• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tee se itse - Havuköynnös

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.11.2022
201911_61250.jpg

Havuköynnös, havukranssi tai havuseppele - kaikki ovat kauniita jouluksi!

Havuköynnöksen tekeminen onnistuu ensikertalaiseltakin

Itse tehty havuköynnös on upea kuistin komistus ja tekijänsä ylpeydenaihe. Sen valmistus onnistuu ensikertalaiseltakin, kunhan havut ovat terveitä ja ehjiä - ja tekijän asenne innokas. Havujen sekaan voi piristykseksi sujauttaa muutamia oksia, joissa on tallella pihlajan-, puolukan- tai ruusunmarjoja. Valmiin köynnöksen voi koristella myös joulukoristeilla, nauhoilla tai vaikka ulkovalosarjalla.
Köynnös pysyy ulkona kauniina kevääseen saakka!

Tarvikkeet: havuja, oksasakset, karheaa narua ja sidontaan sopivaa metallilankaa. Neulasten pistot saattavat ärsyttää, joten käsineitä kannattaa käyttää.

200611_1555.jpg

Valitse kauneimmat havut

Tavallinen metsäkuusi, erilaiset jalokuuset (pihdat) tai serbiankuusi sopivat tarkoitukseen erinomaisesti. Myös männystä ja katajasta voi sitoa persoonallisen köynnöksen. Materiaalin kanssa ei kannata pihtailla: mitä enemmän havua, sitä runsaampi ja komeampi köynnöksestä tulee. Havujen on oltava vihreitä, terveitä ja tuuheita.

VINKKI: Jalokuusen eli pihdan oksissa säilyvät neulaset pidempään kuin tavallisessa kuusessa ja ne ovat pehmeämpiä käsiteltäviäkin.

Köynnöksen sitominen

Päätä ensin, kuinka pitkän köynnöksen haluat tehdä - ja leikkaa narusta sen mittainen pätkä. Jos naru on ohutta, sido se moninkerroin metallilangan avulla.

Ohuemmasta narusta voi tehdä köyden käyttämällä sitä moninkerroin. Rautalankaa tekee köynnöksestä myös muotoiltavamman.
Ohuemmasta narusta voi tehdä köyden käyttämällä sitä moninkerroin. Rautalankaa tekee köynnöksestä myös muotoiltavamman.
Leikkaa havuista noin 20 cm:n pätkiä
Leikkaa havuista noin 20 cm:n pätkiä
ja sido ne rautalangalla nipuiksi.
ja sido ne rautalangalla nipuiksi.
Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille.
Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille.

Katko havut noin 20 cm pätkiksi; jos havut ovat liian pitkiä, niin köynnöksestä ei saa taipuisaa. Tee noin viiden havun kimppuja, jotka sidot metallilangalla.

Sido kimput yksitellen metallilangan avulla köyden ympärille. Ensimmäinen kimppu asetetaan narun päähän latva ulospäin. Kimpun tyven ympärille kietaistaan metallilankaa muutama tiukka kierros ja uusi kimppu laitetaan edellisen päälle niin, että sen "latva" peittää edellisen kimpun sidotun tyven. Näin jatketaan, kunnes koko köynnös on valmis.

Kiinnitä havuköynnös hyvin

Köynnöksen voi esimerkiksi kiertää pylvään ympärille, ripustaa räystääseen tai sisääntulon yläpuolelle - tai sillä voi kehystää ikkunaa. Köynnökseen voi myös kietoa ulkokäyttöön sopivan lamppusarjan. Kiinnitä köynnös huolellisesti, ettei se pääse putoamaan talvituulten tuiverruksessa.

Havuista saat myös muita koristeita

Havunippuja voit käyttää myös erilaisten seppelten, kranssien tai havupallojen tekemiseen. Kranssia varten kietaiset vaikka pajusta tai koivunoksista pohjan; kiedot oksia lomittain ympyrän muotoon ja vahvistat rautalangalla. Tee rautalangasta myös ripustuslenkki ennen havunippujen kiinnittämistä. Mielikuvitus peliin ja persoonallinen koriste on pian valmis - vaikka lahjaksi!

Tee Se Itse -palstalta löydät lisää ohjeita kaikenlaiseen nikkarointiin ja rakentamiseen.
Kirjoita kommentti -laatikkoon voit täydentää tämän artikkelin ohjeita tai kertoa omista ideoistasi!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20195_57973.jpg
Ryhmäruusut - kauniit, mutta oikukkaat hienohelmat
Upeat ryhmäruusut eivät tyydy vähään mutta palkitsevat viihtyessään pitkällä ja näyttävällä kukinnalla. Kasvupaikan vaativuutta korostaa se, että ne ovat Suomen oloissa menestysalueensa äärilaidoilla. Istutettaessa juuristoa täytyy kohdella erityisen varovaisesti, erityisesti, jos kyseessä ei ole täysin juurtunut astiataimi. Juuriston käsittely voi hidastaa tai jopa pysäyttää kasvun. Jos näin käy, kukinta viivästyy tai taimi voi jopa kuolla. Mutta myös päinvastoin: kun istutus ei keskeytä juuriston kehittymistä ja taimen kasvua, kukinta-aika saavutetaan varhaisemmin.Tutustu Muhevaisen ruusuvalikoimaan
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Nurmikon kastelu
Kastelu aloitetaan 2 viikon poudan jälkeen. Jos sen aloittaa vasta kun heinä alkaa kellastua, kestää viikon pari ennenkuin kastelun tulokset näkyvät.Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 35 cm:n syvyyteen. Nurmikko kuluttaa vettä 2-4 litraa neliömetrillä, joten 20-30 mm:n kastelu riittää noin kymmeneksi päiväksi. Paras kastelutapa: harvoin mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee heinänjuuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee nurmikosta entistä aremman poudalle. Nuutunut nurmikko ei kestä kulutusta niin hyvin kuin tuore.Maan pintakerrosten on ehdittävä kuivua kastelukertojen välillä. Näin ruohonjuuret saa pysymään syvällä ja siten poudankestävinä.Liikakastelu liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita nurmikon ulottumattomiin.Lue lisää nurmikon hoidosta
20236_49475.jpg
Nyt laitetaan mökin käymäläasiat kuntoon
Kuivakäymälä säästää vesilaskussa ja helpottaa jätevesien käsittelyä. Kuivakäymälä mahdollistaa myös paikallisen ravinnekierron omalla mökkitontilla, kun kuivakäymälään kertyvät ravinteikkaat jätökset voidaan hyötykäyttää oman puutarhan lannoitukseen. Kompostoiva käymälä uudistaa ulkohuussin nykypäivään – pakastava tai polttava käymälä on helppo asentaa sisätiloihinkin!
Pihapolku on valaistu pienillä aurinkokennovaloilla
Kotipihan valaistus saa olla pehmeä
Valaistuksella on helppo luoda tunnelmaa rakennuksen ympäristöön. Esimerkiksi matalat valaisimet ja kohdevalot tuovat esiin rakennuksen ja puutarhan yksityiskohtia. Parhaimmillaan valaistus korostaa myös kasvillisuutta, ja vaatimatonkin kasvi saa uutta ryhtiä. Uuden talon suunnitelmiin kannattaa sisällyttää myös pihan valaistussuunnitelma, jolloin jo rakennusvaiheessa muiden sähkötöiden yhteydessä, voidaan tehdä tarvittavat putkitukset ja kaapeloinnit. Suunnittelussa voi apuna käyttää pihasuunnittelijaa tai asiaan erikoistunutta valaistussuunnittelijaa.
Savimaan muokkaus
Viikon kysymys: Savimaan hyödyntäminen?
Harkitsen kasvihuoneen hankintaa mökille, ainoa ongelma on kivikova savimaa. Toki lavakauluksilla saan kasvatettua paljonkin hyötyvihanneksia, mutta haaveilen esimerkiksi viiniköynnöksen istuttamisesta. Viiniköynnös varmaankin kaipaisi tilaa vähän alaspäinkin, millä lannistan savimaan? Toki hiekan ja turpeen sekoittaminen tekisi hyvää, jos saisi sekoitettua. Ei voimat riitä tämän saven sotkemiseen. Jyrsimellä olen koittanut, mutta naakatkin nauroi, kun juoksin jyrsimen perässä, toisin sanoen se ulkoilutti minua.
20235_81935.jpg
Pylväspihlajan taivutus? Asiantuntija vastaa
Hankin pihaani pylväspihlajan. Onko kapean ja pystykasvuisen pylväspihlajan oksia tarpeen taivuttaa vai ottavatko ne luonnostaan oikean kulman kasvuun?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton