• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarha lapsen silmin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Jotkut lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita kasveista ja puutarhan hoidosta. Silloin ei tarvitse juurikaan nähdä vaivaa innostaakseen lasta kotipuutarhurin rikkaan maailman löytämiseen. Mutta myös vastahakoisemman lapsen voi saada huomaamaan puutarhan monipuoliset luomisen ja touhuamisen mahdollisuudet.

Ota lapsi mukaan puutarhan puuhiin ja järjestä hänelle ikiomaa tilaa, jossa voi harjoitella sekä siementen kylvämistä että taimien istutusta. Tila ei saa olla pihan perimmäisessä nurkassa ja vaatimattomissa olosuhteissa, jolloin onnistumisen mahdollisuudet ovat minimissä, vaan valitse paikka, josta lapsi voi olla ylpeä. Kerro kasvien janon ja ruokahalun tyydyttämisen tärkeydestä, ja näytä lapselle konkreettisesti kasvun, kehityksen ja kiertokulun ihmeitä: siemenen itäminen, lehtien muodostuminen, versojen pituuskasvu, kukkanupun aukeaminen, kukan värien hehkua, huumaavia ja tyrmääviä tuoksuja, marjojen muodostuminen, erilaiset lehtimuodot, rönsyjen avulla leviäminen, syysvärien kehittyminen… – kaikki ne asiat, jotka saavat aikuisenkin haltioitumaan. Ihastelkaa yhdessä kasvien kauniita yksityiskohtia.

Anna myös jonkun kasvin kuolla, ja selvitä miksi niin voi käydä. Näytä ja perustele, missä ja miksi rikkaruohot ovat haitaksi. Kannusta lasta etsimään luonnosta kiviä, käpyjä, sammalta tai jäkälää, vaikka oman istutusalueen koristukseksi. Samalla tulee opituksi jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet: mitä saa poimia ja kerätä ilman maanomistajan lupaa ja mihin taas tarvitaan lupa. Valitkaa lapsen leluista sellaiset, jotka kestävät ulkona ja sopivat koristeeksi kasvien lomaan.

Opeta lasta täyttämään ja käyttämään kompostia. Pohtikaa yhdessä, mihin ruohosilppua voisi käyttää katteeksi. Kaivelkaa ja tunnustelkaa multaa ja etsikää luonnon omia apulaisia, kastematoja. Valmistakaa yhdessä nokkoskeitettä, jolla saa häädettyä kirvoja. Kerätkää hyötytarhan antimia, ja näytä lapselle, mihin ja miten niitä voi keittiössä käyttää.

Älä kuitenkaan vaadi lapselta liikaa: ota huomioon lapsen ikä ja kyvyt, ja hoida tarvittaessa hänenkin "palstaansa". Anna onnistumisen tunteita ja tee työläistäkin hetkistä iloisia ja positiivisia. Näin kylvät häneen parhaita mahdollisia siemeniä ja jaat hänen kanssaan laatuaikaa. Lupaan, että sato tulee olemaan arvokas…

Lue millainen on lasten puutarha!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_69156.jpg
Katso vinkit kevään istutuspuuhiin
Tärkein edellytys kasvien viihtymiselle on valita omalla kasvuvyöhykkeellä menestyvä ja istutuspaikan olosuhteissa viihtyvä kasvilaji. Paahteiseen paikkaan istutetaan auringossa viihtyviä lajeja ja tontin varjoisiin istutusryhmiin valitaan varjon kasveja. Kun valoisuus on huomioitu, kasvualustaa parantamalla voidaan jokaiselle lajille luoda hyvä kasvupaikka.
2309_449370055_2013111104531.jpg
Tee koristeita jäästä ja lumesta
Jäädyttämällä vettä erilaisissa muoteissa ja muovailemalla lunta saat persoonallisia koristeita talviseen puutarhaasi. Katso ihan ensimmäiseksi kuvat ja inspiroidu!
20238_82878.jpg
Tee syksyinen kukkaryhmä katso suunnitelma!
Kesä on täynnä kukintaa ja kasvirunsautta, mutta riittääkö puutarhassasi kukintaa vielä syksyllä? Via Garden Oy:n pihasuunnittelija Päivi Rahikkaantoi meille ohjeet monivuotisen, syksyllä täyteen loistoon pääsevästä istutusryhmästä. Tutustu, ihastu ja toteuta omassa puutarhassasi.
20199_60117.jpg
Näin valmistat siideriä syksyn omenasadosta
Haluaisitko kokeilla siiderin valmistusta kotipuutarhan omenoista? Poimi tästä ohjeet maistuvaan juomaan, joka kauniissa pullossa on myös täydellinen tupaantuliais- tai joululahjaidea!
20239_77095.jpg
Milloin pionin voi jakaa?
Haluaisitko siirtää pionista osan toisaalle, ottaa mukaan muutossa tai antaa alun kaverille? Miten toimia pionia liikaa rasittamatta?Pionit ovat puutarhan näyttäviä kaunottaria, jotka arvostavat kasvurauhaa eivätkä pidä siirtelystä. Ne viihtyvät samalla kasvupaikalla jopa vuosikymmeniä. Joskus on kuitenkin tarvetta pionin siirtämiselle tai jakamiselle. Myös vanhan kasvuston jakaminen voi piristää iäkästä pionia ja lisätä sen kukintaa.
Pikkujasmike puska valkoisine kukkineen
Tämä aidanne kukkii keväästä syksyyn
Jokainen kaipaa puutarhaansa helppohoitoista kauneutta ja upeaa kukintaa - ja joskus tilaa on käytettävissä ja peitettävissä enemmänkin. Silloin ei kannata tuhlata aikaansa yksittäisiin kasveihin tahi pieniin lajeihin, vaan suunnitella suosilla suurta ja näyttävää; mikäs sen parempaa!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton