• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ohjaa sadevedet pois pihalta tai kerää säiliöön hyödynnettäväksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.11.2013
20084_10025.jpg

Piha-alueella ja ajotiellä virtaavat sade- ja sulamisvedet ohjataan kallistusten avulla siiviläkannelliseen sadevesikaivoon. Se liitetään Uponor-sadevesiputkella perusvesikaivoon.

Kaivon putkiliittymä tehdään samalla tavalla kuin salaojalle. Uponor-sadevesiputken liitokseen asennetaan kumitiiviste, jotta sadevesiviemäristä saadaan tiivis. Uponor-salaojakaivon 315 kansi ei ole tarkoitettu autoliikenteen alle, mikä pitää ottaa huomioon kaivon paikkaa valittaessa. Valurautakansistolla ja telskoopisella putkella olevia sadevesikaivoja voidaan käyttää väylillä, joissa on ajoneuvoliikennettä.

Liikennöidylle piha-alueelle sopii esimerkiksi Uponor-sadevesikaivo 560/150, jossa on teleskooppinen kansisto.

Kaivon pohjaosa on sama kuin Uponor-pihakaivossa, ja siinä on 150 litran lietepesä. Valurautaisen kansiston kuormituskestävyys on 40 tn, ja siinä on pyöreä kehys.

Sadevesienkeräilysäiliö on valmistettu polyetyleenistä, joka on kulutusta kestävä ja kevyt materiaali. Se kestää hyvin esim. lämpötilasta johtyvia maaperämuutoksia.
Sadevesienkeräilysäiliö on valmistettu polyetyleenistä, joka on kulutusta kestävä ja kevyt materiaali. Se kestää hyvin esim. lämpötilasta johtyvia maaperämuutoksia.

Suomessa sataa keskimäärin 500 - 650 mm vuodessa. Hyödyntämällä sadevettä saat helposti ja vaivattomasti ravinteikkaan kasteluveden puutarhaan. Tai miksipä et pesisi sillä vaikka autoasi? Uponor-sadevesienkeräilysäiliö kerää katolta tulevat sadevedet turvallisesti yhteen säiliöön, josta voi käyttää vettä myöhemmin.

Keräyssäiliön toiminta

Vesi johdetaan rännikaivoista sadevesiputkella sadevesienkeräilysäliöön, johon se varastoituu. Vettä pumpataan säiliöstä ja käytetään aina tarpeen mukaan. Ylivuotoputki varmistaa, että säiliön vesimäärä ei koskaan nouse määrätyn tason yläpuolelle. Ylimääräinen vesi johdetaan hulevesiviemäriin, imeytykseen tai ojaan. Säiliöitä voidaan liittää useampi yhteen, jolloin käyttöön saadaan suurempi vesimäärä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20227_46659.jpg
Perinnekasvi: Punahattu
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on kaunopunahattu (Echinacea purpurea). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.
14_P_77005.jpg
Hyötypuutarhasta riittää kysyttävää
Miten perustaa kasvimaa ja saada yrtit kukoistamaan? Entä milloin marjapensaat tulisi leikata? Miten perustetaan perunamaa ja miten päästään eroon perunarutosta? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla. Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
202312_83325.jpg
Onko tämä paju? Asiantuntija vastaa
Onkohan tämä paju? Mietin voiko sen kaataa.
202211_80204.jpg
Mikä taimi mahtaa olla kyseessä? Asiantuntija vastaa
Kesän alussa löysin pienen, vasta sirkkalehtivaiheen ohittaneen taimen kirkonkylän hautuumaan haudan kukkapenkistä. Tainta olen kasvattanut tomaattihuoneessa. Lehdet ovat pihlajan lehtien tapaiset, mutta hyvin ohuet. Taimi on harottunut. Runko vaikuttaa puumaiselta.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Perennojen kastelu
Kastelu aloitetaan viimeistään viikon poudan jälkeen. Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 35 cm:n syvyyteen. Yksi vesilitra/m2 kastelee vain yhden cm:n syvyyteen.Paras kastelutapa: harvoin, mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee juuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee kasvista entistä aremman poudalle.Liikakastelu puolestaan liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita nurmikon ulottumattomiin.Lisää kasvien hoitamisesta
Kesäinen järvi, jossa kasvaa kaislaa
Vinkit turvalliseen juhannukseen mökillä: muista nämä seikat!
Juhannusta vietetään perinteisesti mökeillä ja veden äärellä ja valitettavasti juhannus on myös hukkumisten ja tulipalojen osalta kesän kriittisintä aikaa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) antaa vinkkejä turvallisen mökkijuhannuksen viettoon. Häkämyrkytyksen ja kaasuvuotojen välttämiseksi tarkista kaasulaitteiden kunto ja huolehdi ilmanvaihdosta. Vältä tulipalot ja käytä kertakäyttögrilliä vain valvottuna ja palamattomalla alustalla. Tarkista myös palovaroittimen toimivuus ja varaudu tulipaloon sammutusvälineillä. Muistathan käyttää pelastusliivejä veneillessä ja valvoa lapsia rannalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton