaiset talousjätteet synnyttävät metaania, joka on haitallinen kasvihuonekaasu. Lisäksi biojäteperäiset suoto- ja valumavedet kuormittavat pohjavesiä ja ympäristön vesistöjä.
20204_64359.jpg
Kasvualustat ja katteet kesäpihaan
Pihaa viherrakennettaessa tulee huomioida eri kasvilajien vaatimukset kasvualustalle. Hyvä kasvualusta on ilmava ja ravinteikas, pidättää vettä, on sopivan hapan tai emäksinen sekä sisältää sopivia aktiivisia pieneliöitä. Kivennäisaineilla ja hiekalla saadaan kasvualustaan kestävää ja ilmavaa rakennetta sekä veden läpäisykykyä. Komposti lisää ravinteikkuutta ja turve veden- ja ravinteiden pidätyskykyä. Kaupallisesti valmistetuista kasvualustoista löytyy helposti eri käyttötarkoituksiin valmistettuja tuotteita aina laajoista nurmikkoalueista perennapenkkeihin, kasvihuoneisiin sekä ruukkukasvatukseen.
20166_46733.jpg
Kuinka paperituotteet lajitellaan?
Voiko kaikki paperituotteet tunkea sellaisenaan kierrätykseen?Vastaus:Kaikki paperi, joka tulee postiluukusta tai -laatikosta, kelpaa paperinkeräykseen. Kaupasta hankittavat pahviset tuotepakkaukset kuuluvat puolestaan keräyskartongin joukkoon. Kaiken puhtaan ja kuivan paperimateriaalin voi siis aina kierrättää; lajittelemalla keräyspaperit oikein säästät rahaa ja luontoa!
20239_83029.jpg
Herukoiden ja karviaisten leikkaaminen
Tarkista uusien taimien leikkaustarve ja tee istutusleikkaus tarvittaessa. Istutusleikkaus tehdään aina keväällä, jolloin se edistää mainiosti pensaan juurtumista ja haaroittumista. Karviais- ja herukkapensaissa pitäisi olla ainakin viisi vahvaa oksaa, jotka leikataan ennen istutusta 15 sentin pituisiksi, terveen silmun yläpuolelta. Vioittuneet ja erittäin ohuet versot leikataan kokonaan pois. Jos taimi on jo hyvin haaroittunut, sitä ei tarvitse leikata.
20142_37820.jpg
Terassi suojaan talven lumilta - Nyt -15%
Aloita varaamalla ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäyntiTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti parvekelasituksestaTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassilasituksesta
20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton