• Etusivu
  • Rakentaminen

Suuria tekoja yllättävän helposti

Ympäristöystävällisempää elämää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.05.2022
201912_61715.jpg

Ekoteot voi aloittaa pienestäkin. Tee yksi muutos elämääsi viikossa ja vuodessa olet tehnyt jo 52 hyvää päätöstä.

Havahdutko sinäkin välillä maailmaan, jossa kaikki tehdään yhtäkkiä bambusta, jota sitäkin pitäisi suojella, etteivät pandat kärsi? Ihan sama ostatko kasvorasvaa, teepaitaa vai vihanneksia, niin tuntuu, että joku kauhistelee tekojesi vaikutuksia. Ajatus taustalla on kaunis. Vihdoin on havahduttu siihen, ettei maapallon huonovointisuus olekaan huhupuhetta, ja samalla on ymmärretty, kuinka paljon tuhoa on ehditty saamaan aikaiseksi.

On tietenkin hienoa, että moni ympäristöystävällisempään elämään havahtunut pyrkii kantamaan kortensa kekoon ja korjaamaan, mitä ennen on tietämättömyyttään tehnyt väärin. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, miten paljon on aina tehty väärin. Usealla tavallisella tallaajalla voi olla vaikeuksia hahmottaa uusia sääntöjä. Näin ollen, vaikka mielenkiintoa olisi, tuntuu aloittaminen liian suurelta elämänmuutokselta. Tai sitten ei yksinkertaisesti enää tiedä keneen luottaa, kun toisistaan poikkeavia mielipiteitä löytyy joka lähtöön.

Merkittävän positiivisen muutoksen voi kuitenkin saada aikaan helposti, pienillä teoilla.

Jatkuvasti tehdään ekologisuuteen pyrkiviä innovaatioita. Mitä tuotteita ja tapoja pitäisi/voisi korvata ja millä. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse kerralla muuttaa radikaalisti, vaan alkuun pääsee pienemmilläkin teoilla. Lisää vaikka lukulistalle jokin itseäsi kiinnostava ekologisuutta käsittelevä blogi tai kirja, tai ala seuraamaan sosiaalisessa mediassa asiaa käsitteleviä sivustoja. Näin saat jatkuvasti pienissä annoksissa tietoa aiheesta itse valitsemastasi lähteestä. Tietoisuuden kasvaessa myös motivaatio usein nousee.

Seuraavaksi luetelluilla helpoilla teoilla saat hyvän alun ympäristöystävällisempään elämiseen ilman suurempia elämänmuutos remontteja.

15 naurettavan helppoa tekoa ympäristön hyväksi

Hiilidioksidikulutusta vähentämällä teet palveluksen niin luonnolle kuin omalle lompakollekin. Jokainen tavallinenkin tallaaja pystyy näistä suurimpaan osaan. Pyri valitsemaan aluksi vaikka viisi tekoa ja lisää niitä innostuksen kasvaessa.

1. Vaihda palaneet hehkulamput LED-lamppuihin.
2. Vähennä suihkuaikaa puolella tunnilla viikossa ja hanki vettä säästävä suihkupää.
3. Kierrätä ja kompostoi.
4. Osta vain sen verran, mitä käytät.
5. Osta hävikkiruokaa (esim. fiksuruoka.com, resq-club.com, ym.)
6. Kasvata itse syötävää, esimerkiksi yrttejä.
7. Investoi lasi-, metalli-, ja bambuastioihin.
8. Pidä vähintään yksi kasvispäivä viikossa.
9. Vaihda tiivisteet ikkunoihin lämmönkarkaamisen estämiseksi.
10. Laske huonelämpötilaa yhdellä celsiuksella.

20225_78251.jpg

11. Peru mainospostit ja iske ulko-oveen tai postilaatikkoon "ei mainoksia, eikä ilmaisjakelua"-tarra.
12. Korvaa riisi ja talven kasvihuonevihannekset kotimaisilla juureksilla, sekä maito kauramaidolla.
13. Vähennä muovikelmun kulutusta käyttämällä kannellisia kestoastioita tai peitä astiat kangaspalalla.
14. Osta tavarat käytettynä ja myy tai lahjoita tavarat, joita et tarvitse.
15. Suosi paikallisia yrityksiä ja yrittäjiä.

20225_78252.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20239_59898.jpg
Kesäkurpitsa - helppohoitoinen ja runsassatoinen herkku
Kurpitsan (Cucurbita pepo) lajikkeet jaetaan neljään ryhmään: kesä-, spagetti-, koriste- ja talvikurpitsa. Miedot, pyöreät tai pitkänomaiset kesäkurpitsat ovat nopeimmin viljeltäviä. Suomeen kesäkurpitsa saapui Välimeren alueelta ja sen viljelyllä on pitkä perinne. Todellinen lajikerunsaus on peräisin 1970-luvulta.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Kasveja Pohjois-Suomeen
Vaikka Suomi ei suuren suuri olekaan, niin kasvuolosuhteet muuttuvat melkoisesti Etelä-Suomesta pohjoisempaan mennessä. Suurin vaikutus monivuotisten kasvien menestymiseen on talven pituudella ja ankaruudella. Suomi on jaettu 8 menestymisvyöhykkeeseen; mitä suurempi vyöhykkeen numero on, sitä ankarammat olot alueella vallitsevat.Tiedätkö Sinä, millä vyöhykkeellä asut?Tarkista asuinpaikkakuntasi kasvuvyöhyke tästä.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin ‒ Asiantuntija vastaa
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki. Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.
Kukkaniitty
Siemenistä puutarhaan niityn kauneimmat kukat
Kallioilla, joissa maaperä on ohut ja sadevesi haihtuu nopeasti, kasvit joutuvat selviytymään karuissa oloissa. Paahteisilla alueilla kasvillisuus on harvaa, mutta suotuisammissa olosuhteissa se runsastuu. Aurinkoisella ja kuivalla kedolla kasvaa runsaasti kukkia, vaikka maaperä onkin niukkaravinteinen. Kuivalla niityllä on enemmän ravinteita kuin kedolla, mutta kuivuus pitää kasvuston matalana. Kun maaperän kosteus lisääntyy, kasvillisuus muuttuu rehevämmäksi, vaikka tuore niitty voi olla keskikesällä osittain kuiva.
20227_79039.jpg
Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset
Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista ynnä muusta sellaisesta. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.
20105_21959.jpg
Toukokuun kasvit tuohituomi ja kevätkaihonkukka
Tuohituomi hurmaa rungollaanAniharvalla puulla on yhtä kaunis runko kuin tuohituomella (Prunus maackii). Sen tuohimainen, ruskeankeltainen runko kiiltää kullan tavoin. Runko ja tummat ohuet oksat erottuvat parhaiten lehdettömään aikaan, jota meillä kestää syyskuusta toukokuuhun, siis kahdeksan kuukautta! Tuohituomen runko on aluksi pysty, mutta iän karttuessa rungon haarat vääntyvät mutkille ja voivat jopa kaartua sivuille. Paljon tilaa vaativa vanha tuohituomi sopiikin parhaiten puistoihin sekä keskikokoisille ja isoille tonteille.Tuohituomen kellanvalkoiset kukkatertut avautuvat touko–kesäkuun vaihteessa. Loppukesällä tertuissa riippuvat mustat pikkuiset luumarjat. Tuomille tyypillisesti marjat ovat syömäkelvottoman kitkerät. Lehdet muistuttavat kotoisen tuomen lehtiä, ja lehdistön syysväristä tulee useimmiten vaaleankeltainen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton