• Etusivu
  • Hoitotyöt

Muista huoltaa kaivosi

Juomaveden laatu pysyy hyvänä kaivon kunnossapidolla

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Nordkalk Oyj
Päivitetty 03.04.2024
20225_52788.jpg

Suomessa on paljon käytössä olevia kaivoja, mutta kuinka moni muistaa huoltaa niitä?

Suomen hapan pohjavesi on käyttövesikaivojen suurin ongelma. Oman talousvesikaivon kunto tulisikin tarkastaa aina ennen mökkikauden alkua ja varmistaa juomaveden laatu. Suomessa on arvioitu olevan noin puoli miljoonaa yksityistalouden kaivoa. Näistä suurin osa on rengaskaivoja, joista noin puolet on käytössä vakituisesti ja puolet kesämökeillä. Kaivoihin virtaavan pohjaveden merkittävin ongelma on happamuus, sillä Suomen maaperässä on vain vähän neutraloivaa kalkkikiveä. Suositeltu pH:n alaraja talousvedelle on 6,5.

Paranna kaivoveden laatua turvallisesti

Nordkalk Oy:n valmistama Nordkalk Kaivokalkki on helppo, turvallinen ja luonnonmukainen tapa huolehtia juomaveden hyvästä laadusta. Tuotetta käytetään veden pH:n nostoon sekä kotitalouksissa että vesihuoltolaitoksissa.

– Kyseessä on kotimainen tuote, joka on murskattua ja seulottua kalkkikiveä. Tuote on hygienisoitu kuumentamalla, kertoo myyntipäällikkö Minna Nevalainen Nordkalkilta Kaivokalkki-tuotteesta.

Tuote sopii erinomaisesti rengaskaivoihin happamien ja pehmeiden kaivovesien käsittelyyn. Se nostaa veden pH:ta, alkaliteettia ja kovuutta. Lisäksi kaivokalkki saostaa vedestä pieniä määriä rautaa sekä mangaania kalkkikiven pintaan. Varsinaiseksi raudan ja mangaanin poistomenetelmäksi se ei kuitenkaan sovellu.

Kaivokalkkia on turvallista käyttää, sillä siihen ei liity minkäänlaista terveydelle vaarallista yliannostusriskiä, kertoo Nevalainen.

Hapan vesi ei ole terveydelle vaarallista

Näkyykö kylpyhuonekalusteissasi vihreitä tai ruskeita raitoja? Ei hätää, sillä nämä johtuvat happaman veden aiheuttamasta vesiputkistojen syöpymisestä. Vaaleat hiukset voivat myös värjäytyä kupariputkistoista irtoavan vihreän värin myötä. Happamasta vedestä ei kuitenkaan sinällään ole haittaa terveydelle.

Kaksikymmentäviisi vuotta kaivojen kuntotarkastus- ja kunnostustöitä tehnyt Pertti Virtanen Vesikaivohuolto Vipe Oy:stä kertoo happaman juomaveden olevan hyvin tyypillinen ongelma. Hän toteaa, myös kaivon jäävän usein muutenkin huoltamatta.

– Rengaskaivojen kansirakenteet voivat olla hyvin harvoja tai heikkoja, jolloin niihin liittyy myös putoamisvaara. Vuotava kansi lisää mikrobiologisia riskejä ja talven kylmyyden aikana lämmin vesi on myös saattanut houkutella pieneläimiä kaivon suojiin. Yleinen huoltamattomuus näkyy vedessä helposti saostumina, kertoo Virtanen.

Kaivon yleinen kunto ja mahdolliset epäpuhtaudet on hyvä tarkistaa keväällä ennen mökkikauden aloitusta.

Kaivokalkin käyttäminen on helppoa

Kaivoveden happamuus on helppo tarkastaa apteekista saatavien pH-liuskojen avulla. Mikäli kaivovesi kaipaa pH:n nostoa, levitetään kaivon pohjalle tavallisesti noin 20 cm kerros Kaivokalkkia.

– Kalkkirouheen menekki ja lisäystarve riippuvat kaivoveden laadusta ja veden kulutuksesta, Virtanen ohjeistaa.

Veden pH tarkastetaan jälleen muutama päivä käsittelyn jälkeen. Kalkkikiveä pyritään annostelemaan kaivoon niin, että sen lisäys- tai vaihtotarve on seuraavan kerran 3–4 vuoden kuluttua.

Kaivokalkkia säilytettäessä ja lisättäessä on tärkeää kiinnittää huomiota huolellisuuteen ja puhtauteen. On hyvin tärkeää huolehtia, että bakteereja ja orgaanista ainesta ei pääse kaivoon missään työvaiheessa.

20234_81360.jpg
Ohje

Ohje

– Jos kaivo kaipaa kokonaisvaltaista hoitoa, suosittelemme kääntymään ammattilaisen puoleen. Kaivovedestä kannattaa myös teettää vesianalyysi aika ajoin, kertoo Nevalainen.

Kaivokalkki löytyy hyvin varusteltujen maatalous- ja rautakauppojen valikoimista.

Nordkalk Oyj
Hoitotyöt
tuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20188_54262.jpg
Tiesitkö, että myös syksy on hyvä aika kalkita puutarhassa?
Kotipuutarhuri pyrkii luomaan kasveille parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. Tämä onnistuu parhaiten muokkaamalla kasvualustan maaperätekijöitä kunkin kasvin vaatimusten mukaisesti. Maaperätekijöitä ovat maan ravinteisuus, suolapitoisuus, rakenne, pieneliöstön toiminta sekä maan pH eli happamuus.
20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
20216_70925.jpg
Tukes tiedottaa: mankotsebivalmisteiden myynti, varastointi ja käyttö päättyy
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on peruuttanut mankotsebia sisältävien kasvinsuojeluainevalmisteiden luvat ja asettanut valmisteiden myynnille, varastojen hävittämiselle ja käytölle siirtymäajat. EU:n komissio jätti joulukuussa 2020 uusimatta mankotsebin hyväksynnän, joten luvat peruutetaan.
20237_44401.jpg
Millainen on hyvä kompostori?
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
202211_80245.jpg
Omenassa kuoppia? Asiantuntija vastaa
Omenat ovat kuoppaisia ja sisältä täynnä ruskeita laikkuja. Mikä tauti niitä vaivaa vai onko kyseessä jokin puutos?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton