• Etusivu
  • Piha

Rikkinäiset tekstiilit saavat pian uuden elämän kierrätyksen kautta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.10.2024
202112_74266.jpg

Kuva: Shutterstock

Poistotekstiiliä ruvetaan Suomessa keräämään erillisenä jätejakeena vuoden 2023 alusta lähtien. Kyseessä on suuri kierrätyksen edistysaskel. Tällä hetkellä käytöstä poistetut tekstiilit päätyvät useimmilla paikkakunnilla energiajätteen mukana poltettavaksi.

Tulevaisuudessa kaikki voivat viedä käytöstä poistetut tekstiilituotteensa erilliseen tekstiilin keräysastiaan. Päijät-Hämeen liiton rahoittamassa LAB-ammattikorkeakoulun, Salpakierto Oy:n ja Harjulan Setlementti ry:n Tekstiilit kiertoon Päijät-Hämeessä -yhteistyöhankkeessa on jo aloitettu tekstiilin erilliskeräyksen suunnittelu.

– Se, miten ja missä tekstiiliä tarkalleen ottaen kerätään ja lajittelemaan, on vielä suunnittelun alla. Tekstiilien erilliskeräys luo joka tapauksessa uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia", sanoo projektipäällikkö Carita Tanskanen LAB-ammattikorkeakoulusta.

<p data-block-key="7cpid">Kuva: Shutterstock</p>
Kuva: Shutterstock

Yleisesti poistotekstiilillä tarkoitetaan käytöstä poistettua tai käyttäjälleen tarpeettomaksi jäänyttä tekstiiliä, joka soveltuu vielä sellaisenaan uudelleenkäyttöön.

Tuleva tekstiilin erilliskeräys on tarkoitettu loppuun kuluneille ja rikkinäisille vaatteille sekä kodintekstiileille, jotka eivät sellaisenaan ole enää uudelleenkäyttökelpoisia. Homeiset tai likaiset sekä esimerkiksi tekstiilituholaisia sisältävät vaatteet ja kodintekstiilit lajitellaan edelleen polttokelpoiseen jätteeseen, kuten myös kierrätykseen kelpaamattomat laukut ja kengät.

Uudelleenkäyttöön sellaisenaan kelpaavat tekstiilit tulee jatkossakin viedä vaatekierrätyslaatikkoon tai kirpputoreille.

<p data-block-key="737y3">Kuva: Shutterstock</p>
Kuva: Shutterstock

Jotta poistotekstiilin keräys onnistuu, on tärkeää saada alueen asukkaat innostumaan kierrättämisestä. Asukkaiden ohjaus ja neuvonta kierrätysasioissa näyttelee suurta roolia kierrätyksen onnistumisessa.

– Poistotekstiilin keräys tullaan aloittamaan Salpakierron toiminta-alueella viimeistään vuonna 2023 alueellisilla keräyspisteillä. Pyrimme suunnittelemaan keräyksen niin, että asukkaan on helppoa ja vaivatonta osallistua poistotekstiilin kierrätykseen, kertoo projekti-insinööri Linda Karlström hämäläisestä Salpakierrosta.

Materiaalien kierrätyksellä on iso merkitys kestävämmän yhteiskunnan luomisessa. Jotta materiaalit saataisiin pysymään kierrossa mahdollisimman pitkään, tarvitaan kierrättämisen lisäksi sopivia käyttökohteita kierrätyksessä syntyvälle materiaalille.

Mukaan tarvitaan toimijoita, jotka ovat valmiita hyödyntämään kierrätysmateriaalia tuotteidensa raaka-aineena. Lopulta kerätystä poistotekstiilistä saadaan mekaanisen kierrätyksen avulla kierrätyskuitua, jota voidaan hyödyntää uusien tuotteiden raaka-aineena.

Lähde: LAB-ammattikorkeakoulun tiedote 20.12.2021

Piha
kierrätys
ideat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.
201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
mies tasoittaa märkää betonilattiaa
Kuivuuko betoni nopeammin kesällä? Vältä virheet betonilaatan kuivattamisessa
Betonin hidas kuivuminen vaikuttaa rakentamisaikoihin, koska pintatöitä ei päästä tekemään kovin nopeasti. Varsinkin kesällä betoni kuivuu paljon hitaammin kuin yleisesti luullaan. Betonin kuivuminen ei ole vain veden haihtumista pinnalta, vaan se on kemiallinen reaktio, joka vaikuttaa betoniin syvemmällä tasolla ja kestää pitkään valmistusprosessin jälkeen.
Kaksi erikokoista jätesäiliötä pihalla.
Tee se itse - Jäteaitaus
Myönnä pois, pihalla seisova jäteastia ei hivele silmää. Tuiki tarpeellinen säiliö olisi hyvä saada piilotettua katseilta, mutta samalla sen tulisi olla helposti tavoitettavissa.Tekemällä jäteastian ympärille siistin aitauksen saat sen naamioitua huomaamattomaksi, vaikka se olisikin selvästi esillä.Vinkki: hyödynnä nurkissasi jo olemassa oleva materiaali. Aitaukseen voi esimerkiksi käyttää rakennuksilta jääneet puutavarat sekä maalata aitaus talon kanssa saman sävyiseksi.Tee Se Itse ohjeemme jäteaitaus tehdään tyypillisen jäteastian ( 300 l ) koon mukaan. Aitauksen kokoa voi soveltaa oman jäteastian mukaan.
20127_31724.jpg
Aikku sai fiksun kodin
Aino-Kaisa Saarinen on onnellinen. Juhannuksena hän saunoi omassa ABB:n taloautomaatiolla varustetussa nollaenergiatalossaan. "Kun olemme paljon poissa kotoa, ei tarvitse huolehtia lämmityksestä, valaistuksesta ja turvallisuudesta", huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen, tuttavallisesti Aikku, perustelee ABB:n KNX-taloautomaation valintaa uuteen omakotitaloonsa.Kilpailukauden lopussa Aino-Kaisa oli tullut katsomaan töiden edistymistä talotyömaallaan yhdessä ABB:n aluemyyntijohtaja Leevi Peltosen kanssa. Aino-Kaisan ja hänen puolisonsa Tom Gustafssonin haaveiden omakotitalo valmistui kesällä Hollolaan Salpausselän harjun kylkeen. Tontin Hollolan kunta lahjoitti huippuhiihtäjälle MM-vuonna 2009."Tuosta menee latu Tiirismaalle", Aino-Kaisa viittilöi tontin kulmalle. "Hyvät hiihto- ja lenkkimaastot olivat ihan ratkaisevia tämän paikan valinnassa."
201911_61286.jpg
Joulukukkia myös ulos
Joulukukkia pidetään pääasiassa sisäkukkina. Monet kukat kuitenkin käyvät mainiosti myös ulos jouluiseksi koristeeksi. Jos joulun aikaan on suojasäätä, niin hyasintti ja tulppaani viihtyvät mainiosti ulkona, lasitetulla parvekkeella tai vaikkapa verannalla. Näin tuoksuherkkäkin ihminen pääsee nauttimaan hyasintin kauniista kukinnasta! Jos taas on luvassa pakkasta, niin kukkia voi tuoda ulos muillakin tavoin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton