Isoanopinkieli

Sansevieria trifasciata

ruotsinkielinen: svärmorstunga

auringossa     puoli-pilvinen     varjossa
Kasvilaji:
Huonekasvit
Korkeus:
20 - 100 cm
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Anopinkieli on helppo kasvi, joka viihtyy melkein paikassa kuin paikassa. Anopinkieli muodostuu miekkamaisista, teräväreunaisista ja -kärkisistä lehdistä. Lehtien väri vaihtelee huomattavasti. Joidenkin lajien lehdet ovat liereät ja niitä saattaa olla vain pari kolme versossa. Valoa saatuaan se saattaa kukkiakin; tavallisesti sydänkesällä. Tuoksuvat kukat ovat pystyssä, tanakassa kukinnossa, väriltään kellertävät tai vihertävät ja pienen siron liljankukan kaltaiset.

Joskus anopinkieli kasvattaa vahvoja juuriversoja tai maanalaisia rönsyjä tilaa saadakseen.

myrkyllinen
Kukinnon väri:
keltainen, vihreä
Kukinta-aika:
kesä

Soveltuvuus

Matalien, ruusukkeellisten lajikkeiden suppiloon kertynyt vesi voi mädättää kasvin. Lehtien väri haalistuu liian vähäisessä valossa.

Kestää kuivaa ja huonoa ilmaa.

Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo, varjo
Kirjavat lajikkeet eivät siedä auringonpaistetta.
Kasvualusta:
turve -

Hoito

Valontarve vaihtelee suuresti. Edullisin lämpötila vuodenajasta riippuen 18-27 astetta. Tasainen kosteus kasvukaudella ja niukka kosteus lepokaudella ovat tarpeen. Kastelu aluslautaselle. Ahtaassa ruukussa kaikki lajit kasvavat kauneimmin. Istutusaika on yleensä maaliskuu. Pystykasvuiset lajit istutetaan uudelleen viimeistään silloin, kun ne täyttävät koko ruukun. Mullanvaihtoa voi lykätä vähentämällä vanhoja lehtiä.

Lisääminen

Tiheäversoinen kasvi jaetaan istutuksen yhteydessä tai versonkärkiä leikataan pistokkaiksi.

Lähilajit ja lajikkeet

anopinhammas 'Hahnii', keltareuna-anopinkieli 'Laurentii', keihäsanopinkieli Sansevieria cylindrica, himmeäanopinkieli Sansevieria hyacinthoides