• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse: havutähti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
201911_61269.jpg

Perinteisen havuseppeleen lisäksi voi vaihteeksi kokeilla tähdenmallisen seinä-/ovikoristeen valmistamista. Kätevät ohjeet ja havutähden valmistamiseksi löytyivät Biolanin sivuilta. Samalla ohjeella valmistat tähtikoristeen havujen lisäksi vaikka sammalesta tms.

Tartu työhön ja anna mielikuvituksesi lentää!

Tarvikkeet:

Sitkeitä kasvinosia (pajunoksia?)
Havuja, sammalta, köynnöstävää kasvia, puolukanversoja tms.
Narua, lankaa tai rautalankaa
Sakset, oksasakset, sivuleikkurit

201511_44863.jpg

1. Tarvikkeet havutähden tekoon.
2. Asettele oksat kuvan mukaisesti (pyri mahdollisimman symmetriseen lopputulokseen.
3. Sido oksien päät toisiinsa rautalangan avulla. Tee yhteen sakaraan ripustuslenkki.

201511_44867.jpg

4. Sido oksien päät toisiinsa rautalangan avulla.
5. Asettele havuja tähtikehikon päälle niin, että latvaosat osoittavat kuvan mukaisesti kohti tähden keskustaa.
6. Kieputa vihreää rautalankaa kehikon ja havujen ympärille, kunnes saat silmää miellyttävän lopputuloksen. Joitain häiritseviä havunoksia voi leikata pois, mutta säilytä luonnollinen ulkonäkö. Mahdollisia aukkoja voi lopuksi tilkitä pienillä irtohavuilla. Jos tähti ei tässä vaiheessa ole riittävän symmetrinen, niin sitä voi vielä korjailla sitomalla sakaroiden kärkiin lisähavuja.

<p data-block-key="8tn4s">Jouluisen tähden voi toteuttaa myös näin - vain mielikuvitus on rajana.</p>
Jouluisen tähden voi toteuttaa myös näin - vain mielikuvitus on rajana.

Ripusta valmis havutähti oveen tai seinään, asettele jouluisen asetelman taustaksi tai vie haudalle. Voit halutessasi koristella tähden vaikka pienillä jouluvaloilla!

Ps. Kieputa rautalanka takaisin rullalle tähden purkamisen yhteydessä, niin voit käyttää sitä monta kertaa uudelleen.

201911_61270.jpg
Rakentaminen
joulu
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201611_47726.jpg
Jouluisia asetelmia kierrätyshengessä
_
20215_70662.jpg
Katso vinkit paperin ja pahvin kierrätykseen
Paperin ja pahvin kierrätys on melko helppoa. Kunhan kierrätettävät asiat ovat puhtaita ne voi lajitella uudelleen käytettäväksi materiaaliksi. Kannattaa kuitenkin lukaista muutama vinkki kierrätykseen, koska jotkut itselleen selvät asiat kuuluvatkin sekajätteeseen kuten lahjapaperit.
202112_73959.jpg
Pyhien aika taloyhtiössä
Rauhallinen ja leppoisa joulu taloyhtiössä vaatii hieman esivalmisteluja. Osa asukkaista lähtee loman viettoon muualle ja osa taas viettää lomansa kotona, mutta valmisteluissa on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota siihen, että elämä talossa jatkuu mukavissa ja turvallisissa merkeissä.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Pidä huoli, että amppelissa on pohjareiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan juuriston ulottumattomiin. Useimmissa amppeleissa tulee aluslautanen mukana.
202211_80097.jpg
Mikä kesäkukka? Asiantuntija vastaa
En muista tämän valkoisen kesäkukan nimeä? Tuoksuu hyvälle. Rankkasade kaatoi ja kukat lähti pahasti, onko mitään tehtävissä? Voiko esim. leikata eli uudistuisiko vielä?Toinen kysymys: Kukkiiko laventeli vielä, jos poistan kaikki ylikukkineet kukat?
20206_65632.jpg
Palsternakka on vaatelias kasvi
(Pastinaca sativa)Palsternakka on vaatelias kasvi, joka on kulkenut pitkän tien luonnonkasvista viljellyksi hyötykasviksi. Vielä nykyäänkin sitä tapaa villinä Etelä-Euroopasta aina eteläisiin osiin Pohjolaa. Hyötykasvina palsternakkaa on käytetty vuosituhanten ajan niin lääkkeeksi kuin ruoaksikin. Keskiajalla palsternakalla oli vielä arvostettu asemansa, kunnes peruna ja porkkana sen syrjäyttivät.Nimenä palsternakka viittaa latinan ruokaa tarkoittavaan sanaan pastus, mikä kertoo palsternakan merkityksestä jo antikin aikaan. Suomessa palsternakkaa on kutsuttu ennen vanhaan nimillä morajuuri, pastinakka ja pasternakka.Yhä tänä päivänä palsternakkaa suositaan saksankielisissä maissa, samoin Englannissa rapeaksi paahdetut palsternakat ovat tuttu juttu, mutta meillä tuskin tunnistetaan enää koko juuresta muuta kuin liemiaineksena ja keitoissa. Liemijuureksena palsternakka onkin eräs hienoimmista porkkanan, purjon, sellerin ja persiljan rinnalla. Palsternakkaa on kuitenkin alkanut näkyä ravintolaruoissa ja se on saanut innokkaimpien kotikokkaajien suosiota. Se on monen kasvisruokailijan tai kasvisvoittoisesti syövän mieliherkkua.Palsternakka kehittää hieman porkkanaa suuremman kellanvalkoisen mehevämaltoisen pääjuuren. Palsternakan juuri ja siemenet sisältävät furanokumariinia, jota käytetään ihosairauksien hoidossa ja aurinkovoiteissa.Palsternakasta lisää Puutarha.netin Keskustelupalstalla

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton