• Etusivu
  • Rakentaminen

Talviaika alkaa jälleen – siirrä kelloa tunti kesää kohti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.10.2023
202310_83230.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kellojen siirto talviaikaan tapahtuu joka vuosi lokakuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin. Kellojen siirto päätettiin taannoin lopettaa vuoteen 2021 mennessä, mutta vielä saamme toistaiseksi nauttia tästä pienestä puuhasta.

Kesää kohti

Talviaika alkaa siis EU:ssa lokakuun viimeisenä sunnuntaina kello 4.00, jolloin viisarit siirretään tunti taaksepäin. Eräs vanha muistisääntö kellon siirtämisen suunnasta on "kellot käännetään kesää kohti" – siis keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin. Talviaikaan siirtyminen on päätetty tehdä aina lauantain ja sunnuntain välisenä aamuyönä, jotta se aiheuttaisi mahdollisimman vähän häiriötä arkielämän aikatauluille.

Niin sanottu talviaika, johon nyt siirrytään, on auringon mukaan mitattu normaaliaika ja kesäaika taas ihmisen kehittämä poikkeus. Talviaikana aamut ovat valoisampia, mikä vaikuttaa ihmisen sisäiseen unirytmiin positiivisesti. Eri maiden hallitukset perustelevat kesäaikaa yhä edelleen usein energiansäästösyistä. Kesäajan uskotaan vähentävän sähkövalaisun tarvetta valoisan ajan osuessa paremmin yhteen vuorokausirytmin kanssa.

Kellon aikaa siirrettyämme saamme taas nauttia valoisimmista aamuista, mutta illat pimenevät vastaavasti yhä aikaisemmin.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20105_21686.jpg
Ovikatos suojaa
Fastlock Canopy-ovikatos kohentaa talon ilmettä ja suojaa sisäänkäyntiä sateelta ja lumelta, mutta päästää valon läpi. Katoksen kaarevan muodon ja luistavan katemateriaalin ansiosta lumi ei keräänny katoksen päälle.Fastlock Canopy-katosta on saatavana puurunkoisena ja alumiinirunkoisena versiona, molempia kahta eri kokoa: yksilehtiselle ja kaksilehtiselle ovelle. Asennusvalmiiseen ovikatospakkaukseen sisältyvät katoksen runkorakenne, mittaan leikatut Fastlock Uni-valokatepalat sekä kaikki tarvittavat kiinnikkeet. Canopy-katosten katemateriaalina on Icopalin polykarbonaatista valmistettu laadukas Fastlock Uni -valokate.
20231_76533.jpg
Talviviljely, mistä ihmeestä on kyse?
Joka kevät kotipuutarhureiden kämmenpohjia alkaa syyhytä ja siemenpussit kaivetaan esille laatikoista. Joko pian pääsisi istuttamaan tämän kesän kukkaloistoa sekä herkullista satoa. Nyt tulee vinkki niille, jotka eivät millään malttaisi odottaa.
20199_60208.jpg
Syksy on parasta istutusaikaa!
Syksy on hyvää istutusaikaa ja istuttamista voi jatkaa maan jäätymiseen saakka. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä aikaisemmin kasvuun kuin keväällä istutettavat, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua. Taimet eivät aina ehdi juurtua ennen talvea. Siitä ei kuitenkaan ole haittaa, sillä lehdetön, lepotilassa oleva taimi ei haihduta vettä.Kastelua ei sovi unohtaa syksylläkään niin kauan kuin taimissa on lehtiä. Syksyllä istutettaessa riittää yleensä kerran viikossa kunnollinen kastelu. Maan kosteutta täytyy tarkkailla, vaikka olisikin sateista. "Tarkistathan, ettei taimen juurelle jää talveksi kuoppaa, johon vesi voi jäätyä", muistuttaa Tarja LeinoRengon Taimitarhalta. Kastelua jatketaan sitten keväällä pari kertaa viikossa kunnes taimet ovat juurtuneet. Juurtuneen kasvin tunnistaa siitä, että sen lehdet ja oksat kasvavat.
20238_82801.jpg
Kompostoi lehdet ja ruohonleikkuujätteet tehokkaasti
Moni saattaakin odottaa kesän loppua, jotta pääsisi haravoimaan lehtiä. Se on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Kuitenkin lehdet on jossain vaiheessa käsiteltävä tai kompostoitava. Tässä tulee avuksi BioProffan Lehtikompostori Lehto, joka on jokaisen puutarhurin oiva apulainen. Samalla huolehdit naapurisovusta, kun lehdet pysyvät omalla puolellasi aidasta.
20097_17610.jpg
Biolanin Novarbo-järjestelmälle ympäristöpalkinto
Biolan Oy on voittanut Novarbo suljetun kasvihuoneen energiatehokkaalla ilmastonhallintajärjestelmällä Euroopan ympäristöpalkinnot yrityksille -kilpailun kansallisen prosessisarjan. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki ojensi palkinnon Biolanin edustajille Ympäristöyritysten liiton seminaarissa Helsingissä 2009.Biolanin kehittämä Novarbo-järjestelmä (closed greenhouse management) oli mukana edelleen Euroopan laajuisessa kilpailussa, joka ratkesi vuoden 2010 kesäkuussa. Kilpailussa haettiin yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöitä ympäristöystävällisissä toiminnoissa, tuotteissa ja prosesseissa sekä kansainvälisessä yhteistyössä. Kilpailun tarkoituksena on nostaa esille yrityksiä, jotka liiketoiminnassaan tukevat kestävän kehityksen periaatteita.
202211_80270.jpg
Viikon kysymys: Mikä pieni puu sopisi rivitalopihalle?
Mitä pikkupuuta (mieluiten kukkivaa) suosittelette pienelle rivitalopihalle? Kyseisessä paikassa kasvoi noin 2,5 metriä korkea kataja, joka kaivettiin pois. Tarkoitus puulle on toimia koristeena ja tehdä näköestettä. Mieluiten sellainen, jota saa leikata ja muokata, jotta ei esimerkiksi kasva valtavan korkeaksi. Korkuus saisi olla noin 2–3 metriä, mutta mikäli on tosiaankin leikattava, voi mahdollinen kasvukorkeus olla enemmänkin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton