• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarha lapsen silmin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Jotkut lapset ovat luonnostaan kiinnostuneita kasveista ja puutarhan hoidosta. Silloin ei tarvitse juurikaan nähdä vaivaa innostaakseen lasta kotipuutarhurin rikkaan maailman löytämiseen. Mutta myös vastahakoisemman lapsen voi saada huomaamaan puutarhan monipuoliset luomisen ja touhuamisen mahdollisuudet.

Ota lapsi mukaan puutarhan puuhiin ja järjestä hänelle ikiomaa tilaa, jossa voi harjoitella sekä siementen kylvämistä että taimien istutusta. Tila ei saa olla pihan perimmäisessä nurkassa ja vaatimattomissa olosuhteissa, jolloin onnistumisen mahdollisuudet ovat minimissä, vaan valitse paikka, josta lapsi voi olla ylpeä. Kerro kasvien janon ja ruokahalun tyydyttämisen tärkeydestä, ja näytä lapselle konkreettisesti kasvun, kehityksen ja kiertokulun ihmeitä: siemenen itäminen, lehtien muodostuminen, versojen pituuskasvu, kukkanupun aukeaminen, kukan värien hehkua, huumaavia ja tyrmääviä tuoksuja, marjojen muodostuminen, erilaiset lehtimuodot, rönsyjen avulla leviäminen, syysvärien kehittyminen… – kaikki ne asiat, jotka saavat aikuisenkin haltioitumaan. Ihastelkaa yhdessä kasvien kauniita yksityiskohtia.

Anna myös jonkun kasvin kuolla, ja selvitä miksi niin voi käydä. Näytä ja perustele, missä ja miksi rikkaruohot ovat haitaksi. Kannusta lasta etsimään luonnosta kiviä, käpyjä, sammalta tai jäkälää, vaikka oman istutusalueen koristukseksi. Samalla tulee opituksi jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet: mitä saa poimia ja kerätä ilman maanomistajan lupaa ja mihin taas tarvitaan lupa. Valitkaa lapsen leluista sellaiset, jotka kestävät ulkona ja sopivat koristeeksi kasvien lomaan.

Opeta lasta täyttämään ja käyttämään kompostia. Pohtikaa yhdessä, mihin ruohosilppua voisi käyttää katteeksi. Kaivelkaa ja tunnustelkaa multaa ja etsikää luonnon omia apulaisia, kastematoja. Valmistakaa yhdessä nokkoskeitettä, jolla saa häädettyä kirvoja. Kerätkää hyötytarhan antimia, ja näytä lapselle, mihin ja miten niitä voi keittiössä käyttää.

Älä kuitenkaan vaadi lapselta liikaa: ota huomioon lapsen ikä ja kyvyt, ja hoida tarvittaessa hänenkin "palstaansa". Anna onnistumisen tunteita ja tee työläistäkin hetkistä iloisia ja positiivisia. Näin kylvät häneen parhaita mahdollisia siemeniä ja jaat hänen kanssaan laatuaikaa. Lupaan, että sato tulee olemaan arvokas…

Lue millainen on lasten puutarha!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20234_81543.jpg
Kaktuksen kasvatus? Asiantuntija vastaa
Löytyisikö kuvan kaktukselle virallinen nimi? Se lienee opuntia-sukua.Tuhosin kasvin ja kaduin. Minkäköhän arvoinen se oli? Otin talteen oksat, joita olen nyt istuttamassa. Onko toivoa, että pistokkaista voisi syntyä kuvan mukainen runko?
20224_77679.jpg
Saako tuijat vielä pelastettua? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?
20186_53560.jpg
Päärynä
(Pyrus communis)Päärynät ovat vanhimpia viljeltyjä hedelmäpuita. Villinä niitä kasvaa toisinaan jopa Etelä-Ruotsissa saakka! Hedelmänviljelyn alkuaikoina on myös Suomeen tuotu päärynäpuiden taimia, mutta monet pakkastalvet ovat kuitenkin olleet tuhoisia omenapuuta aremmalle päärynäpuulle. Kotipuutarhoissa päärynäpuita toki kasvatetaan etenkin Etelä-Suomessa, mutta kotipuutarhurit ovat saaneet kestävimmillä lajikkeilla hyviä tuloksia myös pohjoisempanakin. Päärynää muuten viljellään ja lisätään kuten omenapuuta (Malus), jolle ne ovatkin läheistä sukua.Vaikka keväthalla veisi kukinnan, sato ei ehtisikään kypsyä tai hedelmät olisivatkin hieman kitkerän makuisia niin päärynäpuu on kuitenkin aina yksi puutarhan kauneimmista hedelmäpuista. Sen kauniit kukat ja kiiltävät lehdet sekä kaunis syysväri tekevät siitä arvokkaan puun - vaikka sitten ihan vain koristepuuna. Eiköhän se kotitarhuri saa myös päärynäsatoaan nautiskella!
20238_59890.jpg
Lajeja yhdistellen pitkä kukinta!
Keväällä kukkivat sipulikasvit istutetaan maahan syksyllä, jotta ne saavat talven aikana tarvitsemansa kylmäkäsittelyn. Lajeja löytyy jokaiseen makuun ja useimmiten sipulin istuttajaa vaivaa pikemminkin valinnan vaikeus.
20228_79416.jpg
Millainen pikkupuu on Moskovan Kaunotar? Asiantuntija vastaa
Minkä kokoiseksi Moskovan Kaunotar puu kasvaa? Voiko sitä leikata niin, että se ei kasva yli 3-metriseksi. Miten ja millloin? Millaista multaa ostan, kun istutan? Käsitin, että puuvarsi ei enää kasva, vain oksat, olenko oikeassa? Löytyykö mitään kuvia täysikasvuisesta puusta? Kukinnoista kyllä löytyy.
202210_67411.jpg
Huonekasvit hengissä talven yli?
Miksi huonekasvini tiputtavat talvella lehtiään ja ovat kovin kärsivän oloisia? Hoidan niitä yhtä hyvin kuin kesälläkin, joten siitä ei pitäisi olla kyse.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton