Isotohvelikukka

Calceolaria Herbeohybrida-ryhmä

ruotsinkielinen: stortoffel, toffelblomma

auringossa     puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Omalaatuiset huulikukat, joiden alahuuli on paisunut leveäksi "tohveliksi", ovat yksiväriset, täpläiset tai kaksiväriset, usein kirjavia. Kukat ovat väriltään kelta-, ruskea- tai tummanpunasävyisiä. Kasvin lehdet ovat väriltään vaaleanvihreät ja ne ovat ohuet ja hieman tahmeat. Kasvin kukinta kestää noin kuukauden.

Laji on kotoisin Etelä-Amerikasta. Sukuun kuuluu noin 300 lajia. Ensimmäiset lajit tuotiin Eurooppaan vuonna 1822. Kasvi on saanut nimensä latinankielisestä calceolus sanasta, joka merkitsee tohvelia.

Kukinnon väri:
keltainen, kirjavia, ruskea
Kukinta-aika:

Soveltuvuus

Kasvi saa helposti tuholaisia. Punkit ja lehtikirvat pitävät siitä erittäin paljon. Tuholaisten leviämisen muihin kasveihin voidaan ehkäistä niin, että kasvi pidetään yksinään, erossa muista huonekasveista.

Valontarve:
aurinko, puolivarjo
Kasvi ei siedä suoraa auringonpaistetta. Tohvelikukka sijoitetaan valoisalle ikkunalle, viileään huoneeseen.

Hoito

Viileä kasvupaikka. Vettä olisi hyvä antaa alulautaselta. Kasvia ei saa päästää kokonaan kuivumaan, koska se menee silloin piloille. Kasvia voidaan lannoittaa muutaman kerran.

Lisääminen

Kasvin siemen on hyvin pieni. Grammaan mahtuu jopa 30 000 siementä. Itävyys on hyvä.

Lähilajit ja lajikkeet

kivikkotohvelikukka Calceolaria biflora, ryhmätohvelikukka Calceolaria Fruticohybrida-ryhmä, varputohvelikukka Calceolaria integrifolia, liuskatohvelikukka Calceolaria tripartita