Ahomansikka

Fragaria vesca

ruotsinkielinen: Smultron

auringossa
Vyöhykkeet:
I - V 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Keski- ja Pohjois-Suomessa mansikalle suositellaan istutusta keväällä. Silloin vältytään talvivaurioilta. Mitä aikaisemmin syystaimet ollaan saatu maahan, sitä suurempi sato niistä saadaan seuraavana vuonna. Kukat ovat kaksineuvoiset. Kukat ovat itsesiitoskykyisiä, mutta hyönteiset pääasiassa suorittavat siitepölyn kuljetuksen. Halla voi pilata kukat.

Poiminnan yhteydessä poimitaan myös pilaantuneet marjat pois, ettei taudit leviä. Marjat olisi hyvä poimia joka toinen päivä, jos sää sallii. Kun maa on vanhaa ja taimet kasvavat tiheässä, niin kilpailu elintilasta saa aikaan pieniä marjoja. Homeiset raakileet kannattaa poimia heti pois, ettei home leviä muihin marjoihin.

Mitä nopeammin marjat jäädytetään poimimisen jälkeen, sitä paremmin ne säilyvät hyvinä.

Luonnonvaraisena yleinen kuivilla rinteillä ja lehtomaisissa metsissä. Teriöt valkeat. Rönsyilevä. Aluslehdet ruusukkeiset, 3-sormiset, lehdykät hammaslaitaiset. Emipohjus lopulta mehevä, marjamainen, tavallisesti punainen ja pinnassa pieniä pähkylöitä. Verhiö lopulta siirottava tai alaskääntynyt.

Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Taimia hankittaessa on hyvä varmistua siitä, että taimet ovat terveitä.

Tuholaiset: Mansikka-ankeroinen, mansikkapunkki. Härmän tai muun kasvitaudin saatuttamat lehdet leikataan pois, niitetään ja poltetaan.

Valontarve:
aurinko

Kasvuympäristö:
Mansikka viihtyy useimmilla maalajeilla.

Hoito

Taimet istutetaan keväällä tai loppukesästä. Taimia ei saa istuttaa liian syvään. Riviväli 60-100 cm. Kun taimet ovat puhtaita (tarkastettu ettei ole tauteja ja poistettu tautiset taimet) taimet lannoitetaan puutarhan moniravinnelannoitteella. Rikkaruohot ja rönsyt nypitään pois. Raakileiden ilmaannuttua taimien juurille levitetään olkia, lastuvillaa tms. Taimet voi myös kattaa harsolla, jotta linnut eivät syö satoa. Uudet taimet kannattaa istuttaa 2-4 satovuoden jälkeen.

Lisääminen

Helppo lisätä rönsytaimista. Kuukausimansikkaa lisätään siemenestä.

Lähilajit ja lajikkeet

tarha-ahomansikka 'Minja', kuukausimansikka 'Alexandria', 'Baron', 'Rügen', 'Sempreflorens', puutarhamansikka Fragaria x ananassa