• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pihasuunnitelman luonnostelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.10.2023
202310_83278.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Teetitpä pihasuunnitelman sitten ammattisuunnittelijalla tai luonnostelet sitä itse, niin suunnitelmaa miettiessä harmonia ja toimivuus ovat kaiken A ja O. Myös alueen rakennustapaohjeet ja mahdolliset rajoitukset on otettava huomioon, kuten pihassa vallitsevat valo- ja kasvuolosuhteetkin. Huomioitavia asioita pihan kunnostuksen tai rakennusten yhteydessä ovat myös edustavuus ja omaisuuden arvon nousu.

Ensimmäiseksi luonnokseen lisätään olemassa oleva ja säilytettävä kasvillisuus, kivet, kalliot, rakenteet yms. Seuraavaksi tarkastellaan pintavesien ohjaamista eli huomioidaan kallistukset rakennuksista poispäin, tarvittavat sala- ja avo-ojat. Samalla huomioidaan seinän vierustan 60 cm leveä istuttamaton alue, katolta tippuvan lumen paikat ja kattovesien poistokourut. Seuraavaksi lähdetään hahmottelemaan pihan toimintoja, tilan jakoa ja perusrakenteita. Tässä vaiheessa kannattaa huomioida myös tärkeimpien ikkunoiden paikat ja niistä avautuvat näkymät.

Pihan toiminnallisuus

Autopaikalle varataan tilaa pysäköintiin ja mahdollisuuksien mukaan myös kääntötilaa. Jätepiste sijoitetaan jäteauton ulottuville, ei kuitenkaan etupihan keskeisimpään kohtaan. Tomutus- ja pyykinkuivatuspaikkojen ei välttämättä sovi olla vierekkäin, jos molempia toimintoja on tarve tehdä yhtä aikaa. Mattojen tomu puhtaissa lakanoissa ei mieltä ylennä.

Oleskelulle ja lasten leikeille varataan riittävästi tilaa ja etenkin näiden sijoittelussa ikkunoiden paikat ja kodin pohjaratkaisut kannattaa ottaa huomioon. Suoraan keittiön ikkunasta on helppoa seurata pallopelejä, joille tarvitaan suuri yhtenäinen nurmikenttä. Keinut ja hiekkalaatikkokin kannattaa sijoittaa valvovien silmien ulottuville. Sen sijaan olohuoneen ikkunoista näkyvään tilaan suunnitellaan pihan kaunein paikka. Kasvit valitaan aikanaan erityisen tarkasti ja rakenteet (esim. vesiaihe, muurit, pergolat) viimeistellään huolellisesti. Oleskeluterassille varataan tarpeeksi tilaa. Lipputanko kuuluu keskeiselle paikalle, ei kuitenkaan keskelle nurmikkoa. Samalla mietitään mahdollisten näkö-, tuuli- ja melusuojien tarvetta sekä niiden korkeutta ja peittävyyttä. Näkösuojaa miettiessä pitää muistaa talviaika: suojaako lehdetön puu tai pensas tarpeeksi vai tarvitaanko paikalle havukasveja?

Jos toiveissa on hyötytarha, se sijoitetaan mahdollisimman lämpimään ja aurinkoiseen paikkaan. Kompostin on hyvä olla siinä melko lähellä. Myös kesäkeittiö tai grillauskatos sopivat "samoille kulmille". Harvinaisempi maakellari taas sijoitetaan mahdollisimman varjoisaan paikkaan.

Omakotitalon takapihan kuvaan on lisätty säilytettävät kivet ja puut.
Omakotitalon takapihan kuvaan on lisätty säilytettävät kivet ja puut.
Pihaan on luonnosteltu halutut toiminnot, näkösuojat, kulkuväylät ja muutamia kasvillisuusalueita.
Pihaan on luonnosteltu halutut toiminnot, näkösuojat, kulkuväylät ja muutamia kasvillisuusalueita.

Kaikkien keskeisten toimintojen välillä on oltava esteettömät ja turvalliset kulkuväylät. Etenkin sisäänkäynnin on oltava tarpeeksi leveä, jotta tarvittaessa autollakin päästään tarpeeksi lähelle ulko-ovea ja talviajan lumetkin saadaan helposti lakaistua tai kolattua pois pääväylältä. Tässä vaiheessa voi alustavasti suunnitella myös kulkuväylien pintoja. Vaihtoehtoja ovat mm. sora, asfaltti, luonnonkivet, betonikivet, tiili ja puu.

Kulkuväylien ja pihan valaistustarvetta mietittäessä pitää muistaa huomioida varjostavien korkeiden kasvillisuusalueiden tai rakenteiden vaikutus.

Muista pihaa suunnitellessa, että...

  • Vaikeasti vaihdettavissa olevissa tai arvokkaissa materiaaleissa on turvallista valita aikaa kestävät värit.
  • Harmonisuus on hyvä pitää mielessä myös suurten pinta-alojen materiaaleja valitessa.
  • Persoonallisuus ja yksilöllisyys nousevat eri materiaalien ja rakennelmien yhdistelystä sekä kasvimaailman valinnoista.
  • Pihan ja puutarhan tulee myös olla kaunis kaikkina vuodenaikoina. Esimerkiksi havukasvien käyttö tuo kaivattua vehreyttä myös talviseen pihaan.
  • Tyylikysymykset koskevat puutarhaa aivan kuten kodin sisustustakin; moderni vs. perinteinen, pelkistetty vs. runsas, panostetaanko kukkiviin kasvilajeihin vai rakennetaanko vihreyttä ja erilaisia muotoon kasvavia lajeja?
  • Kauneutta ja harmoniaa tulee pihalla olla; se ei saa jäädä aukeaksi parkkipaikaksi tai tasaiseksi nurmikoksi. Nurmialueelle, sen reunoille tai puiden juurelle kannattaa perustaa ehkä kookaskin istutusalue, niin piha muuttuu puutarhaksi!
Kasvillisuus
kasvit
tiili
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73574.jpg
Voiko pihlajaa vielä harventaa?
Lukija kysyy: "Pihapiirissä kasvaa siellä, täällä ja tuolla luonnon pihlajaa. Puskia, yksittäisiä piiskoja, isompia puita. Haluan näitä harventaa. Useampi puu on sellainen, että kasvaa alhaalta monta eri vartta (kuva alla). Voinko näin myöhään syksyllä Stihlin akkuoksaleikkurilla esim. karsia näitä varsia niin että jättäisin esim. pari parhaimman näköistä jäljelle? Entäs kun keväällä lähtee nämä tapit versomaan niin leikkaanko vaan versot aina pois?""Yksi iso taasen (kuva alla) on murhe myös. Tuossa kuvassa näkyy että esim. yksi runko on jonkin taudin valloissa. Voinko vielä leikata alhaalta sen pois akkuoksasahalla?"
20065_89.jpg
Kaksivuotiset kasvit
Monet kaksivuotiset ovat epätavallisen kauniita; niiden kasvattaminen kannattaa, vaikka kukintaa voi ihailla vasta toisena vuonna.Hyviä kaksivuotisia ovat mm. Maariankello (Campanula medium), tarhasalkoruusu (Alcea rosea), ukontulikukka (Verbascum thapsus), rohtosormustinkukka (Digitalis purpurea), kaunokainen (Bellis perennis), harjaneilikka (Dianthus barbatus), kyläneidonkieli (Echium vulgare), tarhaillakko (Hesperis matronalis), lemmikki (Myosotis) ja tarhaorvokki (Viola Wittrockiana-ryhmä).Puutarha.netin Kasvikortistossa lisää tietoa ja kuvia kasveista
202212_73929.jpg
Anna persoonallinen kukkalahja
Joulutähti(Euphorbia pulcherrima) on Suomen suosituin joulukukka – eikä syyttä!Joulutähti on komea ja juhlava; sen lehdet ovat kulmikkaat, helakanvihreät ja pitkäruotiset. Kellanvihreät kukat ovat oksien kärjissä. Kukintoa ympäröi 10-20 värikästä suojuslehteä, joiden väri vaihtelee kirkkaanpunaisesta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Hyvä joulutähti on matala ja tuuhea.Se on myös erittäin monikäyttöinen.
Niittykasvit puutarhassa
Niittykukat puutarhassa – luonnonkaunista loistoa
Niityillä kukoistavat toinen toistaan upeammat kukat – kellokukat, unikot, päivänkakkarat ja monet muut kestävät ja terveet kasvit. Mutta voisiko niittykasveja kasvattaa myös omassa puutarhassa? Vastaus on kyllä.
20232_80853.jpg
Helle saapuu suomeen - 7 vinkkiä hellepuutarhaan
Monesti viileän alkukesän jälkeen sääennuste lupaa Suomeen hellettä koko maahan. Suomen kesä on tunnetusti vaihteleva sään puolesta. Toisinaan lämmin ilma, tuuli ja sateettomuus rasittavat kasveja. Kuivuudesta kärsivien kasvien kasvu hidastuu ja sato jää pieneksi. Kuivuudesta kärsivä kasvi on alttiimpi tuholaisten ja tautien hyökkäyksille. Kasvit voivat jopa kuolla. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula antaa vinkit kuinka kasvit saa säilymään elinvoimaisina helteen ajan.
20187_53955.jpg
Öljy-yhtiön vanhasta rakennuksesta remontoitiin koti
Öljy-yhtiön vanha rakennus on muuttunut perheen kodiksi Porin Asuntomessualueella. Remontin kantavana ajatuksena on ollu säästää kaikkea ja mahdollisimman paljon. Tässä kodissa ei nähdä tehdasvalmisteisia valokatkaisijoita, keittiötä tai uutuuttaan hohtavia kylpytiloja. Kaikki uusi on pyritty toteuttamaan käsityönä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton