• Etusivu
  • Kasvillisuus

Värien merkitys elämässä

Mitä värit kertovat?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2024
20203_63152.jpg

Punainen on puutarhan ja kukkakimppujen ikisuosikki.

"Erittäin yleinen esimerkki värien väärinkäytöstä on hyvin huomattavissa, kun menet kylään kotiin, jonka sisustuksesta asukas on jättänyt itsensä kokonaan pois. Kopioinut orjallisesti sisustuslehtien väritrendejä tai palkannut sisustussuunnittelijan, joka ei ole vaivautunut ottamaan selvää asiakkaastaan ja hänen tarpeistaan, vaan keskittyy luomaan itselleen mainetta ja kunniaa. Tämä johtaa kodin sisustukseen, jossa kaikki on silmin nähden upeaa, mutta et pysty sanomaan mikä se on mutta joku siinä sisustuksessa vain vaivaa ja saa sinut tuntemaan olosi epämukavaksi. Kaikki ei ole kohdallaan. Sellainen tunnelma ei tue iloisuutta ja harmoniaa kodissa ja kukaan (paitsi suunnittelija itse) ei viihdy tilassa." - Angela Wright, Väripsykologi -

Punainen

Uhkuu voimaa, innostusta, tarmoa ja rakkautta. Pahimmillaan taas punainen kertoo itsevaltiudesta ja julmuudesta, ihmisestä, joka ei välitä muiden kärsimyksistä. Punainen kuitenkin rohkaisee ujoja ihmisiä. Punainen on tunnetasolla erittäin voimakas väri. Se kiihdyttää aineenvaihduntaa ja hikoilua ja nostaa verenpainetta. Punainen on erittäin näkyvä väri, siksi sitä kannattaa käyttää sisustuksessa säästeliäästi.

Erilaisia punaisia:

  • vaalea punainen edustaa iloa, intohimoa, herkkyyttä ja rakkautta
  • pinkki on romanssin, rakkauden ja ystävyyden väri. Se on hyvin feminiini ja kuvastaa myös passiivisuutta
  • tumma punainen yhdistetään tahdonvoimaan, vihaan, johtajuuteen, rohkeuteen ja pahantahtoisuuteen
  • ruskea edustaa vakautta ja heikentää maskuliinisuutta
  • ruskeanpunainen yhdistetään sadonkorjuuseen ja syksyyn

Oranssi

Hyvin positiivinen väri. Väri liittyy itseluottamukseen ja käytännöllisyyteen, sekä lisää puhtia ja peräänantamattomuutta. Oranssikin voi vaikuttaa myös tuhoisasti, nostaen esiin vanhoja, käsittelemättömiä asioita.

Ihmissilmä aistii oranssin kuumana värinä. Oranssi ei kuitenkaan ole yhtä agressiivinen väri kuin punainen. Oranssi stimuloi aivoja ja lisää henkistä kapasiteettia. Oranssi yhdistetään helposti terveelliseen ruokaan ja lisää ruokahalua, siksi se on hyvin suosittu väri muun muassa ravintoloissa. Oranssi symboloi kestävyyttä.

Erilaisia oransseja:

  • tumma oranssi voi tarkoittaa vilppiä ja luottamuspulaa
  • punaisen oranssi viittaa haluihin, nautintoon, dominointiin, agressioon ja aktiivisuuden kaipuuseen
  • kulta yhdistetään tietenkin ylellisyyteen. Se tarkoittaa myös viisautta ja varakkuutta sekä korkeaa laatua
<p data-block-key="kg2aq">Oranssi houkuttelee perhosia puutarhaan.</p>
Oranssi houkuttelee perhosia puutarhaan.

Keltainen

Tämä on taiteilijan väri. Se kuvastaa iloa, älyä, tunnollisuutta, optimismia ja selkeyttä. Keltainen herättää myös huomiota. Miehistä keltainen saattaa vaikuttaa jopa lapselliselta väriltä, siksi miehille suunnattuja tuotteita ei yleensä pakata keltaisiin pakkauksiin.

Keltainen auttaa keskittymään, siispä ripaus keltaista lastenhuoneessa ja varsinkin läksynurkkauksessa olisi suotavaa. Keltainen yhdistetään myös ruokaan. Jos keltaista on liikaa, huoneesta tulee häiritsevä. On huomattu, että vauvat itkevät enemmän keltaisessa huoneessa. Murretut keltaiset menettävät iloisuutensa ja saattavat muuttua epämiellyttäviksi.

<p data-block-key="zglgl">Keltainen väri piristää eritoten keväällä, pimeän talven jälkeen.</p>
Keltainen väri piristää eritoten keväällä, pimeän talven jälkeen.

Vihreä

Täydellistä harmoniaa, aivan kuin vehreässä luonnossa. Väri saa sinut uskomaan ihanteisiin, mutta yhdistetään myös rahaan. Vihreä on parantava ja se on silmälle kaikkein levollisin väri. Vihreä edustaa myös vakautta ja kestävyyttä. Koska vihreä on punaisen vastaväri, se edustaa turvallisuutta, siinä missä punainen taas vaaraa.

Erilaisia vihreitä:

  • tumma vihreä yhdistetään kunnianhimoon, ahneuteen ja mustasukkaisuuteen
  • keltaisen vihreä edustaa sairautta, pelkuruutta ja eripuraa
  • aqua toimii emotionaalisena parantajana ja suojelijana
  • oliivinvihreä on rauhan väri
<p data-block-key="0bijq">Vihreä rauhoittaa ja luo erinomaisen taustan puutarhan kukkaloistolle.</p>
Vihreä rauhoittaa ja luo erinomaisen taustan puutarhan kukkaloistolle.

Sininen

Sininen kuvastaa totuutta, älyä kasvua, harmoniaa, raikkautta ja hedelmällisyyttä. Sininen väri on levollinen, siksi erittäin suosittu makuuhuoneen väri. Sininen saa ajattelemaan ja yhdistetään myös viisauteen, totuuteen ja itsevarmuuteen.

Sininen on hyvä väri keholle ja sielulle. Se hidastaa aineenvaihduntaa, toisin kuin vastavärinsä oranssi, ja rauhoittaa katsojaa. Sininen yhdistetään vahvasti rauhaan, rauhallisuuteen ja puhtauteen. Sininen on maskuliininen väri ja erittäin suosittu muun muassa yritysmaailmassa.

<p data-block-key="dkgrs">Sinisistä kukista loihdit näyttäviä kukkapenkkejä puutarhaan.</p>
Sinisistä kukista loihdit näyttäviä kukkapenkkejä puutarhaan.

Violetti, lila purppura

Kuninkaallinen väri. Se symboloi valtaa, luksusta ja kunnianhimoa. Se edustaa myös rikkautta ja liioittelua. Henkisellä tasolla purppura kuvaa viisautta, itsenäisyyttä, arvokkuutta, luovuutta ja taikuutta.

Purppuraa käytetään säästeliäästi, sillä se on "raskas" väri. Purppuralla on sama ominaisuus masentuneisiin ihmisiin kuin harmaalla värillä. On kannattavaa varoa liiallista altistumista purppuralle. Se saattaa laukaista depression. Kummallista kyllä, jopa 75 % lapsista pitää lilasta enemmän kuin mistään muusta väristä.

<p data-block-key="lwvhq">Lila ja violetti luovat mystiikkaa, mutta samalla kertaa ovat myös erittäin juhlavia.</p>
Lila ja violetti luovat mystiikkaa, mutta samalla kertaa ovat myös erittäin juhlavia.

Musta

Musta edustaa voimaa, eleganssia, muodollista, kuolemaa ja mystiikkaa. Väri vihjaa jonkin asian pysyvän piilossa ja haudattuna. Musta väri kertoo filosofisista ajatuksista ja ihanteista. Mustaa väriä voit hyödyntää myös positiivisessa mielessä vahvistaaksesi itsekuria.

Musta lisää sisustuksessa perspektiiviä ja syvyyttä. Musta antaa muiden värien loistaa ja lisää niiden kirkkautta. Murra mustan pysähtyneisyys muilla väreillä.

<p data-block-key="ud5sj">Mustia kukkia löytyy nykyisin muun muassa orvokeista ja petunioista. Musta tuo muut värit esille ja toimii kukkapurkeissa.</p>
Mustia kukkia löytyy nykyisin muun muassa orvokeista ja petunioista. Musta tuo muut värit esille ja toimii kukkapurkeissa.

Valkoinen

Valkoinen symboloi täydellistä puhtautta ja halua yksinkertaisuudelle sekä uutta alkua. Valkoista pidetään täydellisyyden värinä. Valkoinen edustaa puhtautta, turvallisuutta, viattomuutta, ja hyvää.

Liiallinen valkoisen käyttö voi saada tilan näyttämään jyrkältä ja yksinäiseltä, jopa steriililtä. Valkoista suositaankin lääkärien vastaanotoilla ja sairaaloissa.

20203_63159.jpg

Harmaa

Yhdistää mustan ja valkoisen. Harmaa edustaa turvallisuutta, luotettavuutta, älykkyyttä, vaatimattomuutta ja aikuisuutta. Se on viattomuuden, tietämättömyyden ja toiveikkuuden väri. Saatat uskoa toiveidesi toteutuvan ehkä huomenna, muttei ainakaan tänään. Harmaa tekee ihmisitä pahimmillaan sovinnaisia. Harmaa on myös tylsä ja surullinen väri.

VINKKI! Jos olet taipuvainen masennukseen tai kärsit siitä, vältä harmaata vaatteissa ja sisustuksessa!

20203_63160.jpg
Kasvillisuus
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta – pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö hartiavoimin, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
20095_16874.jpg
Siistit nurmikon reunat syntyvät viimeistelyleikkurilla
Boschin kevyet, akkukäyttöiset viimeistelyleikkurit tekevät nurmikonhoidosta miellyttävää: pääset leikkurin kanssa vaikka pihasi perimmäiseen kulmaan, eikä pelkoa johtoon sotkeutumisesta ole. Ei polttoainekanistereita eikä polttomoottorin katkua. Kone siistii ojan pientareet, pensaiden alustat ja kivien ympärystät; kaikki ne alueet, jotka yleensä jäävät ruohonleikkuun jäljiltä hoitamattoman näköisiksi.Boschin litiumioni-teknologia mahdollistaa pitkän käyttöajan, joten yhdellä latauskerralla viimeistelet jopa 1000 metrin matkan. Akuissa ei ole muisti-ilmiötä eikä lataustilan purkautumista eli se voidaan laittaa lataukseen ja ottaa käyttöön milloin tahansa. Akku latautuu 100 % kolmessa tunnissa. Kone on kevyt ja ergonomisesti huolellisesti suunniteltu. Pehmustettu softgrip-kahva istuu hyvin käteen, ja suuri turvakytkin on takaa turvallisuuden.
kattopuutarha
Viheralueiden kunnossapito taloyhtiössä
Kellastuva nurmikko voi olla merkki siitä, että on aika harkita uudenlaista lähestymistapaa viheralueiden kunnossapitoon. Monilajinen niitty tuo taloyhtiön pihaan elämää ja väriä, tarjoten samalla ekologisen ja helppohoitoisen vaihtoehdon perinteiselle nurmikolle. Kansipuutarhat puolestaan tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntää kaupunkitilaa vihreänä keitaana, edistää luonnon monimuotoisuutta sekä hallita hulevesiä. On harkinnan arvoinen asia luoda kestävä ja toiminnallinen ympäristö taloyhtiön asukkaille.
20188_54262.jpg
Tiesitkö, että myös syksy on hyvä aika kalkita puutarhassa?
Kotipuutarhuri pyrkii luomaan kasveille parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. Tämä onnistuu parhaiten muokkaamalla kasvualustan maaperätekijöitä kunkin kasvin vaatimusten mukaisesti. Maaperätekijöitä ovat maan ravinteisuus, suolapitoisuus, rakenne, pieneliöstön toiminta sekä maan pH eli happamuus.
Mies pesee terassia käyttäen Kärcher T7-terassipesuria
Ennen kuin ostat painepesurin, lue tämä
Painepesuri on helppokäyttöinen apuri pihan kalusteiden, terassien ja oleskelualueiden sekä autojen ja kulkuteiden puhdistukseen. Kurat, siitepölyt ja pinttyneemmätkin liat on helppo häätää pois silmiä häiritsemästä. ”Painepesuri kuin painepesuri” voisi joku ajatella, mutta mitäpä jos hetkeksi pysähtyisikin miettimään, minkälaisia ominaisuuksia painepesurilta voisi tarvita omassa arjessa, ja kuinka usein painepesuria tarvitsee.
20238_82737.jpg
Puutarhapensaan tunnistaminen? Asiantuntija vastaa
Mikä puutarhassa oleva puska tässä mahtaa olla kyseessä? Tämä on noin 1,5 m korkea.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton