Joulutähti (tähtilatva)

Euphorbia pulcherrima

ruotsinkielinen: Julstjärna

puoli-pilvinen
Kasvilaji:
Huonekasvit
Vyöhykkeet:
 
 

Ehdota kasvikuvaa

Kuvaus

Koristeellinen pensas. Joulutähden lehdet ovat kulmikkaat, helakanvihreät ja pitkäruotiset. Kellanvihreät kukat ovat oksien kärjissä. Kukintoa ympäröi 10-20 värikästä suojuslehteä, joiden väri vaihtelee kirkkaanpunaisesta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Hyvä joulutähti on matala ja tuuhea. Kasvi on monihaarainen ja sitä latvotaan.

allergisoivamyrkyllinen
Kukinnon väri:
vihreä
Kukinta-aika:
joulukuu -

Soveltuvuus

Kylmässä pudottaa lehtensä.

Myrkyllinen, pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita. Joulutähden maitiaisneste on hieman myrkyllistä ja saattaa aiheuttaa koskettaessa paikallisia ärsytysoireita. Vuodon voi tyrehdyttää palavalla tulitikulla tai kynttilänliekillä.

Valontarve:
puolivarjo

Hoito

Valoisalla ja suojaisella kasvupaikalla joulutähti pysyy koristeellisena pitkälle kevääseen. Mullan tulee olla tasaisen kosteaa. Kastele seisottamalla ruukkua vedessä n. 10 min. Pahoin kuivahtanut joulutähti varistaa aikaa myöten lehtiään. Ei pidä vedosta. Kukkivaa kasvia lannoitetaan laimealla liuoksella. Hävitä kasvi kukinnan jälkeen.

Lisääminen

Sivuversoista leikataan 7-8 cm latvapistokkaita huhtikuussa. Pistokkaan maitiaisnestevuoto tyrehtyy, kun sitä pidetään vedessä. Pistokkaat juurtuvat muutamassa viikossa. Kun pistokkaissa on hyvä juuristo, ne siirretään omiin ruukkuihinsa.

Lähilajit ja lajikkeet

'Annette Hegg', 'Cortez Fire', 'Infinity Red', 'Maren', 'Millenium', 'Red Elf', Sonora Red', 'Whitestar'