• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pihasuunnitelman luonnostelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.10.2023
202310_83278.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Teetitpä pihasuunnitelman sitten ammattisuunnittelijalla tai luonnostelet sitä itse, niin suunnitelmaa miettiessä harmonia ja toimivuus ovat kaiken A ja O. Myös alueen rakennustapaohjeet ja mahdolliset rajoitukset on otettava huomioon, kuten pihassa vallitsevat valo- ja kasvuolosuhteetkin. Huomioitavia asioita pihan kunnostuksen tai rakennusten yhteydessä ovat myös edustavuus ja omaisuuden arvon nousu.

Ensimmäiseksi luonnokseen lisätään olemassa oleva ja säilytettävä kasvillisuus, kivet, kalliot, rakenteet yms. Seuraavaksi tarkastellaan pintavesien ohjaamista eli huomioidaan kallistukset rakennuksista poispäin, tarvittavat sala- ja avo-ojat. Samalla huomioidaan seinän vierustan 60 cm leveä istuttamaton alue, katolta tippuvan lumen paikat ja kattovesien poistokourut. Seuraavaksi lähdetään hahmottelemaan pihan toimintoja, tilan jakoa ja perusrakenteita. Tässä vaiheessa kannattaa huomioida myös tärkeimpien ikkunoiden paikat ja niistä avautuvat näkymät.

Pihan toiminnallisuus

Autopaikalle varataan tilaa pysäköintiin ja mahdollisuuksien mukaan myös kääntötilaa. Jätepiste sijoitetaan jäteauton ulottuville, ei kuitenkaan etupihan keskeisimpään kohtaan. Tomutus- ja pyykinkuivatuspaikkojen ei välttämättä sovi olla vierekkäin, jos molempia toimintoja on tarve tehdä yhtä aikaa. Mattojen tomu puhtaissa lakanoissa ei mieltä ylennä.

Oleskelulle ja lasten leikeille varataan riittävästi tilaa ja etenkin näiden sijoittelussa ikkunoiden paikat ja kodin pohjaratkaisut kannattaa ottaa huomioon. Suoraan keittiön ikkunasta on helppoa seurata pallopelejä, joille tarvitaan suuri yhtenäinen nurmikenttä. Keinut ja hiekkalaatikkokin kannattaa sijoittaa valvovien silmien ulottuville. Sen sijaan olohuoneen ikkunoista näkyvään tilaan suunnitellaan pihan kaunein paikka. Kasvit valitaan aikanaan erityisen tarkasti ja rakenteet (esim. vesiaihe, muurit, pergolat) viimeistellään huolellisesti. Oleskeluterassille varataan tarpeeksi tilaa. Lipputanko kuuluu keskeiselle paikalle, ei kuitenkaan keskelle nurmikkoa. Samalla mietitään mahdollisten näkö-, tuuli- ja melusuojien tarvetta sekä niiden korkeutta ja peittävyyttä. Näkösuojaa miettiessä pitää muistaa talviaika: suojaako lehdetön puu tai pensas tarpeeksi vai tarvitaanko paikalle havukasveja?

Jos toiveissa on hyötytarha, se sijoitetaan mahdollisimman lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan. Kompostin on hyvä olla siinä melko lähellä. Myös kesäkeittiö tai grillauskatos sopivat "samoille kulmille". Harvinaisempi maakellari taas sijoitetaan mahdollisimman varjoisaan paikkaan.

Omakotitalon takapihan kuvaan on lisätty säilytettävät kivet ja puut.
Omakotitalon takapihan kuvaan on lisätty säilytettävät kivet ja puut.
Pihaan on luonnosteltu halutut toiminnot, näkösuojat, kulkuväylät ja muutamia kasvillisuusalueita.
Pihaan on luonnosteltu halutut toiminnot, näkösuojat, kulkuväylät ja muutamia kasvillisuusalueita.

Kaikkien keskeisten toimintojen välillä on oltava esteettömät ja turvalliset kulkuväylät. Etenkin sisäänkäynnin on oltava tarpeeksi leveä, jotta tarvittaessa autollakin päästään tarpeeksi lähelle ulko-ovea ja talviajan lumetkin saadaan helposti lakaistua tai kolattua pois pääväylältä. Tässä vaiheessa voi alustavasti suunnitella myös kulkuväylien pintoja. Vaihtoehtoja ovat mm. sora, asfaltti, luonnonkivet, betonikivet, tiili ja puu.

Kulkuväylien ja pihan valaistustarvetta mietittäessä pitää muistaa huomioida varjostavien korkeiden kasvillisuusalueiden tai rakenteiden vaikutus.

Muista pihaa suunnitellessa, että...

  • Vaikeasti vaihdettavissa olevissa tai arvokkaissa materiaaleissa on turvallista valita aikaa kestävät värit.
  • Harmonisuus on hyvä pitää mielessä myös suurten pinta-alojen materiaaleja valitessa.
  • Persoonallisuus ja yksilöllisyys nousevat eri materiaalien ja rakennelmien yhdistelystä sekä kasvimaailman valinnoista.
  • Pihan ja puutarhan tulee myös olla kaunis kaikkina vuodenaikoina. Esimerkiksi havukasvien käyttö tuo kaivattua vehreyttä myös talviseen pihaan.
  • Tyylikysymykset koskevat puutarhaa aivan kuten kodin sisustustakin; moderni vs. perinteinen, pelkistetty vs. runsas, panostetaanko kukkiviin kasvilajeihin vai rakennetaanko vihreyttä ja erilaisia muotoon kasvavia lajeja?
  • Kauneutta ja harmoniaa tulee pihalla olla; se ei saa jäädä aukeaksi parkkipaikaksi tai tasaiseksi nurmikoksi. Nurmialueelle, sen reunoille tai puiden juurelle kannattaa perustaa ehkä kookaskin istutusalue, niin piha muuttuu puutarhaksi!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20141_37736.jpg
Säännöllinen ruokinta auttaa lintuja talvella
Suomen runsaasta 240 pesimälajista noin 70 jää sinnittelemään meille talveksi. Kylmyys, lyhyt valoisa aika, lumi ja jää heikentävät lintujen ravinnonsaantimahdollisuuksia. Talvehtiminen pesimäseuduilla voi kuitenkin olla linnuille turvallisempaa kuin raskaalle ja vaaralliselle muuttomatkalle lähteminen.Ihmisen tarjoama talviruokinta auttaa monen talvehtivan linnun selviytymisessä kevääseen. Paljon energiaa sisältävä ruoka auttaa lintuja kestämään koviakin pakkasia.Esimerkiksi sinitiainen joutuu tankkaamaan moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä pakkasyön yli. Lisäksi talven aikana hyvin ruokaa saaneet linnut ovat paremmassa kunnossa keväällä pesimäajan kynnyksellä.
20202_62603.jpg
Kasvit sisustuksessa - mikä on trendikästä juuri nyt?
Inspiroidu ajankohtaisista ideoista, joilla luot kotiin helposti uutta ihanaa ilmettä.
20238_82853.jpg
Kukkasipulit ovat oiva puutarhan perusta kaikkina vuodenaikoina
Kun kesää ja kaunista syksyä on vielä jäljellä, eivät ajatukset aina ulotu talven yli seuraavaan kevääseen. Talven yli kannattaa silti jo kurkistella, sillä keväällä kukkivat sipulit istutetaan syksyllä. Kun pitkän talven jälkeen ensimmäinen leskenlehti, talventähti tai lumikello osuu silmiin, ilahduttavat ne kokoaan isommin. Työntyessään varhain maasta, osa jopa lumenkin läpi, tuovat ne viestin keväästä ja kiirehtivät sen edistymistä. Siksi helposti unohdetaan, että sipulikukista voi nauttia ihan koko kasvukauden ajan. Kukkasipuleiden ihanuus johtuukin niiden monimuotoisuudesta ja soveltuvuudesta erilaisiin tarkoituksiin.
20237_26407.jpg
Kompostointi
Puutarhanhoidon ohessa kertyy niin risua kuin muutakin kasvijätettä runsain mitoin ja on suorastaan välttämätöntä kompostoida ne uudelleen käyttökelpoiseen muotoon. Myös kotitalouden biojätteet kannattaa kompostoida, jottei niillä turhaan kasvattaisi sekajätteen määrää.
20228_79458.jpg
Sisävessa mökille: valitse uudenlainen kuivakäymälä käyttötarpeen mukaan
Oletko etsimässä toimivaa ja vaivatonta kuivakäymälää mökillesi? Onko pääsi ihan pyörällä kaikista markkinoiden tarjoamista vaihtoehdoista? Kuivakäymälällä tarkoitetaan käymäläratkaisua, jossa ei vettä käytetä lainkaan huuhteluun. Kuivakäymälätekniikoita ovat muun muassa erilaiset kompostoivat, erottelevat ja pakastavat käymälät, alipaine-wc sekä polttava käymälä. Kuten otsikossakin jo kerrottiin, kahdeksan kymmenestä mökkiläisestä löytää todennäköisesti itselleen sopivan vessan mökilleen Pikkuvihreän suosituimmista käymälämalleista. Pikkuvihreällä on yli 30 vuoden kokemus suomalaisista mökkivessoista ja huusseista, joten asiantuntija-apua kannattaa ehdottomasti hyödyntää omassa projektissaan.
20237_44566.jpg
Komposti sopii maanparannukseen
Puutarha- ja talousjätekomposti on erinomaista maanparannusainetta. Perinteisesti kompostimulta katsotaan valmiiksi, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi humukseksi. Tähän kuluu 1–3 vuotta kompostoinnin aloittamisesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton