• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tärkeimmät joululaulut

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.12.2021
202012_67913.jpg

Joululaulut ovat raikuneet jo tovin kaupoissa, töissä ja automatkoilla, eikä kotonakaan voi niiltä välttyä, jos lapset harjoittelevat joululauluesityksiin tai vanhempi hyräilee tuttuja sointuja vaikka leipoessaan maittavia herkkuja. Jokaisella meistä on kuitenkin joku lempilaulu, joka soidessaan mistä tahansa laitteesta tuo mieleen jonkinlaisia muistoja, varsinkin joulusta. Pyysimme lukijoiltamme noita muistoja ja tässä muutama kertomus, olkaapa hyvä.

No onkos tullut kesä?

No onkos tullut kesä nyt talven keskelle,
ja laitetaankos pesä myös pikkulinnuille.Jo kuusi kynttilöitä on käynyt kukkimaan,
pimeitä talven öitä näin ehkä valaistaan.

Elettiin vuotta 1971. Kyläkoulun joulujuhlat olivat huipennusvaiheessaan. Olin vasta 4-vuotias, mutta pääsin silti mukaan. Olivathan molemmat vanhempani koulun opettajia. Yhtäkkiä kuulimme, kuinka puinen kävelysauva jyski tasaisesti koulun lankkulattiaan – tunnelma sähköistyi. Punanuttuinen, valkopartainen pukki saapui suuri lahjasäkki selässään. Kohta lapset saisivat joulupussit, mutta ensin piti tietenkin laulaa. Pukki seisoi juhlasalin näyttämöllä ja aloitti komeasti: NO ONKOS TULLUT KESÄ... Silloin pomppasin penkille seisomaan ja kajautin järkyttyneenä, että TOIHAN ON MUN ISÄ! Sitten kuluikin aika monta vuotta, ennenkuin suostuin siihen, että pukki saa meille jälleen tulla...

Tarina lähetettiin meille veikeällä nimimerkillä: "Uskon silti pukkiin"

Kuuntele laulu täältä>>

Tuo armon valkokyyhky

Tuo armon valkokyyhky
Nyt viestin maailmaan
Jo laantuu tuskan nyyhky
Käy toive versomaan
On pyhä jouluyö
On juhla jumalainen
Messiaan synnyinyö

Olimme kahdeksanhenkinen perhe. Jouluaattona, kun pukki oli lähtenyt ja lahjat avattu, lauloivat isä ja äiti yhdessä Tuo armon valkokyyhky. Tämä on edelleen kauniina muistona joulusta ja vanhemmistani.

- Lea P., Puuppola -

Kuuntele laulu täältä>>

202012_67914.jpg

Sylvian joululaulu

Ja niin joulu joutui jo taas Pohjolaan,
Joulu joutui jo rintoihinkin.
Ja kuuset ne kirkkaasti luo loistoaan
Jo pirtteihin pienoisihin.
Mutt' ylhäällä orressa vielä on vain
Se häkki, mi sulkee mun sirkuttajain.
Ja vaiennut vaikerrus on vankilan.
Oi, murheita muistaa ken vois laulajan?

Lauloin ihanaa laulua RAKKAALLE ISOÄIDILLENI KOPRAN MAMMALLE niin kauan, kun sain laulaa, vuoteen 1968 asti. Jouluna 1969 ei mammaa enää ollut, hän nukkui ikiuneen marraskuussa 1969. Se joulu oli niin surullinen – ikävöin 16-vuotiaana ihanaa, rakasta mammaa todella paljon.

- Sirpa R., Harjavalta -

Sylvian joululaulu on äärimmäisen tärkeä myös Turengissa asuvalle Eeva Liisa S.:lle.

Olen syntynyt jouluaamuna klo 6. Tarinani kuulin lapsena ja nuorena joka joulu, äiti sen kertoi, joskus isäkin. Isä joutui viemään äitini sairaalaan potkukelkalla. Juuri, kun kirkonkellot soittivat ennen joulun jumalanpalveluksen alkua, isälle tuttu mies oli reellään matkalla kirkkoon, pysähtyi, huomasi tilanteen ja niin äitini saikin rekikyydin sairaalaan. Siellä oli ollut käytävän päässä iso valaistu enkeli ja radiossa soi Sylvian joululaulu. Äitini sanoi, että sitä näkyä ja laulua hän ei unohda koskaan. Ja niin minä synnyin ja kuuntelen yhä joka joulu Sylvian joululaulua, vaikka ensimmäisestä rekiretkestäni tulee kuluneeksi nyt jouluaamuna 73 vuotta.

Kuuntele laulu täältä>>

Onko jokin joululaulu sinulle se tärkein, kaunein ja herkin? Haluatko kertoa sen muillekin?

202012_67912.jpg

Lue myös Puutarha.netin toimittajan, Tiinan, muistoja

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20116_26878.jpg
Tee puutarhastasi perhospuutarha
Komeita ritariperhosia, täpläsiipisiä neitoperhosia, herkän kauniita lanttuperhosia ja monia muita perhoslajeja voit houkutella puutarhaasi oikeilla kasvivalinnoilla. Perhoset kiittävät puutarhuria pölyttämällä kasvillisuutta ja tuovat iloa jo pelkällä olemassaolollaan!Monet perhoslajit ovat vähentyneet perinnemaisemien harvinaistuessa, koska yleensä juuri ketojen ja niittyjen kukkaset houkuttelevat perhosia. Perhospuutarhoilla voidaan auttaa siis myös uhanalaisten perhoslajien säilymistä. Puutarhassa voi auttaa myös kasvilajien säilymistä, jos sinne valitaan luonnonkasveja ja erityisesti harvinaistuneita lajeja.Voit tutustua tarkemmin kasveihin Kasvikortistossa!
202211_80003.jpg
Pihasyreeni kukkii ilman lehtiä? Asiantuntija vastaa
Noin viisi vuotta vanha pihasyreeni ei ole tehnyt tänä vuonna yhtään lehtiä, mutta kalju puu meinaa kuitenkin kukkia ihan mukavasti nupuista päätellen. Mitä ihmettä?
20227_78926.jpg
Kesäkukat ''talviunille''
Useat kesäkukkamme ovat kotimaissaan monivuotisia, joten niitä ei kannata heittää suin päin kompostiin. Ei kesäkukkien talvehdittaminen ole ollenkaan niin työlästä, kuin usein luullaan!Esimerkiksi pelargonit, ahkeraliisat, sinisarjat, mustasilmäsusannat ja verenpisarat voidaan siirtää kukinnan loppuessa ja hallanvaaran uhatessa viileään tilaan; viherhuoneeseen, lasikuistille, autotalliin tai vaikkapa kellariin. Lämpötila saisi olla noin 5 astetta; liian lämpimässä kasvit pyrkivät jatkamaan kasvuaan, vaikka olosuhteet eivät enää olekaan kasvulle otolliset.
20236_82295.jpg
Kaksivärinen apila? Asiantuntija vastaa
Miksi apilan lehdet ovat vihreä-valkoiset eli kaksiväriset?
20215_70779.jpg
Luonnollista tuholaistorjuntaa
Yleensä tuholaiset käyvät aina jollakin tavalla jo ennestään heikon kimppuun. Luonnonmukaisessa tuholaistorjunnassa pyritään lisäämään kasvien vastustuskykyä. Tuholaishaitat rajoitetaan siedettävälle tasolle, yrittämättäkään tappaa kaikkea mikä liikkuu.
20225_78178.jpg
Myrkyllisiä kasveja
Monet myrkyllisiksi luokitellut kasvit eivät suinkaan ole tappavan myrkyllisiä, mutta ne saattavat aiheuttaa ripulia tai muita oireita. Joillakin kasveilla voi olla esimerkiksi myrkyllisiä siemeniä, jotka yleensä menevät suoliston läpi kokonaisina eivätkä välttämättä aiheuta vakavia oireita. Tappavan myrkyllisiin pihakasveihin luetellaan kuitenkin näsiä, kultasade, kielo, ukonhattu, risiini ja sormustinkukka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton