• Etusivu
 • Talo

Sytykesipsit – hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.12.2021Päivitetty 26.10.2022
202210_74053.jpg

Sytykesipsit ovat oiva apu myös takkatulen sytyttämiseen. (Kuva: Shutterstock)

Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.

Tarvikkeet:

 • Kynttilänpätkiä (keskenään samanvärisiä)
 • Vanha kattila
 • Pihdit
 • Vanulappuja
 • Serviettejä
 • Leivinpaperia
 • Sakset
 • Kattilan kansi tai sammutuspeite (vahinkotilanteiden varalle)
202112_74045.jpg
202112_74047.jpg
202112_74048.jpg
202112_74049.jpg

Sytykesipsit vaihe vaiheelta

 1. Leikkaa servieteistä sopivankokoisia paloja vanulappuihin. Vielä ei tarvitse leikata pyöreitä muotoja, neliöt riittävät, saat tehtyä siistit reunat aivan lopuksi.
 2. Sulata kynttilät miedolla lämmöllä kattilassa. Muista pitää kattilan kansi tai sammutuspeite lähettyvillä.
 3. Kun kynttilät ovat sulaneet poimi pihtien avulla sydänlangat pois kattilasta.
 4. Laita varovasti vanulappuja kattilaan. Tarkastele, että vanu on hyvin imenyt steariinia tai parafiinia itseensä ja nosta laput yksitellen pois leivinpaperin päälle.
 5. Vanulapun ollessa kostea, laske servietti vanun päälle. Vinkki! Jos haluat sipseistäsi kaarevia kuin perunalastut, käytä apuna pulloa. Laita pullo pitkittäin ja leivinpaperi pullon päälle. Muista suojata alusta.
 6. Kun sipsit ovat kuivuneet, ota sakset ja leikkaa ylimääräinen servietti pois ja huolittele reunat.
202112_74050.jpg
202112_74052.jpg
202112_74051.jpg
202112_74046.jpg

Voit pakata sytykesipsit tyhjään perunalastutölkkiin. Tölkin voit tuunata vanhoilla tapetinpaloilla tai vaikka maalata lasten kanssa. Sipsit voi pakata pieniin kodin muista tarpeista tyhjentyneisiin rasioihin, myös vanupuikkorasiat ovat hyviä!

Talo
hormit
ideat
ohjeet
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202212_80476.jpg
Maukasta ruokaa arkeen ja juhlaan takalla
Joulu on täynnä perinteitä, niin ruokien kuin tapojenkin suhteen. Mutta mitäpä jos hieman testaisikin jotain uutta tämän joulun kunniaksi ja kokkaisikin jouluherkut takalla?Takka on erinomainen keino valmistaa myös ruokaa – miksipä ei siis hyödyntäisi tuplasti sen suoman lämmön. Kodin lämmitykseen sekä ruoan laittoon.Ja miksi jättää takkakokkausta ainoastaan jouluun, hyödynnä monipuolisia reseptejä koko lämmityskauden ajan.
20202_62773.jpg
Takkojen energiamerkinnät pakollisiksi
Vuodenvaihteessa myynnissä oleviin takkoihin ilmestyivät kodinkoneliikkeistä tutut energiamerkit. Sähkölaitteissa energiamerkin tarkoitus on auttaa vähentämään sähkönkulutusta omilla ostovalinnoilla. Takkojen energiatehokkuudella tarkoitetaan sitä, kuinka hyvin puun palamisessa vapautuva lämpöenergia saadaan hyötykäyttöön. Olennaista on, että lämpö ohjautuu huoneisiin, eikä karkaa harakoille savukaasujen mukana. Asetus takkojen energiamerkinnöistä julkaistiin jo vuonna 2015, mutta se astui voimaan 1.1.2018. Asetus liittyy EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, jolla ohjataan valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta.
20192_56200.jpg
Totta vai tarua: Kiertoilmatakka, joka on aidosti varaava?
Yleensä kiertoilmatakka ei varaa lämpöä, vaan sen lämmitysteho perustuu nopeaan lämmöntuottoon. Tulikivi kuitenkin tunnetaan varaavien vuolukivitakkojen valmistajana, joten ei yllätä, että Tulikiven kiertoilmatakat sekoittavat tätä perinteistä pakkaa. Aidosti varaava kiertoilmatakka on siis totta.Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille.
20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
20202_62770.jpg
Takka on muutakin kuin vain koriste - luonnollista lämpöä kotiin!
Puulämmitys - se luonnollinen, perinteikäs ja tunnelmallinen tapa lämmittää koti. Tulisija tarjoaa lisälämmönlähteenä varmuutta, sillä se on myös luotettava tapa lämmittää silloinkin kun sähköt ovat poikki. Tulisijalla lämmitys on erinomainen keino säästää esimerkiksi silloin kun sähkö on kalleimmillaan tai on muuten tarve leikata lämmityskustannuksia. Vaikka paukkuvat talvipakkaset antavatkin vielä hetken odottaa itseään, kannattaa niiden tuloon kuitenkin varautua. Takka on myös ainoa lämmönlähde, joka luo aitoa tunnelmaa kotiin. Takkatulen ääreen on helppo jäädä rauhoittumaan kaiken kiireen keskelle.Tiesitkö, että jopa yli miljoonassa suomalaisessa pientalossa on tulisija?
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton